Amenda de 35 milioane €, impusă de Nicușor Dan în cazul IOR, doar un balon de săpun. Magistrații au ANULAT o altă sancțiune, pe același teren

Amenda de 35 milioane €, impusă de Nicușor Dan în cazul IOR, doar un balon de săpun. Magistrații au ANULAT o altă sancțiune, pe același teren
Publicat: 15/09/2024, 09:00

Nicușor Dan s-a transformat în „agent constatator”, a ținut o „ședință de taină” chiar în biroul său din Primăria Capitalei, i-a amenințat cu „urmări” pe cei care i s-au împotrivit și, în cele din urmă, a reușit să impună o amendă de 35 de milioane de euro, în octombrie 2023, pentru proprietarii terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Nicușor Dan a bifat, astfel, un nou record, fiindcă o astfel de amendă este unicat, în sensul negativ al termenului.

Numai că impetuozitatea demnă de o cauză mai bună a lui Nicușor Dan poate fi serios zdruncinată de magistrații de la Judecătoria Sectorului 3, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, precedentul juridic care demonstrează că amenda colosală nu are un fundament legal corespunzător și se află în pericol iminent.

  • În procesul verbal de contravenție care a sancționat proprietarii terenului de 12 hectare cu 35 de milioane de euro se specifică faptul că „spațiul verde” ar fi fost diminuat cu 8.738 mp, prin acțiuni „succesive” de decopertare a stratului de iarbă și prin extragerea rădăcinilor copacilor tăiați.

  • Cu toate că i s-a transmis că amenda de 35 de milioane de euro nu poate fi aplicată, întrucât cartea funciară specifica foarte clar că terenurile sunt încadrate la categoria „Curți-construcții”, Nicușor Dan a cerut redactarea amenzii pentru „diminuarea suprafeței spațiului verde, pentru aproximațiv 7.500 mp, cu amenda maximă de 20.000 lei pe mp”.
  • „Imediat ce s-a așezat la masa discuțiilor, Nicușor Dan a transmis sec: «Vreau amendă în IOR de 150 milioane de lei»”, au dezvăluit sursele Gândul. (mai multe detalii AICI)
  • Gândul a publicat, în exclusivitate, adresa prin care primarul general Nicușor Dan le recomandă celor de la Poliția Locală București să aplice controversata amendă de 35 de milioane de euro în speța IOR. (informații AICI)

Amenda de 35 milioane de euro a fost contestată la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei, iar procesul se află în plină desfășurare, numai că – același teren fiind în prim-plan – magistrații de la aceeași judăcătorie au luat o decizie, în luna decembrie a anului trecut, care poate trimite în neant amenda absurdă pentru care a insistat Nicușor Dan.

Judecătoria Sectorului 3: „Anulează procesul verbal de contravenție, terenul intravilan este încadrat la categoria «curți construcții»”

Gândul prezintă, în exclusivitate, dovada că, în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR există un precedent care poate transforma în balon de săpun amenda de 35 de milioane de euro impusă de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Foarte interesant este că zona luată în vizor de polițiști a fost tot terenul din strada Constantin Brîncuși nr. 2A – deținut de Maria Cocoru -, exact acela unde Nicușor Dan s-a implicat 100% pentru a-i obliga pe oamenii de la Poliția Locală București să dea o amendă colosală, cu toate că nu erau întrunite condițiile legale pentru o astfel de sancțiune.

  • T.S. – având calitatea de „împuternicit” – a defrișat o parcelă de pe respectivul teren și un copac ornamental, fiind sancționat cu 100 de lei de Direcția Generală de Poliție Locală.
  • A fost întocmit un proces-verbal de contravenție, numai că T.S. a contestat în instanță această amendă.
  • În ceea ce privește întocmirea acestui proces-verbal, instanța de judecată a decis că nu a fost încălcată legea, numai că, în ceea ce privește „temeinicia procesului verbal de contravenție”, au apărut probleme.

Magistrații au analizat extrasul de carte funciară nr. 207534 București, Sectorul 3, și au constatat că terenul respectiv are destinație „curți construcții” și nu este spațiu verde.

În consecință, magistrații de la Judecătoria Sectorului 3 au decis anularea procesului verbal de contravenție, întocmit în data de 23 februarie 2023, iar T.S. a fost „exonerat de sancțiunile contravenționale aplicate prin acest proces-verbal de contravenție”.

