Prezidențiabilii își aplică „lovituri sub centură”/ Nicolae CIUCĂ și Elena LASCONI, atacați de siteuri-fantomă care au legătură cu Mircea GEOANĂ

Prezidențiabilii își aplică lovituri sub centură/ Nicolae CIUCĂ și Elena LASCONI, atacați de siteuri-fantomă care au legătură cu Mircea GEOANĂ
Publicat: 24/09/2024, 14:22
Actualizat: 24/09/2024, 14:30

Loviturile sub centură, aplicate anumitor contracandidați incomozi, nu lipsesc nici din această campanie electorală care se apropie. De numele independentului Mircea Geoană se leagă tot mai multe site-uri fantomă, fiind considerat „sursa” principală care le-a creat din umbră, după cum relatează ziariștii de la Digi24. Aceștia au făcut o analiză a mai multor pagini web și de Facebook care conțin elemente similare ce duc într-o singură direcție. Cei vizați sunt candidații la prezidențiale din partea PNL și USR, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi. 

La jumătatea acestui an, la o lună după încheierea campaniei electorale la locale, și-a făcut apariția în mediul online un site cu un nume care ironizează titlul cărții semnate de Nicolae Ciucă: „unpostasinslujbatarii.ro”. De asemenea, o pagină web asemănătoare este și cel dedicat Elenei Lasconi, „elenaCEAUSRescu.ro”. Ziariștii de la Digi24 au descoperit că, în spatele primului site se află un grup de companii reunite sub numele de Sociallite, iar domeniul are ca adresă de mail „[email protected]”. În trecut, numele acesta figura ca sponsor al postărilor din social media ale candidatului Mircea Geoană.

Nu am apelat și nu voi apela niciodată, nici eu, nici echipa mea, la astfel de practici larg răspândite din păcate. Eu, însumi, am fost ținta unor astfel de campanii negative, plătite din banii publici, pe care partidele politice îi primesc sub formă de subvenții, a declarat Mircea Geoană celor de la Digi24.ro.

„Un postaș în slujba țării” are și o pagină de Facebook asociată, iar postările sunt sponsorizate cu mii de lei, fiecare. În trecut, de numele Sociallite Meta se leagă și alte campanii sponsorizate de această companie-mamă. Este vorba despre „Proiectul România 2030” și „Fundația Renașterea”, unde președintă este Mihaela Geoană.  Sociallite Media Sollution a plătit pentru 42 de reclame de pe pagina de Facebook „ Proiectul România 2030” între anii 2022 și 2023. Printre acestea se regăsesc și postări în care e promovat Mircea Geoană. Valoarea totală este estimată la 16.400 de lei.

Eu și echipa mea de campanie suntem categoric împotriva unor practici de diseminare în spațiul public a unor informații false, menite a-i discredita pe competitorii mei electorali (…) Dacă voi ajunge președintele României îmi voi face o prioritate din lupta împotriva dezinformării din mediul online”, a mai adăugat candidatul independent Mircea Geoană.

Analiza celor de la Digi24 a mai scos la iveală un alt site similar, însă, de data aceasta, este dedicat Elenei Lasconi. „Elena Usrescu”-elenausrescu.info este găzduit de aceeași companie americană, se ocupă și de paginile menționate mai sus și este înregistrat tot pe persoană fizică, iar datele de identificare cad sub incidența GDPR. Articolele postate aici sunt atacuri la adresa candidatei USR la prezidențiale, exact ca și în cazul lui Nicolae Ciucă. De acestea, sunt legate și alte pagini de Facebook(„București 24/7”, „Brăila 24/7”, „Timișoara 24/7” sau „Hunedoara 24/7”). Toate paginile au aceleași postări, printre care se află și clipul în care Mircea Geoană își anunță candidatura la președinția României. Toate acestea mai sunt unite și de faptul că au reînceput să funcționeze în luna iulie a acestui an.

CITEȘTE ȘI:

Breșă de securitate la Google găsită de hackeri pentru a difuza reclame false care promiteau descărcarea aplicației Authenticator. Unde ducea de fapt

FAKE GROSOLAN. Vocea premierului Marcel Ciolacu, folosită pentru o nouă ÎNȘELĂCIUNE ONLINE! „Noi suntem o firmă de biciclete”

Luiza Dobrescu
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
L-ai văzut? Lucian a plecat la muncă în Cehia și de atunci a dispărut fără...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare...
Vremea se transformă în București. Se anunță fenomene extreme
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Cum încearcă Alin Oprea să "elimine" și să evite controversele scandalului în care este implicat
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Cercetătorii au creat „mătasea de păianjen” care vindecă rănile diabetice