Prima pagină » Știri externe » Poliția moralității din Iran nu va mai „deranja” femeile care aleg să nu poarte hijab

Poliția moralității din Iran nu va mai „deranja” femeile care aleg să nu poarte hijab

Poliția moralității din Iran nu va mai

Poliția moralității din Iran nu va mai „deranja” femeile care aleg să nu poarte vălul obligatoriu, hijab, a anunțat Masoud Pezeshkian, noul președinte reformist al țării.

Afirmația lui Masoud Pezeshkian a venit în timpul primei sale conferințe de presă de la preluarea mandatului în iulie, când l-a înlocuit pe ultraconservatorul Ebrahim Raisi, care și-a pierdut viața într-un accident de elicopter în luna mai într-o regiune muntoasă din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, scrie The Independent.

„Sarcinile poliției moralității nu erau să apostrofeze femeile. Mă voi asigura că poliția nu le va mai deranja”, a spus președintele ca răspuns la întrebarea unei reportere despre subiect.

Evenimentul coincide cu cea de-a doua aniversare de la moartea Mahsei Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani. Amini a murit pe 16 septembrie 2022, într-un spital, după ce a fost arestată de poliția moralității pentru că nu și-ar fi purtat hijabul.

Protestele care au urmat morții lui Amini au început cu scandări de „Femei, viață, libertate”, apoi s-au transformat curând în apeluri deschise la revoltă împotriva liderului suprem, ayatollahul Khamenei.

Autoritățile au răspuns cu o campanie de represiuni care s-a întins pe mai multe luni de zile, timp în peste 500 de persoane și-au pierdut viața și peste 22.000 au fost arestate.

În ciuda poziției potențial reformiste a lui Pezeshkian, situația este incertă, deoarece proiectul de lege privind hijabul și castitatea, care aduce pedepse mai aspre pentru nerespectare, inclusiv amenzi financiare, pedepse mai lungi cu închisoarea și restricții privind munca și călătoriile, se află în faza finală de aprobare în fața Consiliului Gardienilor din Iran.

Poziția ayatollahului Khamenei rămâne un obstacol semnificativ în calea schimbării. Liderul în vârstă de 85 de ani a declarat în trecut că „lipsa vălului este interzisă atât din punct de vedere religios, cât și interzisă din punct de vedere politic”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și