Miza războiului juridic pentru moșternirea URIAȘĂ a lui Rupert Murdoch. Magnatul luptă în instanţă cu trei dintre copiii săi

Miza războiului juridic pentru moșternirea URIAȘĂ a lui Rupert Murdoch. Magnatul luptă în instanţă cu trei dintre copiii săi
Rupert Murdoch
Publicat: 16/09/2024, 18:19

Moșternirea uriașă a lui Rupert Murdoch este subiectul unei lupte în instanță care a început luni. Succesiunea pentru viitorul imperiului media și trustul în valoare de 14,9 miliarde de lire sterline ar putea fi stabilită la finalul procesului. Cazul îi pune pe poziții adverse pe miliardar și trei dintre copiii săi.

Procesul care îi aduce față în față pe Rupert Murdoch, în vârstă de 93 de ani, și trei dintre copiii săi cei mai mari, va stabili cine va câștiga cele mai multe acțiuni și va controla News Corp și Fox News atunci când miliardarul va muri. Imperiul media global al magnatului include și Wall Street Journal, Times of London, Australian și New York Post.

În absența unei înțelegeri de ultimă oră, procesul începe luni, relatează postul american National Public Radio (NPR).

Murdoch vrea să-și modifice trust de familie creat în 1999 pentru a preda controlul deplin fiului său cel mare, Lachlan, care își conduce în prezent companiile. Magnatul vrea ca Lachlan să poată prelua controlul fără „interferențe” din partea fraților săi Prudence, Elisabeth și James. Murdoch mai are doi copii pe nume Grace și Chloe și a fost căsătorit de cinci ori. Cei trei frați mai mari ai lui Lachlan – cei care sunt gata să împartă controlul afacerii cu el după ce tatăl lor moare – se opun schimbării. Cei doi copii mai mici – fiicele din cea de-a treia căsătorie a lui Rupert Murdoch – au acces în mod egal recompensa financiară, dar nu și la participații în companiile media controlate de tatăl lor.

„Miza și evoluția luptelor familiei sunt shakespeariane și au inspirat drama HBO Succession; meschinăria poate părea uneori seinfeldiană. Bătălia în instanță se referă la bani și putere, dar și dacă Fox News ar trebui să rămână necruțător partizan de dreapta, ca parte a unui plan de afaceri pentru a obține cele mai bune rezultate”, notează NPR.

Frații lui Lachlan par să fie mai puțin fideli abordării de dreapta. De altfel, James a devenit din ce în ce mai critic față de populismul pro-Trump și adesea critică știrile difuzate de rețeaua media a lui Murdoch.

„Dacă ar schimba direcția și s-ar muta [Fox News] în direcția unui format CNN, sau ar merge la mijloc, își va pierde identitatea, va pierde telespectatori și va pierde venituri”, spune Joe Peyronnin, un veteran executiv de știri al rețelei. care a fost președinte Fox News în primele etape ale sale, la mijlocul anilor 1990.

„Spun asta ca cineva care este jurnalist și căruia i-ar plăcea să vadă această schimbare”, adaugă Peyronnin. „Dacă nu ar exista Fox News, am mai avea lupte cu noroi, dar nu ar fi ca azi.”

Miza bătăliei juridice din familia Murdoch

Anul trecut, Rupert și Lachlan au convenit că Fox Corp. va plăti suma record de 787,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de defăimare introdus de Dominion Voting Systems împotriva Fox News din cauza falselor afirmații de fraudă la alegerile din 2020. Dovezile care au devenit publice au inclus e-mailuri în care tatăl și fiul și-au dat acordul deciziei directorilor rețelei de a prelua afirmațiile fostului președinte Donald Trump pentru a evita înstrăinarea telespectatorilor.

Murdoch a renunțat oficial la controlul activ al companiilor sale anul trecut, la câteva luni după acord. El le-a spus asociaților că acțiunile sale au fost doar pentru a asigura claritatea strategiei corporative.

Comisarul de succesiune, Edmund J. Gorman Jr., a concluzionat că Rupert Murdoch avea dreptul de a revizui trustul dacă acesta a funcționat în beneficiul tuturor moștenitorilor săi. Gorman trebuie să decidă dacă magnatul mass-media a susținut un argument de bună-credință conform căruia acesta este scopul schimbărilor propuse de el.

Însă mass media americane scriu că lui Lachlan îi va fi greu „să-și cumpere frații”. Și ceilalți, în cazul în care își păstrează dreptul de vot, ar putea alege să vândă acțiuni în loc să le păstreze pentru ca Lachlan să piardă.  Riscul este că ceilalți trei copii ai magnatului ar putea alege să-l destituie din funcția de șef al companiei și să-l înlocuiască cu altcineva, comentează NPR.

Din anii 1960, Murdoch și-a construit imperiul media care se întinde pe tot globul. Cele două companii ale sale sunt News Corporation, care deține ziare, inclusiv The Times și The Sun din Marea Britanie și Wall Street Journal din SUA, și Fox, care difuzează Fox News.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”