Prima pagină » Știri externe » “Marea Evadare” pentru sute de imigranți ilegali, la granița Spaniei cu Marocul

“Marea Evadare” pentru sute de imigranți ilegali, la granița Spaniei cu Marocul

O mulțime de câteva sute de tineri marocani a încercat să forțeze granița dintre Maroc și Ceuta, enclava spaniolă de pe coasta Africii de Nord, după ce folosiseră rețelele sociale ca să își coordoneze acțiunile.

Clipuri video postate online au arătat migranții alergând prin orașul de graniță Fnideq, cel mai apropiat oraș marocan de enclava spaniolă, scrie The Telegraph.

Ofițerii de securitate marocani au fost forțați să formeze un lanț uman pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă la gardul de sârmă ghimpată și să treacă în Spania. Ofițerii au tras apoi în aer în încercarea de a dispersa mulțimea. Grupuri de migranți au fost, de asemenea, prinși încercând să ocolească granița înot.

Autoritățile marocane au declarat că au oprit migranții înainte să intre în Spania, dar nu au spus câte persoane au fost reținute.

Săptămâna trecută, autoritățile au arestat cel puțin 60 de persoane implicate într-o campanie pe rețelele de socializare cu scopul de a incita migranții să încerce o traversare în masă a graniței cu Spania. Zeci de persoane au fost reținute sub suspiciunea de „fabricare și diseminare de informații false” pe TikTok și Instagram. Sub lozinca „Ziua Promisă” și „Marea Evadare”, mesajele postate pe platforme îi îndemnau pe tinerii marocani să se adune în Fnideq pe 15 septembrie și apoi să încerce să treacă în Ceuta.

Campania de pe rețelele de socializare a dus la o prezență sporită a poliției în regiunea de frontieră, „cea mai puternică vreodată”, conform unui activist local.

În ciuda prezenței sporite a poliției și a mai multor încercări eșuate, mulți migranți rămân hotărâți și au promis că vor continua să încerce să treacă în orașul spaniol.

Încercări similare de a trece granița în Spania au avut loc în august, când sute de tineri marocani au încercat să treacă de autoritățile de imigrare. Cel puțin 11.300 de încercări de a trece în Ceuta au fost blocate în august, potrivit autorităților marocane.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și