Potrivit legii, amenda imensă impusă de Nicușor Dan nu se poate aplica

Precedentul creat prin decizia magistraților de la Judecătoria Sectorului 3, din data de 14 decembrie 2023, poate arunca în aer și amenda de 35 de milioane de euro pe care a impus-o Nicușor Dan în octombrie 2023.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 privind protecția mediului, sancțiunea unei fapte de reducere a unei suprafețe de spațiu verde se aplică doar autorităţilor publice locale (art. 96, alin. 2, pct. 1), nu și persoanelor fizice. (alte detalii AICI)

„Art. 96. (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:

1¹. obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta”.

Numai că terenul în cauză nu are categoria de folosință spațiu verde (parc, grădină publică etc.), ci este în proprietatea unei persoane fizice și, ținând cont de prevederile Legii 24/2007, art. 18 punctul (9) – „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu” -, sancțiunea solicitată de Nicușor Dan nu se poate aplica.

Conform legii, cei amendați  cu 35 de milioane de euro pentru că așa a decis Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, pot contesta această amendă și doar instața de judecată poate decide asupra legalității acesteia.

Amenda colosală dorită de Nicușor Dan a fost contestată la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei, iar magistrații au amânat cauza, în 11 iunie 2024.

Procesul declanșat după ce Nicușor Dan a impus o astfel de amendă impresionantă continuă, iar un nou termen de judecată a fost fixat pentru data de 5 noiembrie 2024, la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei.

Nicușor Dan s-a răzbunat pe cei care s-au opus amenzii de 35 milioane euro

În 27 iulie 2023, în jurul orei 09:30, în zona retrocedată din Parcul IOR a avut loc o desfășurare de „forțe”, fiind prezenți Nicușor Dan, directorul general al Poliției Locale București, Daniel Rășică, directorul executiv adjunct Constantin Maximilian, directorul executiv adjunct Bogdan Mihăilă, polițistul local Răzvan Florea, polițistul local Constantin Codreanu, un avocat din partea casei de avocatură despre care Nicușor Dan a afirmat că se va ocupa de speță, funcționari publici din cadrul Direcției Patrimoniu, reprezentanți ai firmei de topometriști, polițiști locali din cadrul Serviciului Intervenții la Evenimente, precum și câțiva consilieri personali ai primarului general al Capitalei.

  • Sursele Gândul spun că Nicușor Dan a indicat topometriștilor să măsoare o suprafață din terenul de 12 hectare, prin indicarea cu mâinile a unei zone aleatorii, spunând: „Luați și voi așa, până la pomii aceia, spre alee, până în maldărul acela de lemne”.
  • Pe terenul indicat, au precizat sursele Gândul, exista vegetație crescută aleatoriu și doar pe mici porțiuni de pe această suprafață exista pământ.

Deși i s-a transmis că acea amendă de aproape 35 de milioane de euro nu poate fi aplicată, întrucât cartea funciară specifica foarte clar că terenurile sunt încadrate la categoria „curți-construcții”, Nicușor Dan a cerut redactarea amenzii pentru „diminuarea suprafeței spațiului verde, pentru aproximațiv 7.500 mp, cu amenda maximă de 20.000 lei pe mp”.

În acel moment au reînceput discuțiile cu privire la faptul că nu poate fi aplicată amenda acolo, pe loc, întrucât niciun agent constatator din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB) nu a constatat vreo diminuare a suprafeței spațiului verde (terenul prezenta vegetație crescută spontan pe toata suprafață acestuia, cu mici porțiuni goale de pământ), pentru că nu existau contravenientul, data și ora săvârșirii contravenției, prevederi obligatorii pentru întocmirea unui proces-verbal de sancțiune.

Nicușor Dan a afirmat pe un ton foarte agresiv și impunător, în fața tuturor celor prezenți, că «decizia a fost deja luată» să fie aplicată acea sancțiune și că, dacă nu este aplicată, o să ia atribuțiile polițiștilor, va aplica dumnealui amenda respectivă, iar pe toți cei prezenți din cadrul DGPLCMB îi va băga în comisia de disciplină, afirmând: «Ce sunteți voi, polițiști sau căcăcioși?»”, au mai declarat sursele Gândul, în exclusivitate. (alte informații-șoc AICI)

Nicușor Dan ar fi declanșat o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva celor care nu i-au ascultat orbește ordinul de a aplica amenda de 35 de milioane de euro.

