Autoritățile pentru Protecția Consumatorilor a lansat o alertă nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană din cauza mai multor șampoane ce aparțin unor companii celebre. Produsele conțin substanțe chimice care pot afecta fertilitatea, sănătatea fătului și pot provoca alergii severe, potrivit specialiștilor.
Semnalul de alarmă a venit chiar din partea celor de la Protecția Consumatorilor, care atrag atenția că sunt folosite ingrediente interzise de ani buni în produsele cosmetice. Numărul produselor incluse în sistemul european de alertă este în creștere, atrag atenția inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Șase șampoane, folosit de mulți români, au intrat de data aceasta în vizorul specialiștilor din cauza ingredientelor pe care le conțin.
Există avertizări legate de o aldehidă care este cunoscută în lumea cosmeticii. Se numește lyrale, folosită de producătorii de cosmetice, pentru că este ieftină, are un miros foarte plăcut și este ușor de amestecat cu alte ingrediente, explică specialiștii.
Cele șase șampoane, care aparțin unor producători extrem de cunoscuți, conțin ingrediente interzise în produsele cosmetice din Uniunea Europeană. Sunt substanțe care pot afecta fertilitatea și pot provoca alergii severe. Există hipersensibilitate de tip întârziat, care apare și la 24-48h, deci nu imediat după aplicarea acestui produs. Pot apărea reacții de înroșire, reacții de usturime, umflături, vezicule, scuame. Așadar, este un tablou clinic foarte zgomotos. Produsele au continuat însă să fie vândute în România, deși substanța toxică este interzisă în Uniunea Europeană încă din 2021. Alertele în acest sens au fost emise încă de atunci de Comunitatea Europeană. Nu au însă la bază o cercetare completă, cred unii specialiști. Discuțiile sunt însă destul de aprinse, pentru că este vorba de concentrații, de tipul de afecțiune, de modalitatea în care este realizată studierea acestui compus chimic. Studiile care au fost făcute sunt realizate pe un număr mic de pacienți umani.
Sunt foarte multe studii pe animale și, din păcate, rezultatele nu sunt concludente. Cel mai sigur ar fi să citim cu atenție prospectul produselor și să ne asigurăm că sunt din surse autorizate.
„Prea puțini își fac însă timp să citească eticheta, chiar dacă mai au un adaus de ceva care nu este bună. Îl folosim că ne-am obișnuit cu el și ne place”, spun specialiștii. Potrivit Infocons, în sistemul european de alertă au fost incluse recent și anumite articole pentru îngrijirea copilului – îmbrăcăminte, articole de modă sau bijuterii.