RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 352. Bombardamente cu sute de rachete. Criza din Orientul Apropiat ia amploare/ Israel nu vrea război cu Liban

RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 352. Bombardamente cu sute de rachete. Criza din Orientul Apropiat ia amploare/ Israel nu vrea război cu Liban
Publicat: 22/09/2024, 14:39
Actualizat: 22/09/2024, 14:45
Duminică, Hezbollah a lansat peste 150 de rachete, drone asupra Israelului. Printre proiectile au fost trase rachete Fadi 1 şi Fadi 2 pentru a lovi baza aeriană Ramat David din nordul Israelului. Alarmele au sunat azi-noapte în nordul Israelului. Ulterior, aviația israeliană a răspuns cu bombardamente asupra țintelor din sudul Libanului. 
Premierul Benjamin Netanyhu și-a amânat plecarea la Adunarea Generală ONU, unde va ține un discurs la sfârșitul săptămânii viitoare.
„Orientul Mijlociu este în pragul unei catastrofe iminente”, avertizează coordonatorul special al Națiunilor Unite pentru Liban , Jeanine Hennis-Plasschaert.

„Cu regiunea în pragul unei catastrofe iminente, nu poate fi exagerat suficient: nu există o soluție militară care să facă oricare dintre tabere mai sigure”, a scris ea într-o scurtă declarație pe X.

Israelul nu dorește un război cu Libanul, afirmă președintele israelian. Isaac Herzog a fost intervievat de Trevor Phillips de la Sky News și susține că conflictul a fost „instigat” de agenți iranieni din regiune, inclusiv de grupările Hezbollah și Houthi din Yemen, precum și Hamas în Fâșia Gaza.

„Israelul luptă pentru bunăstarea sa, pentru existența sa, pentru cetățenii săi. Asta este ceea ce facem. Și facem tot ceea ce este corect să facem”, a spus el, adăugând că Libanul a fost deturnat de Hezbollah, pe care a descris-o ca fiind o „organizație teroristă. Acestea sunt înarmate până în dinți de imperiul iranian al răului”, a spus el, subliniind că Israelul dorește să aducă ostaticii israelieni din Fâșia Gaza înapoi la casele lor.

Spitalele din nordul Israelului au mutat pacienţii în adăposturi subterane, conform instrucţiunilor primite de la armată. Spitalul Rambam din Haifa, cel mai mare din regiune, dispune din 2014 de un buncăr situat la peste 16 metri adâncime în subsol, unde pot fi îngrijiţi până la 1.400 de pacienţi,  potrivit The Guardian. Au fost închise și şcolile, iar adunările publice au fost restricționate.

Ministerul Sănătății din Liban a raportat uciderea a trei persoane în urma bombardamentelor israeliene în sudul Libanului, scrie Times of Israel.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu promite că gruparea teroristă Hezbollah va „primi mesajul” pentru bombardamentele din nordul Israelului.

„În ultimele zile am lovit Hezbollah cu o serie de bombardamente pe care nu și le-a imaginat. Dacă Hezbollah nu a primit mesajul, vă promit că va primi mesajul”, spune premierul.

„Suntem hotărâți să-i întoarcem în siguranță pe rezidenții noștri  deplasați din nord  la casele lor. Nicio țară nu poate tolera focul  rachetelor asupra locuitorilor săi”, a spus premierul.

„Nici statul Israel nu poate tolera acest lucru”, a promis Netanyahu după ce a spus că Israelul „va face tot ce este necesar pentru a restabili securitatea”

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: 

WSJ: Scandalul pagerelor mortale continuă. Bulgaria și Ungaria ar putea fi implicate în războiul dintre Israel și Hezbollah

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se...
O zi ieșită din comun. Anunț surprinzător de la meteorologi
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?