Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer

Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer
Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer
Publicat: 16/09/2024, 18:07
Actualizat: 16/09/2024, 18:10

Cartofii mov poate că au o culoare bizară, dar sunt o opțiune sănătoasă ce pot asigura mai multe beneficii. Ajută la menținerea la nivel normal a glicemiei și tensiunii arteriale și, de asemenea, pot ajuta la protejarea împotriva cancerului.

La fel ca alți membri ai familiei cartofilor (Solanum tuberosum), aceștia provin dintr-o plantă  originară din regiunea Munților Anzi din America de Sud. Au o coajă exterioară de la albastru-mov la negru. Pulpa interioară este de mov strălucitor, care își păstrează culoarea și după gătire.

Unele varietăți comune includ cartofii movi din Peru. Au o textură mai densă și un gust de nuci. Cartofii mov sunt o modalitate gustoasă de a adăuga un strop de culoare farfuriei tale, oferind în același timp o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată câteva beneficii surprinzătoare ale cartofilor mov.

Cartofii mov sunt foarte hrănitori

Cartofii sunt adesea criticați din cauza conținutului ridicat de amidon, dar ei conțin mulți alți nutrienți importanți. Cartofii mov au un conținut de nutrienți similar cu cel al altor varietăți din familia Solanum tuberosum, deși conținutul lor de minerale poate varia în funcție de solul în care au fost crescuți.

Există o concepție greșită conform căreia toți nutrienții din cartofi se găsesc în coajă. De fapt, mai mult de jumătate din nutrienți se găsesc în pulpă: 2 grame de proteine, 20 grame carbohidrați, 87 calorii, 3,3 grame fibre, grăsimi mai de puțin de 1 gram, potasiu, fier, vitamina B6 și vitamina C. Cartofii au mai mult potasiu decât bananele.

Cartofii mov pot avea un efect mai redus datorită concentrației ridicate de compuși vegetali polifenolici la Indicele glicemic (IG). Au mai mulți antioxidanți decât cartofii albi sau galbeni, datorită conținutului lor ridicat de antocianine, aceiași antioxidanți care se găsesc în afine și mure. Antocianinele pot asigura o îmbunătățire a vederii și o reducere a riscului de boli de inimă, cancer și diabet.

Previn cancerul și tensiunea arterială

Un studiu de patru săptămâni pe persoane cu hipertensiune arterială a demonstrat că dacă consumă 6-8 cartofi mov de două ori pe zi, tensiunea arterială este redusă. Câteva studii de laborator au arătat că anumiți compuși din cartofii mov pot încetini creșterea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de colon și sân.

Cartofii mov sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea glicemiei și colesterolului. Cartofii mov pot fi folosiți în același mod ca și cartofii albi, galbeni sau roșii.

Potrivit Healtline, cartofii mov sunt o opțiune sănătoasă și colorată care merită explorată. Comparativ cu cartofii obișnuiți, au un indice glicemic mai scăzut și pot oferi beneficii suplimentare pentru tensiunea arterială și protecția împotriva cancerului. Ți-a stârnit apetitul acest articol pentru cartofi prăjiți mov? Poți să-i fierbi, să-i coci, să prepari chipsuri mov.  Dar ce zici de o rețetă de piure mov, dar preparată în stilul lui Chef Florin Dumitrescu?

Citește și:  Rețeta de piure fin și cremos de CARTOFI, propusă de cunoscutul Chef Florin Dumitrescu: „Nu folosim blenderul, nici mixerul!”

Sursa Foto: Shutterstock 

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer...
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
La 69 de ani, tanti Luţa şi-a salvat 20 de vecini din calea viiturilor. "I-am...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția...
Eclipsa de Lună. Cum vor fi influențate zodiile
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
Scandal de proporții între Pepe și Raluca Pastramă! Motivul pentru care artistul și-a dat fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Mormântul unui „vampir”, descoperit într-un fost palat din Polonia