Chiar dacă s-a terminat vara, românii n-au scăpat de alergii. Alergiile sezonului rece pot provoca episoade de astm.
Carmen Bunu Panaitescu, Președinta Societății Naționale de Alergologie, a declarat pentru Prima TV:
„Vedem cu toții că temperaturile au crescut. Și sezonul de alergie la ambrozie continuă efectele. În continuare, cei care au această sensibilizare la ambrozie, au manifestări de rinită, de rinoconjunctivită, au episoadele de tuse, de sufocare, pentru că trec încet spre simptome de astm”.
Medicul indică august ca luna alergiilor din cauza planetelor invazive care au devenit un coșmar pentru sute de români alergici.
„Dacă august este luna de explozie a alergicilor la ambrozie, septembrie este luna în care cazurile devin mai grave. În paralel, există și alergia la pelin, o altă buruiană care are situația similară cu ambrozia, și alergia la fulgi, care acum 15 ani era nesemnificativă, iar acum ajunge să fie un sensibilizant puternic care duce la episoade de astm”.
Din păcate, la începerea iernii, va apărea un alt agent cauzator de alergeni, susține medicul. Este vorba de acarieni.
„Pe măsură ce vine sezonul rece, oamenii sunt siliți să închidă geamurile, să dea drumul la căldură și atunci, un alt agent alergenic, foarte potent, cel mai periculos de pe tot globul, este vorba de acarienii care se dezvoltă din praful de casă. Ei se dezvoltă oricâtă curățenie am vrea să facem, în case aglomerate cu multe obiecte, haine, pene, tapițerii, covoare, perdele, și dacă este mai întuneric…”.
Temperaturile ridicate sunt necesare pentru a distruge majoritatea bacteriilor și virusurilor care pot fi prezente pe lenjerie și prosoape. Spălarea la 60 de grade sau mai mult ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor și bolilor. Acarienii de praf, care pot provoca alergii și astm, sunt dificil de eliminat la temperaturi mai scăzute. Spălarea la temperaturi mai mari ajută la distrugerea acestor acarieni și la îndepărtarea alergenilor pe care îi produc.
Sursa Foto: Shutterstock