Definitiv. Doctoriță din Suceava condamnată la ÎNCHISOARE CU EXECUTARE. Anca Ababneh Dumitrovici a luat mită de la peste 300 de pacienți oncologici

Definitiv. Doctoriță din Suceava condamnată la ÎNCHISOARE CU EXECUTARE. Anca Ababneh Dumitrovici a luat mită de la peste 300 de pacienți oncologici
Publicat: 23/09/2024, 17:40

Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia anunțată azi de Curtea de Apel Suceava este definitivă. În primă instanță, Tribunalul Suceava îi dăduse 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

„Majorează cuantumul pedepsei de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 3 ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. Modifică continutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă”, se arată în soluția pe scurt, publicată luni după-amiază pe portalul Curții de Apel Suceava.

În primă instanță, Tribunalul Suceava a decis, în luna aprilie, condamnarea ei la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.

Mită de 15 ori pe zi

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv în ianuarie anul trecut, după ce familia unui bolnav de cancer a reclamat la Parchet că doctorița a întârziat tratamentul unui pacient pentru că a așteptat mită.

Rudele au reclamat că bărbatul, diagnosticat cu cancer la colon, a murit așteptând ca medicul Anca Ababneh Dumitrovici să îi prescrie tratamentul indicat inițial de medicii din centrul universitar Iași, acolo unde a fost operat. Soția bolnavului a susținut în fața anchetatorilor că abia după ce i-a promis că va face un împrumut la un C.A.R., medicul i-a prescris rețeta. În timpul procesului, doctorița a anunțat că a depus plângere pentru inducerea în eroare a organelor judiciare împotriva denunțătoarelor.

Înregistrările realizate în perioada monitorizată au arătat cum aceasta primea în fiecare zi mită de la majoritatea pacienților care intrau în cabinet: de la produse cosmetice sau alimentare, la sume de bani așezate în plic.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună, de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023. În urma analizării înregistrărilor, procurorii au constatat că doctorița a primit mită de 280 de ori în acest interval, aproximativ de 15 ori pe zi. În total, 20.660 de lei, 750 de euro.

Șpăgile erau „gesturi de recunoștință”

Cazul de la Suceava a stârnit ample dezbateri în spațiul public, după ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta, susținând că faptele nu reprezentau acte de corupție, ci gesturi de recunoștință.

Frecvența cu care șefa Secției Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani și cadouri de la pacienți a fost criticată de judecători. În primă instanță, Tribunalul Suceava a decis, în luna aprilie, condamnarea ei la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.

Judecătorul a reacționat și a sancționat apărarea, explicând de ce este greșit ca un medic să primească atenții de la pacienți, chiar dacă nu condiționează actul medical: „Nu pot fi primite susținerile apărării precum că ar fi adoptat un comportament de acceptare tacită pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligația de a acorda asistență medicală și asigurări pacienților strict cu respectarea cadrului profesional”.

Medicul afirmă că actul profesional nu a fost condiționat de cadouri

În fața instanței, Anca Ababneh Dumitrovici a declarat că niciodată conduita sa medicală nu a fost influențată de atențiile primite de la pacienți.

„Este mai degrabă vorba de o problemă de moralitate și de faptul că în conformitate cu drepturile pacientului și relația medicului cu el nu ar fi trebuit să le accepte. Sub acest imperiu se încadrează situația pe care o regretă sincer, întrucât a generat o polemică și o discuție aprinsă pe care nu am urmărit să o generez”, a declarat judecătorilor Anca Ababneh Dumitrovici.

Citiți și: MITĂ la Spitalul Colentina din București. Un chirurg a fost prins în flagrant când primea 500 de lei de la un pacient

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bombe de o tonă. Cum a acționat Israelul pentru a-l elimina pe Hassan Nasrallah, care...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Cum a băgat spaima în toată țara o banală furtună de septembrie, botezată Ashley de...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Descoperire arheologică unică, în Maroc: Urmele unei societăți antice necunoscute, cât Troia de mare, au...
VIDEO. Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita. Oamenii care...
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Românii care primesc 650 de lei în plus la pensie, de la 1 octombrie 2024....
Cum s-a transformat ciclonul aducător de potop în doar un episod de toamnă cu ploi...
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia...
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, implicat într-un grav accident rutier. Edilul a fost transportat la...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Duba cu care Dacia ar putea cuceri Europa. Cum arată creația unui român? - GALERIE...
Putin nu face niciun pas înapoi: toate obiectivele vor fi atinse în Ucraina
Te iau FIORII! De ce a fost îngropat un bărbat cu pietre pe piept?
Obligație pentru cei cu CASA la CURTE. Vecinii trebuie să-ți permită accesul
Codul Rutier. Ce lumini trebuie aprinse pe timpul zilei
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când...
„Mama e mereu plecată din țară” Fiul Lui Andrei Aradits, Eric, confesiuni dureroase despre divorțul...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Vreme se încălzește din nou! Anunțul meteorologilor