Candidatul USR, Elena Lasconi, a declarat că va face „revoluție” în administrație dacă va fi aleasă președinte. Lasconi merge mai departe și spune că va modifica și Constituția României, un demers care depășește atribuțiile unui președinte.
Într-un interviu acordat la Antena 3, Elena Lasconi, președintele USR și candidat la funcția de președinte al României, a declarat că una dintre prioritățile sale va fi desființarea Consiliilor Județene și a administrațiilor locale din comunele cu mai puțin de 2.000 de locuitori.
„Sunt unele idei care au venit de la colegii mei și pentru care deja au lucrat de câțiva ani, dar este una la care eu țin foarte mult și despre care se vorbește de vreo 12 ani, și anume, reforma pe bune în administrație și ar trebui început cu tăierea cheltuielilor. Deci, tai cheltuielile inutile și reforma în administrație înseamnă desființarea consiliilor județene și asta se va întâmpla dacă eu voi ajunge președinte. Asta se va întâmpla.
Oamenii care lucrează în consiliile județene nu vor rămâne pe drumuri, pentru că este mare nevoie de specialiști în foarte multe primării. Primăriile nu sunt supradimensionate, sunt supradimensionate cele de la centru, toate instituțiile de la centru.”, a precizat Lasconi.
Totuși, desființarea Consiliilor Județene ar necesita modificarea Constituției, deoarece acestea sunt prevăzute explicit în legea fundamentală a țării. Președintele României nu are prerogativele necesare pentru a iniția modificarea Constituției, ceea ce ridică întrebări cu privire la fezabilitatea acestor promisiuni.
Lasconi a argumentat că primăriile din comunele mici ar trebui comasate, menționând că acestea reprezintă aproximativ 27-28% din localitățile din România. Totodată, ea susține că este necesară alegerea primarilor în două tururi și majorarea duratei mandatului de la patru la cinci ani, explicând că „nu poți să demonstrezi în patru ani ce poți face pentru comunitate, având în vedere birocrația din România”.
În planul său de reformă, Lasconi a afirmat că ar desființa și Inspectoratele Școlare, pe care le consideră „pur politizate” și ineficiente. Ea a subliniat că sistemul de educație ar trebui să pună „copilul” în centrul atenției.