Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „SALARIILE judecătorilor nu se majorează cu 25%”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: SALARIILE judecătorilor nu se majorează cu 25%
Publicat: 16/09/2024, 22:33
Actualizat: 16/09/2024, 22:38

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni seară, că nu se majorează salariile judecătorilor cu 25%, „aşa cum greşit a fost interpretată în spaţiul public Decizia nr. 43 din data de 16 septembrie 2024”. ”Soluţia pronunţată este menită tocmai să elimine posibilitatea acordării în cadrul familiei ocupaţionale «Justiţie», prin hotărâri judecătoreşti, a unor majorări salariale suplimentare”, transmite instituţia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, luni seară, printr-un comunicat de presă, precizări cu privire la Decizia completului pentru dezlegarea unei chestiuni de drept nr. 43 din data de 16 septembrie 2024, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că s-ar majora cu 25% salariile judecătorilor.

”Nu doar că nu este vorba despre acordarea vreunei majorări, dar soluţia pronunţată este menită tocmai să elimine posibilitatea acordării în cadrul familiei ocupaţionale ”Justiţie”, prin hotărâri judecătoreşti, a unor majorări salariale suplimentare derivate din aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. (3) din Legea cadru nr.153/2017 faţă de cele deja acordate prin ordine administrative.

Motivarea Înaltei Curți

Potrivit documentului citat, ”raportul votat în unanimitate arată că este incontestabil că există ordonatori de credite/angajatori ai diferitelor categorii profesionale din cadrul familiei ocupaţionale ”Justiţie” care au acordat deja majorarea salarială vizată”.

Această majorare ”produce acelaşi efect al creşterii cu 25% a cuantumului brut al indemnizaţiilor de încadrare ori al salariilor de bază, indiferent dacă se aplică acestor componente salariale compuse prin înmulţirea coeficientului de multiplicare variabil cu valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei, ori dacă se aplică unităţii de valoare referinţă sectorială de 605,225 lei din compunerea indemnizaţiilor de încadrare ori a salariilor de bază, nefiind posibilă acordarea majorării în ambele variante întrucât s-a produce o dublă majorare”.

”Prin urmare, majorarea nu poate fi aplicată, simultan ori succesiv în ambele variante, adică atât unităţii de valoare de referinţă sectorială de sine stătător, cât şi indemnizaţiei de încadrare ori salariului de bază din compunerea cărora aceasta face parte, întrucât s-ar produce o dublă majorare. Urmare a soluţiei pronunţate, rolul instanţelor de trimitere este acela de a verifica în ce măsură, până la soluţionarea litigiilor, s-a procedat la majorarea cu 25% a cuantumului brut al indemnizaţiior de încadrare, respectiv al salariilor de bază constituite cu valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei, majorare prevăzută de dispoziţia legală a cărei interpretare se solicită, ceea ce face ca aplicarea art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017, în maniera interpretată prin decizie, să se realizeze doar în măsura în care angajatorii nu au acordat deja această majorare”, se mai arată în comunicat.

Instituţia precizează că toate aceste aspecte vor fi detaliate pe larg în considerentele deciziei care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial, Partea I.

Decizia de la Vâlcea

Potrivit G4Media, Decizia a fost luată într-un proces deschis la Tribunalul Vâlcea şi Tribunalul Bucureşti de mai mulţi grefieri. Ei au solicitat banii retroactiv de la 1 ianuarie 2018.

Tribunalul Vâlcea a sesizat ÎCCJ cu următoarea problemă de drept: ”Dacă, în cadrul familiei ocupaţionale Justiţie, indemnizaţiile de încadrare calculate prin valorificarea VRS 605,225 lei, obţinută în baza unor hotărâri judecătoreşti /acte administrative, se majorează începând cu 01.01.2018 cu procentul de 25%, conform art. 38 alin. (3) din Legea nr. 153/2017, fără plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din aceeaşi lege”.

Reclamaţii, magistraţi şi foşti magistraţi, personal auxiliar de specialitate şi conex, au obţinut sentinţe civile definitive prin care li s-au acordat drepturi salariale prin raportare la valoare de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei, începând cu 10 ianuarie 2017, 5 februarie 2017 şi, respectiv, pentru 1 august 2016-31 decembrie 2021, în funcţie de data introducerii cererilor de către reclamaţi şi în continuare, pentru viitor, până la data plăţii efective.

Definitiv

Înalta Curte a decis, în cursul zilei de luni: ”(…) cuantumul brut al salariilor de bază, respectiv al indemnizaţiilor de încadrare din cadrul familiei ocupaţionale de funcţii bugetare Justiţie, stabilite prin raportare la valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei, se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2018, cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, iar angajatorii nu au acordat deja această majorare”.

Citiți și: „REVOLUȚIE financiară” în justiția din România! Judecătoriii și procurorii, creșteri masive de SALARII, plătite eșalonat până în 2029

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?