Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de procedură pentru amnistia fiscală. Toți pașii pentru anularea unor obligații bugetare ale datornicilor

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de procedură pentru amnistia fiscală. Toți pașii pentru anularea unor obligații bugetare ale datornicilor
Publicat: 13/09/2024, 17:44

Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat în transparență decizională proiectul de ordin care stabilește procedura de anulare a unor obligaţii bugetare reglementate prin noua amnistie fiscală adoptată de Guvern.

Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventă a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr.905 și intrată în vigoare în 6 septembrie 2024, au transmis, vineri, reprezentanții instituției.

Proiectul de OUG a fost pus în transparență de MF pe 3 septembrie și a fost adoptat de Executiv o zi mai târziu.

Conform documentului, OUG, valoarea tuturor creanțelor, respectiv a datoriilor de plătit la buget de contribuabili, este de 175 de miliarde de lei, asta după eliminarea contribuabililor inactivi, în insolvență sau faliment.

Sunt în total 1.179.440 de datornici, dintre care 330.735 de contribuabili persoane juridice și 848.705  persoane fizice. Numărul contribuabililor persoane juridice cu plățile la zi este cu aproape 70% mai mare, respectiv 558.408 care au achitate obligațiile față de buget la zi.

Contribuabilii eligibili

Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparență decizională.

Conform OUG 107/2024 toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a dobânzilor, penalităților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.

Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidități, de a susține conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economică.

Principalele măsuri ale OUG 107/2024

  • Măsura 1 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează la această dată atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, să achite obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

  • Măsura 2 – Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv.

În acest caz, contribuabilii care consideră că sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativă prin care să declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacă plătesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

  • Măsura 3 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Totodată, în situația în care dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale au fost stinse după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, respectiv după data de 6 septembrie 2024, acestea se anulează și sunt supuse restituirii.

  • Măsura 4 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență.

În acest caz, contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

  • Măsura 5 – Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice:

Pentru persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă:

  • anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
  • Pentru persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă:
  • anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie să achite obligațiile curente (cele realizate după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii, arată Ministerul Finanțelor.

CITIȚI ȘI:

Aproape 1,2 milioane de contribuabili pot beneficia de noua amnistie fiscală. În ce condiții li se șterg datoriile persoanelor fizice și juridice

Marcel Ciolacu cere DECENȚĂ în cheltuielile publice. „Eu nu pot să asist cum se TOACĂ banul public”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Tensiuni în Canalul Mânecii. Navele de război ale Marinei Regale au urmărit nave militare și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale de până la 80 l/mp. Harta zonelor afectate de...
Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
România, lovită din nou de inundații! Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și cod...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Pe ce bandă circuli când întâlnești indicatorul „Inel principal”? Ce simbolizează acest semn
Tehnologie franţuzească de pe avioanele ruseşti Su-30SM, reparată de o firmă din Kazahstan, instruită de...
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
Gigi Mulțescu și Cornel Dinu, pe patul de suferință. Unul e internat la Elias, altul...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
Iulia Albu, ținuta ieșită din comun la un eveniment monden în Timișoara. Fashion editorul a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată