Criză în industria ușoară: Concedieri masive după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, Etiopia”

Criză în industria ușoară: Concedieri masive după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, Etiopia”
Fotografie cu caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2024, 13:58

Industria ușoară din România trece printr-o perioadă dificilă, după ce mai multe companii străine care produceau îmbrăcăminte și încălțăminte în țară au decis să își mute producția în alte regiuni, unde costurile cu forța de muncă sunt mai scăzute. În urma acestor retrageri, firmele locale sunt nevoite fie să își închidă porțile, fie să reducă drastic numărul de angajați.

Principala cauză a acestor plecări este creșterea salariului minim în România, ceea ce a făcut ca manopera să devină mai scumpă. Mulți investitori au ales să se orienteze spre Asia sau țări din Europa non-comunitară, unde costurile sunt semnificativ mai mici.

Printre țările preferate se numără Vietnam și Etiopia, după cum declară Antonio Sargenti, un investitor italian care a deținut o fabrică de pantofi la Oradea timp de 30 de ani: „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, vorbim de Etiopia.”

Sargenti, care în perioada de vârf avea aproape 600 de angajați și o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro, a fost nevoit să închidă fabrica anul trecut. „Da, nu este posibilitatea. Dacă manopera la un pantof depășește anumite limite, nu ai piața la care vinde”, explică el, citat de Știrile Pro Tv.

„Mulți s-au închis, puțini am mai rămas”

Problemele nu se opresc aici. Alte fabrici de pantofi din România au fost afectate de aceeași tendință. De exemplu, o fabrică ce a început producția cu 250 de angajați în 2020 a ajuns să mai aibă doar 150 în prezent. Doina Ruf, managerul unei alte fabrici de încălțăminte, confirmă gravitatea situației: „Mulți s-au închis, puțini am mai rămas. Acuma, depinde cât rezistăm și noi. Încercăm, facem tot posibilul să rezistăm, dar nu-i după noi”.

Declinul în acest sector este resimțit de muncitori, care speră să nu își piardă locurile de muncă. „Este păcat că se simte declinul ăsta, în industria asta, pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă,” spune una dintre angajatele afectate. O altă muncitoare adaugă: „Sperăm că o să fie și perioadă mai bună.”

Statisticile confirmă această tendință negativă. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul angajaților din industria ușoară a scăzut constant în ultimii ani. În anul 2000, în fabricile de pantofi lucrau peste 73.000 de angajați, în timp ce astăzi numărul lor s-a redus la mai puțin de jumătate. În industria textilă, situația este la fel de gravă: în urmă cu 25 de ani, peste 260.000 de persoane lucrau în acest sector, iar în iunie 2023 mai erau doar 70.000.

Multe companii aleg acum să se mute în țări precum Albania, Bosnia sau Serbia

Doina Ruf explică faptul că multe companii aleg acum să se mute în țări precum Albania, Bosnia sau Serbia, unde costurile sunt mai mici: „Prețurile crescând, salariile crescând, nu le mai poți oferi aceleași prețuri, și-atunci aleg și merg în țările în care… foarte mulți merg în Albania, Bosnia, Serbia”.

În fața acestui val de concedieri, firmele care își reduc activitatea sunt obligate să notifice autoritățile cu cel puțin 30 de zile înainte, conform legislației în vigoare. Specialistul în piața muncii, Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor, explică această tendință: „Manopera vine cu costuri mult mai reduse. Aceste companii încep să se reorienteze”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”