SUA au convenit să retragă definitiv trupele din Irak. Anul în care ultimul soldat american va pleca de la Bagdad

SUA au convenit să retragă definitiv trupele din Irak. Anul în care ultimul soldat american va pleca de la Bagdad
Publicat: 21/09/2024, 17:36
Actualizat: 21/09/2024, 17:37

Statele Unite vor retrage majoritatea trupelor din Irak în următorii doi ani, dar vor lăsa un număr mic de militari în regiunea de nord a Kurdistanului. Este planul negociat de oficiali americani și irakieni, care au dezvăluit câteva detalii despre acord săptămâna aceasta.

Ministrul Apărării, Thabit al-Abbasi, a declarat că cele două națiuni au ajuns la un acord care va încheia Operațiunea Inherent Resolve. Aceasta a  fost misiunea militară condusă de SUA, înființată în urmă cu 10 ani pentru a combate militanții Statului Islamic din Irak și Siria.

De peste trei decenii, Irakul se află într-o stare continuă de război (Războaiele din Golf), rezultând moartea a peste 1 milion de militari și civili.

2003 – SUA invadează Irakul pentru a-l răsturna pe dictatorul Saddam Hussein

În 2003, SUA, sub președinția lui George W. Bush,  împreună cu o coaliție internațională de state aliate, au invadat Irakul pentru a-l înlătura pe dictatorul Saddam Hussein, acuzat pentru deținere de arme chimice. Armele nu au fost găsite.  Au participat la operațiunea de eliberarea Irakului de sub dictatura ba`athistă în jur de 309,000–584,799 militari din SUA, Polonia, Marea Britanie, Australia și din România.

27,163 de militari din rândul aliaților au murit, dintre care 4,507  erau militari americani.  Până la finalul anului 2003, trupele coaliției internaționale s-a luptat împotriva armatei irakiene condusă de Saddam. Dictatorul a fost capturat, arestat și condamnat la moarte prin spânzurare, trei ani mai târziu.

Vidul de putere care a urmat după execuția dictatorului Saddam și gestionarea defectuoasă de către Autoritatea provizorie a coaliției au dus la un război civil larg răspândit între șiiți și suniți , precum și o insurgență îndelungată împotriva forțelor coaliției . Statele Unite au adus în plus 170.000 de soldați în 2007.  În 2008, președintele Bush a fost de acord cu retragerea tuturor trupelor de luptă americane din Irak. Retragerea a fost finalizată sub Barack Obama în decembrie 2011. Dar insurgențele și războiul civil au continuat.

2014- ISIS ocupă teritorii irakiene și se proclamă ca noul califat

În 2011, SUA sub președinția lui Barack Obama a retras mare parte din trupe, lăsând în urmă  un Irak vulnerabil în fața războaielor sectariene și a corupției, cele două probleme majore care au contribuit la crearea  Statului Islamic. Gruparea teroristă Daesh a ocupat o mare parte a țării în 2014 și a proclamat crearea noului califat.

La apogeul său, comandamentul condus de SUA a trimis mii de trupe americane și aliate în Irak și Siria, care sprijineau operațiuni aeriene și terestre masive împotriva Statului Islamic.

După bătăliile culminante împotriva forțelor ISIS din 2016 și 2017, în orașul Mosul din Irak și orașul Raqqa din Siria, numărul personalului american a scăzut.  Washingtonul și Bagdadul au convenit deja, în principiu, să pună capăt misiunii anti-ISIS a Americii în Irak.  Președintele american Joe Biden susține că amenințarea teroristă s-a diminuat.  

Au mai rămas doar 2.500 de soldați americani în Irak

Cei aproximativ 2.500 de soldați americani staționați acum în Irak vor fi retrași treptat.  Dacă va fi finalizată, va fi cea mai mare retragere realizată de Statele Unite de la cea din Afganistan încoace. În 2021, talibanii au revenit la conducerea Afganistanului după două decenii de eforturi depuse pentru democratizarea țării și au reinstalat Emiratul Islamic.

„Prima fază va începe anul acesta și va continua până în 2025, în timp ce a doua fază se va încheia în 2026”, a declarat Abbasi pentru televiziunea al-Arabiya.

Oficialii americani au recunoscut de mult timp negocierile în desfășurare despre care au spus că urmăresc să schițeze o „tranziție ordonată” de la misiunea militară multinațională.

Câțiva soldați americani vor rămâne în regiunea Kurdistan

De la izbucnirea conflictului reînnoit între Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza toamna trecută, pozițiile SUA din Irak, Siria și Iordania au fost supuse unui nou atac cu rachete, rachete și drone de către milițiile susținute de Iran. Trei militari americani au fost uciși în ianuarie la o bază americană din Iordania. Forțele americane au efectuat atacuri aeriene periodice ca răspuns.

Guvernul lui Sudani este dornic să demonstreze că poate pune capăt prezenței americane, potrivit Washington Post. Un oficial militar irakian, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că se așteaptă ca trupe americane să rămână în Kurdistanul semiautonom. Vor avea menirea de a asigura securitatea pentru kurzii irakieni împotriva atacurior grupărilor de miliție susținute de Iran, care dețin o mare influență în restul țării.

Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia 

Citește și: Call of Duty BLACK OPS 6 va fi despre Războiul din Golf și va fi lansat prin Xbox Game Pass

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se...
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?