Președintele SUA, Joe Biden, a inițiat, vineri, o serie de întâlniri cu aliați internaționali care, cu patru luni înainte de încheierea mandatului său, sunt preocupați de direcția politicii externe a Washingtonului, în contextul în care Donald Trump și Kamala Harris vor moșteni o serie de crize internaționale dificil de rezolvat, notează agenția The Associated Press.
Joe Biden lansează o serie de întrevederi cu lideri străini care se vor derula în statul Delaware, la Casa Albă și la Națiunile Unite, dar atenția globală începe să se îndrepte spre candidatul republican în scrutinul prezidențial, Donald Trump, și spre adversara acestuia din Partidul Democrat, Kamala Harris, care au viziuni diferite în materie de politică externă.
”Cu cât discut mai mult cu oamenii în întreaga lume, cu atât îmi dau seama de un sentiment profund de îngrijorare în legătură cu alegerile din Statele Unite”, afirmă Jon Alterman, vicepreședintele Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington (Center for Strategic and International Studies), citat de agenția The Associated Press.
Jon Alterman notează că interacțiunile președintelui Joe Biden cu liderii altor țări par a fi ”un spectacol secundar”, în contextul în care atenția este îndreptată asupra lui Donald Trump și a Kamalei Harris.
Joe Biden se va întâlni vineri cu premierul Australiei, Anthony Albanese, la reședința prezidențială din Wilmington, Delaware. Sâmbătă, Biden va avea întâlniri bilaterale cu premierii Indiei și Japoniei, Narendra Modi și Fumio Kishida, urmate de o reuniune a Grupului Indo-Pacific QUAD.
Luni, Biden îl va primi la Casa Albă pe președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, înaintea reuniunii Adunării Generale a ONU, care va fi dominată de războaiele din Fâșia Gaza și Ucraina. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat joia viitoare la Washington.
La rândul său, fostul președinte Donald Trump a anunțat că intenționează să aibă o întrevedere cu premierul Narendra Modi, pe care l-a catalogat drept ”extraordinar”, chiar dacă a acuzat India că ”abuzează” de relația cu SUA la nivel comercial.
De asemenea, Trump a semnalat că s-ar putea întâlni cu președintele Ucrainei, care are programate discuții și cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Candidatul democrat în scrutinul prezidențial va avea o întâlnire și cu președintele Emiratelor Arabe Unite.
Dacă va deveni președinte al SUA, Harris ar urma să aibă abordări asemănătoare cu Biden în materie de politică externă, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina și al eforturilor de oprire a conflictului dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas. Vicepreședintele SUA l-a acuzat constant pe Trump că îi tolerează pe liderii autocrați.
La rândul său, Trump a afirmat că Harris nu este capabilă să fie ”negociator”, ”urăște Israelul” și împărtășește responsabilitatea pentru ”retragerea rușinoasă” a trupelor americane din Afganistan.
Foto: Profimedia
Citește și: