Rusia a efectuat ultimul test nuclear în 1990, cu un an înainte de căderea Uniunii Sovietice. În prezent, Kremlinul dă semnale că ar putea relua testele nucleare. Locul ales pentru aceste teste este arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, unde au avut loc peste 200 de teste nucleare în perioada sovietică, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe atomice din lume, în 1961.
Cu un an înainte de căderea Uniunii Sovietice, rușii operau ultimul test cu arme nucleare. Pe atunci, tensiunile cu Occidentul se mențineau la cote înalte. După destrămarea blocului sovietic, a dispărut cursa înarmării dintre marile puteri.
Însă în contextul geopolitic actual, rușii au dat de înțeles că sunt pregătiți să reia testele. Locul de încercare al noilor bombe atomice va fi arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, unde fosta Uniune Sovietică a dispus peste 200 de teste nucleare. Aici a fost detonată cea mai puternică bombă atomică din lume în 1961, relatează Reuters.
O astfel de acțiune va încuraja și alte state, precum China sau Statele Unite, să urmeze exemplul Rusiei.
„Locul de testare este pregătit pentru reluarea activităților nucleare. Este gata în întregime. Laboratorul și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine comanda, putem începe testarea în orice moment”, a declarat comandantul rus Andrei Sinitsyn.
Statele Unite au efectuat ultima testare în 1992. Deși un tratat în privința armelor nucleare nu a fost niciodată ratificat între SUA și Rusia, cele două părți s-au înțeles tacit să nu deschidă cufărul nuclear în următoarele decenii.