🚨 RĂZBOI în Ucraina, ziua 933. Reacția premierului britanic după amenințările lui Putin: „Rusia poate pune capăt războiului acum”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 933. Reacția premierului britanic după amenințările lui Putin: „Rusia poate pune capăt războiului acum”
Război în Ucraina / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 13/09/2024, 09:07
Actualizat: 13/09/2024, 11:27
10:42

Reacția premierului britanic după amenințările lui Putin: „Rusia poate pune capăt războiului acum”

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că Rusia are capacitatea de a pune capăt conflictului din Ucraina „imediat,” după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea rachetelor occidentale pentru lovirea teritoriului rus ar constitui o escaladare gravă a războiului.

Starmer a reiterat că Rusia este responsabilă pentru declanșarea conflictului.

„Rusia a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt imediat acestui conflict,” a afirmat premierul britanic.

Starmer a subliniat că „Rusia a fost cea care a început. Ei au provocat conflictul, ei sunt cei care acționează ilegal.”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat că permiterea Ucrainei să utilizeze rachete occidentale pentru atacuri pe teritoriul Rusiei ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflict.

„Acest lucru nu ar însemna altceva decât participarea directă a țărilor NATO – SUA și țări europene – în războiul din Ucraina,” a spus Putin.

„Și, desigur, acest lucru schimbă substanța, chiar esența, natura conflictului,” a adăugat el.

Putin a mai menționat că, în cazul în care astfel de amenințări se concretizează, Rusia va lua „decizii în consecință” bazate pe amenințările percepute la adresa sa.

09:07

Putin amenință NATO: „Lovirea teritoriului rus cu rachete NATO de către Ucraina ar însemna război”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune, aceasta ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflictul din Ucraina.

Putin a avertizat că „dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a țărilor NATO, a SUA și a țărilor europene în războiul din Ucraina.” Potrivit liderului rus, o astfel de acțiune ar schimba fundamental natura conflictului, indicând că NATO ar fi în război direct cu Rusia. Declarațiile sale au fost surprinse într-o înregistrare video postată pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă al președinției ruse.

Ucraina a cerut cu insistență permisiunea de a lovi ținte adânc în teritoriul rus cu rachetele livrate de Occident. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat „întârzierea” în luarea unei decizii privind această cerere.

SUA au refuzat până acum să accede la cererea Ucrainei, temându-se de o escaladare care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele țări sunt puteri nucleare. Secretarul de stat american Antony Blinken a promis totuși miercuri, în vizita sa la Kiev, că va examina „de urgență” cererile militare ale Ucrainei.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer urmează să discute problema în cadrul întâlnirii lor programate pentru vineri.

Războiul din Ucraina a intrat vineri, 13 septembrie, în a 933-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ministerul de Interne al Rusiei a emis joi mandate de urmărire pentru șapte jurnaliști străini care au trecut ilegal granița în provincia Kursk pentru a relata despre ofensiva surpriză a armatei ucrainene pe teritoriul rus. Printre aceștia se numără reporteri de la CNN, Deutsche Welle și RAI.

Rusia a anunțat joi că a dat în urmărire șapte jurnaliști străini care au intrat ilegal în provincia Kursk, situată la granița cu Ucraina, pentru a transmite reportaje despre ofensiva ucraineană lansată la începutul lunii august. Jurnaliștii, care aparțin unor instituții de presă precum CNN, Deutsche Welle, RAI și agenții media ucrainene, sunt acuzați de trecerea ilegală a graniței, potrivit agenției EFE.

Autoritățile ruse au deschis dosare penale împotriva acestora, după ce aceștia au intrat fără autorizație în regiunea Kursk și au transmis informații legate de ofensiva ucraineană.

În luna iunie, Rusia a blocat accesul la 81 de site-uri de presă europene și a convocat luna trecută ambasadorii Italiei și Statelor Unite pentru a protesta față de comportamentul jurnaliștilor acestor țări.

Ofensiva surpriză a armatei ucrainene a avut loc pe 6 august, când trupele ucrainene au pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, în regiunea Kursk.

Joi, armata rusă a revendicat recucerirea a 10 localități din această regiune. În același timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat că o contraofensivă rusească este în desfășurare în Kursk.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Umilire publică pentru o adolescentă de 16 ani din Coreea de Nord, care a...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Uniformele școlare, un adevărat butoi cu pulbere. Directoarea unui liceu bucureștean rupe tăcerea: „Mi s-a...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
EXCLUSIV. Scandal Geoană-Băsescu: „E într-o zonă de degradare biologică”/ „Se pregătește pentru a doua „Mihaela,...
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Momentul în care un poliţist pe motocicletă loveşte în plin o femeie aflată pe trecere,...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
„Fiul meu e distrus pe viață”. Decizie de ultimă oră luată de soacra Anei Maria...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
Tehnologie franţuzească de pe avioanele ruseşti Su-30SM, reparată de o firmă din Kazahstan, instruită de...
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
S-a dat ordinul în România! Se anulează jumătate din datorii. Cine poate beneficia
Partenera Ancăi Țurcașiu la Asia Express: Uite ce frumos e, nu e ca-n Berceni
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată