Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul european al anului 2025, Victor Negrescu, a tras un puternic semnal de alarmă în plenul legislativului european cu privire la tăierile masive propuse de Consiliul UE, în valoare de 1.52 miliarde de euro, cu ocazia prezentării poziției Parlamentului European asupra bugetului UE al anului viitor.
În intervenția sa, acesta a susținut că propunerea Consiliului UE este inacceptabilă și a subliniat necesitatea suplimentării alocărilor financiare în vederea asigurării investițiilor necesare și creșterii nivelului de trai al cetățenilor.
„Nu. Propunerea pe care a făcut-o Consiliul pentru bugetul european al anului viitor nu poate fi acceptată ca atare. Se îndepărtează prea mult de ceea ce Parlamentul European a solicitat prin orientările sale adoptate anul acesta și se propun tăieri severe care contravin cu ceea ce s-a agreat în recenta revizuire a Cadrului Financiar Multianual.
Rolul meu în calitate de raportor și negociator-șef al Parlamentului European este de a apăra rolul de autoritate bugetară a instituției noastre, dar și să mă asigur că bugetul anual adresează prioritățile asupra cărora am convenit cu grupurile politice.
Recentele alegeri europene au transmis un mesaj clar cu privire la faptul că, pentru a avea mai multă solidaritate între statele membre și mai multe investiții în politici și programe, avem nevoie de finanțări adecvate și avem nevoie, desigur, ca acele finanțări să îmbunătățească viețile oamenilor.
Acest apel nu poate fi tradus prin mai multe tăieri bugetare și printr-o reducere a resurselor mult necesare pentru a ajuta cetățenii noștri să depășească această perioadă dificilă.
Bugetarea prudentă nu înseamnă blocarea finanțării priorităților cetățenilor, nu înseamnă reduceri din contribuțiile bugetare și cu siguranță nu înseamnă tăieri din programe pentru a finanța rate crescute ale dobânzilor. Trebuie să facem mai mult împreună și mai bine, nu mai puțin’’, a precizat negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu.
Propunerea Parlamentului European privind bugetul UE pentru anul 2025, negociat de europarlamentarul social-democrat, urmează să fie votată până la finalul lunii octombrie urmând ca negocierile interinstituționale să conducă la aprobarea finală a bugetului în luna noiembrie
Tăieri de 400 milioane de euro din programul de cercetare Orizont Europa,Tăieri de 110 milioane de euro din Mecanismul pentru Interconectarea Europei – (CEF) Digital,Tăieri din programul de investiții InvestEU, programul Europa Digitală, programul Piața Unică, inclusiv IMM-uri, Instrumentul pentru Asistență Tehnică, precum și din programul de sănătate EU4Health,Tăiere de 294 milioane de euro din Erasmus, programul nostru de referință pentru tineri și educație,Tăieri din programele pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Corpul European de solidaritate, Europa Creativă, Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori și programul nostru pentru mediu, LIFE, dar și din cele dedicate protejării frontierelor.