Pentru a-și duce la îndeplinire țelul propus și pentru faptul că nu a putut decima Direcția Generală de Poliție Locală și Control prin organigramă, Nicușor Dan, prin mâna directorului general Eduard Stroe, a început o serie de mutări/detașări și alte metode de schimbări de raporturi de serviciu cu absolut toți cei care sub o formă sau alta au avut legătură cu nesemnarea procesului verbal de sancțiune pentru speța din IOR”, au precizat sursele citate..

Mai mult, au spus sursele citate, aproximativ 8 polițiști locali de la Direcția de Control, din cauza stresului și a presiunii continue, au plecat prin transfer către alte instituții.

Detașați, în scop disciplinar:

  • Rășică Daniel – director general (de la DGPLCMB la Primăria Municipiului București)
  • Unga Ilie – director executiv Direcția Control (de la DGPLCMB la PMB/ Prefectură)
  • Constantin Maximilian – director executiv adjunct Direcția Control (de la DGPLCMB la PMB)

Mutați, în scop disciplinar:

  • Liviu Nedelcu – director general adjunct, mutat din cauza mai multor sesizări fabricate de pe funcția de director general adjunct – șef Birou sesizări, în Direcția Centrul Istoric (și suspendat din funcția de președinte în Comisia de Disciplină a DGPLCMB)
  • Mihăilă Bogdan Marius- director executiv adjunct, mutat din cadrul Direcției Control (din cauza numeroaselor sesizări pe care le-a făcut și în care a sesizat neregulile actualei conduceri) pe funcția director executiv în Direcția Centrul Istoric
  • Mariana Duran – polițist local – de la Direcția Control, Serviciul Control Comercial la Direcția Ordine Publică
  • Moraru Stela – polițist local – de la Direcția Control, Serviciul Control Comercial la Direcția Ordine Publică
  • Komlodi Claudiu – șef Serviciul Control Comercial, Direcția Control, la Direcția Dispecerat Operativ Integrat
  • Arsene Răzvan – șef Serviciul Control Spații Comerciale, Contracte, Direcția Control, la Serviciul Imagine și Comunicare
  • Bujoreanu Rodica – polițist local – de la Serviciul Control Spații Comerciale, Contracte la Serviciul Control Comercial
  • Dumitrache Lucian –șef Serviciu Control Salubritate, Direcția Control – de la DGPLCMB la PMB
  • Bania Cristian – șef Serviciul Ordine Publică, Direcția Ordine Publică la Direcția Control pe funcția de șef Serviciu Control Salubritate.

CITEȘTE ȘI:

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

VIDEO | Robert Negoiță a venit să discute cu cetățenii în Parcul IOR. Nicușor Dan nu a dat curs invitației edilului Sectorului 3

UPDATE | Incendiul din Parcul IOR a fost stins. A fost afectată o suprafață de aproape 4.000 mp

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe Pământ. „Este prea avansat pentru...
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Un vlogger cunoscut arată lumii întregi cum se trăiește în Ucraina, la granița cu Rusia....
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Noi imagini șocante din Chișinău: oamenii au fost luați de viituri în plină stradă
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Pași simpli de urmat pentru a afla online ce vechime în muncă ai acumulat pentru...
LIVE TEXT. Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 5 morţi. Două persoane sunt în...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Inundațiile au făcut prăpăd în Galați. Locuințele oamenilor au fost înghițite de ape, iar salvatorii...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Doliu în lumea fotbalului din România: A murit Gigi Mulţescu
O peșteră din Franța RĂSTOARNĂ tot ce s-a știut despre oameni
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Secretul lui Celentano din Las Fierbinți. Cum a slăbit 23 de kilograme
Mama a doi copii a vândut casa și locuiesc într-un cort. Ce spune despre cheltuielile...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat?...
A murit Gheorghe Mulțescu. Care a fost cauza decesului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Misterul planetei pitice Ceres ar putea fi rezolvat, datorită unei nave spațiale ieșite din uz