Roxana Mînzatu, numită VICEPREȘEDINTE al Comisiei Europene cu portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale

Publicat: 17/09/2024, 11:35
Actualizat: 17/09/2024, 14:19

Roxana Mînzatu, reprezentanta României în Comisia Europeană (CE), a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale, Demografie. Totodată, aceasta a fost numită vicepreședinte al Comisiei Europene – cea mai înaltă funcție primită vreodată de România în CE.

În noul său rol, Mînzatu va coordona politici esențiale pentru cetățenii europeni și va colabora îndeaproape cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în elaborarea și implementarea de măsuri menite să îmbunătățească condițiile de muncă și drepturile sociale pe întregul continent.

Marcel Ciolacu: Roxana Mînzatu va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii.

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro, a spus Marcel Ciolacu. (detalii AICI)

Ursula von der Leyen: Roxana Mînzatu va conduce în special o Uniune a Competențelor și Pilonul European al Drepturilor Sociale

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat numirea Roxanei Mînzatu în funcția de Vicepreședinte Executiv pentru Oameni, Competențe și Pregătire.

Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez portofoliul de Vicepreședinte Executiv pentru Oameni, Competențe și Pregătire lui Roxana Mînzatu. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela unei Uniuni a Competențelor și al Pilonului European al Drepturilor Sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt cruciale pentru a uni societatea noastră., a spus șefa executivului european. (detalii AICI)

Lucian Romașcanu: O negociere de mare succes la Bruxelles

Lucian Romașcanu transmite felicitări premierului Marcel Ciolacu și echipei acestuia pentru „o negociere de mare succes la Bruxelles”, cu privire la portofoliul României în noua Comisie Europeană.

Felicitări premierului Marcel Ciolacu și echipei sale pentru o negociere de mare succes la Bruxelles (una dintre multele din ultima perioadă), scrie Romașcanu, pe Facebook. (detalii AICI)

Portofoliul României la Comisia Europeană: Competențe, Educație, Muncă și Drepturi Sociale

România a obținut un portofoliu important în cadrul Comisiei Europene, cu impact semnificativ asupra politicilor economice și sociale din întreaga Uniune Europeană.

Acesta acoperă domenii-cheie precum competențele, educația, locurile de muncă, drepturile sociale și demografia, având o influență puternică asupra reformelor ce vor modela generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții.

Responsabilități principale

Portofoliul este structurat în două componente principale:

Prima se concentrează pe dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor, fiind pentru prima dată când Comisia Europeană alocă un portofoliu dedicat competențelor profesionale, cu un accent clar pe educație și integrarea acesteia pe piața muncii. În cadrul acestui portofoliu, investițiile vor fi direcționate către perfecționarea și recalificarea profesională, dezvoltarea Spațiului European al Educației și inițiative de portabilitate a competențelor.

A doua componentă majoră include responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale, care susține economia socială de piață a Uniunii. Printre prioritățile acestei părți se numără managementul algoritmic, dreptul la deconectare, strategii pentru locuri de muncă de calitate și combaterea sărăciei.

Portofoliul va aborda și impactul digitalizării asupra pieței muncii și va fi un partener important în dialogul social la nivel european, prin colaborarea cu sindicatele și angajatorii europeni.

Fonduri europene

Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual.

Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE.

Rolul legislativ și politic

În ceea ce privește rolul legislativ și politic, portofoliul include responsabilități esențiale legate de libera circulație a lucrătorilor, legislația muncii și protecția socială.

Roxana Mînzatu va ghida politicile europene în domeniul mobilității forței de muncă, salariului minim, sănătății și siguranței la locul de muncă, precum și legislația privind timpul de lucru și munca pe platforme.

Instituțional, persoana care ocupă acest post va reprezenta Comisia Europeană în consilii-cheie, precum Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Educație, Tineret, Cultură și Sport (EYCS), având un rol esențial în coordonarea politicilor Statelor Membre în aceste domenii.

Scrisoarea de misiune pentru Roxana Mînzatu este disponibilă – AICI.


CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU, despre portofoliul ocupat de Roxana Mânzatu în C.E.: Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE

Lucian Romașcanu: Bravo, Roxana Mînzatu! / „O negociere de mare succes la Bruxelles”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și...
Motivul pentru care Victor Slav a părăsit-o pe Selina. Ce s-a întâmplat la Asia Express...
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre...
Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la...
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate...
Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer...
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la...
Bilete de odihnă și tratament pentru pensionarii români. Acte necesare și cine beneficiază de ele
Cât câştigă un tânăr care nu a luat bacalaureatul, la primul său loc de muncă?...
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de...
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini. Șoferii pot primi amenzi usturătoare
Europa Centrală se pregăteşte pentru o nouă „apocalipsă" a inundaţiilor
MISTERUL de la Stonehenge se adâncește! Ce au găsit acum arheologii?
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția...
Demisia lui Klaus Iohhannis. Mesajul transmis de la Cotroceni
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre...
Scandal de proporții între Pepe și Raluca Pastramă! Motivul pentru care artistul și-a dat fosta...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
Mormântul unui „vampir”, descoperit într-un fost palat din Polonia