Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat despre o posibilă amânare a planului fiscal structural pe care țara noastră trebuie să-l prezinte la Bruxelles în fața Comisiei Europene pe 15 octombrie, a infirmat că nu va fi prezentat la timp. Cât despre deficitul de 8%, Marcel Boloș a mai spus că nu se pune problema să fim sancționați de Comisia Europeană pentru deficit, atât timp cât respectăm planul de 3% în 7 ani și să nu avem un grad de îndatorare de peste 60% din PIB.
Eu cred că planul fiscal structural este documentul cel mai important pe care îl avem ca stat membru al Uniunii Europene, un plan fiscal structural care ne arată traiectoria de ajustare a deficitului bugetar, chiar dacă sună un indicator mai puțin cunoscut de către oameni, dar totuși este un obiectiv de sustenabilitate a finanțelor publice relevant ca stat membru al Uniunii Europene, pentru a avea acces la fondurile europene și a ne dezvolta în acord cu proiectele de investiții pe care le derulăm, spus ministrul Finanțelor.
Marcel Boloș a mai spus că ,,al 2-lea argument foarte important este că planul fiscal structural este urmărit de finanțatorii instituționali și, dacă vreți, este certificatul nostru de încredere în fața finan finanțatorilor instituționali, că traiectoria de ajustare a deficitului bugetar se va implementa, admiteri, tot ceea ce înseamnă orice abatere de la traiectoria de deficit bugetar poate să aibă ca și repercusiuni decizii care privesc fondurile europene la nivelul Comisiei Europene, dar și alte repercusiuni care nu sunt deloc bune pentru România.”
Întrebat despre faptul că momentul de față avem un deficit care ajunge la aproape 8% în rectificare este 6,94 și dacă există riscul ca România să fie amendată sau ca fondurile europene să fie diminuate sau tăiate, ministrul a răspuns că:
Nu se pune problema de așa ceva. Se pune problema cu ce țintă de deficit bugetar pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară. Este extrem de important ca această, acest punct de pornire pentru anul 2025 și ulterior, până în 2031, să ne permită ajustarea în cei 7 ani de ajustare a deficitului bugetar și în plus să menținem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB. Sunt două condiționalități extrem de importante, și anume 7 ani pentru a ajunge în ținta de deficit bugetar de 3% și a 2-a pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB, a mai menționat Boloș.
CITEȘTE ȘI: