TEROARE într-un liceu din Iași, după ce o elevă este acuzată că își amenință colegii cu moartea: „La început credeam că e o glumă”

TEROARE într-un liceu din Iași, după ce o elevă este acuzată că își amenință colegii cu moartea: „La început credeam că e o glumă”
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 23/09/2024, 11:49

Elevii unui liceu din Iași spun că trăiesc un adevărat coșmar după ce o elevă admisă pe un loc pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) și-a amenințat colegii cu moartea. Inclusiv profesorii sunt speriați, însă nu pot face nimic pentru că „nu sunt suficient de pregătiți” pentru a gestiona astfel de cazuri.

Un elev a povestit acasă părinților săi ce se întâmplă la scoala cu eleva respectivă, iar aceștia au reacționat imediat.

„Am aflat de situația fetei de la copilul meu. A venit într-o zi acasă și mi-a spus că o fată se uita ciudat și că este amenințat cu moartea. Mi s-a părut ciudat și am zis că poate a fost o glumă. Câteva zile mai târziu, copilul mi-a spus iar, că a vorbit și cu alți colegi și că știe toată școala de fată. Nu am știut cum să abordez problema, i-am spus și eu să vorbească cu dirigintele, iar lucrurile au rămas așa.

Însă, gândindu-mă, m-am speriat, pentru că au mai fost cazuri și dacă se întâmplă ceva fără ca nimeni să nu poată interveni? Copiii sunt copii și nu știe nimeni ce e în mintea lor, e periculos și, până la urmă, este în joc și viața copilului meu. Sper ca profesorii să își facă treaba și lucrurile să se rezolve fără ca nimeni să fie afectat”, a afirmat parintele elevului petru BZI.

Profesorii nu sunt pregătiți pentru a gestiona un copil cu CES

Directoarea liceului, prof. Georgeta Ciobanu, recunoaște că profesorii nu sunt suficient de pregătiți pentru a gestiona astfel de situații, dar spune că „vom face cursuri de specializare”.

Aceasta a explicat că așteaptă o evaluare de specialitate pentru a putea lua măsuri.

„Informațiile pe care le aveți se referă la o elevă care a fost admisă pe locurile cu cerințe educaționale speciale în acest an școlar. Școala lucrează activ pentru a oferi sprijinul necesar elevei și s-au luat măsuri pentru a o ține într-un mediu sigur și incluziv. Așteptăm certificatul de evaluare de la Centrul de Resurse și Asistență Educațională, iar ulterior vom decide ce măsuri se impun”, spune Directoarea liceului, prof. Georgeta Ciobanu.

„Noi asigurăm dreptul la educație pentru toți copiii, într-adevăr, copiii să fie speriați și chiar și profesorii pentru că nu suntem suficient pregătiți încă, dar vom face cursuri de specializare, inclusiv profesorii, ca totul să fie bine și, bineînțeles că trebuie să asigurăm un mediu sigur și incluziv pentru toți elevii și pentru profesori.

Și acești copii au dreptul la educație, acest drept este pentru toată lumea, dar în contextul actual, eleva aceasta trebuie să poată veni la școală. Noi o să ne asigurăm că lucrurile se vor îndrepta. Toate măsurile în acest sens au fost luate și bineînțeles că știe de această situație și consilierul școlar, se discută cu familia, cu eleva”, a mai declarat directoarea unității de învățământ.

Elevii cu cerințe educaționale speciale au dreptul de a învăța în orice școală

Elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) au dreptul de a învăța în orice școală, însă integrarea lor socială rămâne o provocare.

Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, spune că acești elevi necesită sprijin constant din partea profesorilor pentru a avea acces efectiv la educație.

„Cea mai bună metodă este asistența directă individuală. Fiecare copil ar trebui să aibă un asistent personal sau un profesor de sprijin la orice oră. Este esențial să le oferim acest suport, deoarece nu este vina lor că se află în această situație.

Sprijinul ajută nu doar elevul în cauză, ci și colegii care doresc să învețe. La nivel internațional, există profesori de sprijin, dar în România, aceste persoane nu sunt întotdeauna acceptate sau motivate corespunzător pentru a-și dedica timpul acestei misiuni”, declară Ioan Gotcă.

Potrivit psihologului, elevii cu CES au nevoie de un regim de asistență adecvat pentru a se integra eficient în mediul școlar. „Atunci când un copil amenință colegii, părinții se mobilizează, solicitând retragerea acestuia din clasă. Aceasta este o reacție justificată, având în vedere că afectează direct ceilalți elevi. Deși există clase speciale cu un număr redus de copii și un program dedicat, integrarea acestora în școli obișnuite trebuie să fie însoțită de asistență corespunzătoare și fonduri suplimentare pentru profesorii de sprijin”, explică Ioan Gotcă.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crimă „de o violenţă rar întâlnită”: un român de 50 de ani a fost găsit...
Cât a mers darul la nunta lui Iancu Sterp? Suma pare ireală
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Regretele unei bucureștence mutate în Cluj-Napoca de trei ani: „Ajunsese să-mi pară normal ca o...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Motociclist ucis de mașina condusă de iubita lui, la Galați. Cei doi se certaseră cu...
Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am...
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când...
Schimbări majore pentru pensionarii care nu au luat pensie mărită. Intră în vigoare din 2025,...
Ea este tânăra mamă, care a murit la o trecere de cale ferată din Dolj...
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
România a fost zguduită de două cutremure astăzi. Unde au fost înregistrate seismele și ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Dacă un vehicul lent circulă pe banda 2, e legal să-l depășești pe banda 1?
Floarea-soarelui rezistentă la secetă, obţinută într-un proiect cu cercetători clujeni
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
ADIO, maestre! Am mai pierdut un mare ACTOR. Românii îi dau ultimele aplauze
Varza murată. Cum se pitroceşte corect, pentru nu nu mirosi urât
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
FOTO Daniela Iliescu și părinții săi, la nunta lui Iancu Sterp! "Mami și tati!"
Stil, eleganță și rafinament! Denisa Coțolan, drept exemplu pentru viitoarele mirese. La ce concluzie au...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
ADN-ul viral antic din genomul uman, legat de scleroza multiplă și scleroza laterală amiotrofică