Autoritățile dintr-un orășel din Laponia, nordul Suediei, oferă bani persoanelor, dispuse să se mute acolo. Această metodă a fost pusă în aplicare și de localități din alte țări, precum Italia sau Spania.
Glommersträsk este o zonă caracterizată de peisaje naturale uimitoare, cu păduri întinse, lacuri și munți, oferind oportunități excelente pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, pescuit, schi și vânătoare. Este un oraș mic, iar populația locală este destul de redusă, ceea ce face ca zona să fie liniștită și mai puțin aglomerată.
Din cauza scăderii populației, mai ales în ultimii ani, autoritățile au decis să aplice o metodă pentru a stimula familiile să se mute în Glommersträsk.
Astfel, familiile dispuse să se mute în micuța regiune din Laponia vor primi aproape 900 de euro, notează Euronews.
În 1950, orașul lapon Glommersträsk avea aproximativ 1.000 de locuitori, însă în ultimii ani, populația a scăzut drastic la doar 200 de oameni, dintre care numai 23 sunt copii.
Numărul scăzut de locuitori afectează serios evoluția copiilor rămași, mai ales în ceea ce privește școlarizarea.
Legislația locală prevede că școala se închide dacă sunt mai puțin de 25 de copii. Din acest motiv, elevii urmează a fi mutați la cea mai apropiată școală din Arvidsjaur, la aproximativ 40 de kilometri distanță. De asemenea, liceul a fost închis în 2009, după ce numărul studenților a scăzut la doar 18 în 2007.
Proiectul, ce promite stimulente financiare familiilor dispuse să se relocheze, a fost inițiat de o asociație locală ce luptă pentru repopularea orașului.
Glommersbygdens Framtid, se traduce prin „Viitorul Glommersbygden”, și oferă primelor cinci familii care se mută acolo 10.000 de coroane (aproximativ 875 de euro) în numerar.
Există, însă, câteva condiții, pe care familiile respective trebuie să le întrunească pentru a fi eligibile cum ar fi să aibă copii care au vârsta de școală primară – între 6 și 15 ani. Grupul Glommersbygdens Framtid promite că va ajuta aceste familii să-și găsească locuințe și loc de muncă.