Astăzi, vremea se menține caldă în majoritatea regiunilor, cu maxime care ating 31°C în sudul Munteniei, însă Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) avertizează că țara noatră va trece brusc de la temperaturi de vară, la o răcire accentuată pe măsură ce furtuna Ashley se apropie de România.
Astăzi, vremea în România va fi în general caldă, cu temperaturi maxime de până la 31°C în sudul Munteniei.
În vest, nord-vest și centrul țării se așteaptă averse însoțite de fenomene electrice și condiții de grindină. În Dobrogea și Bărăgan, soarele va domina cerul, iar maximele vor ajunge la 28°C.
În Transilvania și Maramureș, se așteaptă ploi și tunete, cu temperaturi între 21°C și 26°C. Banatul și Crișana vor fi, de asemenea, afectate de averse, iar în zonele montane, cantitățile de apă pot ajunge la 25 l/m².
În București, ziua va fi însorită, cu maxime de 30°C, dar spre seară cresc șansele de ploaie.
După inundațiile catastrofale provocate de ciclonul Boris, care au dus la moartea a șapte persoane și sute de locuințe distruse România se pregătește pentru un nou episod meteorologic sever.
Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat la Antena 3 că furtuna Ashley ar putea aduce coduri roșii de ploi și fenomene extreme în țară, începând de duminică.
Conform Elenei Mateescu, o masă vastă de aer polar se va forma deasupra Europei de Vest, urmând să ajungă în România începând de duminică.
În acest interval, temperaturile vor scădea semnificativ, iar instabilitatea atmosferică va crește, în special în vestul, sudul și centrul țării. În Italia și Elveția, au fost deja emise coduri portocalii, iar România ar putea trece la cod roșu, în funcție de evoluția precipitațiilor.
Mateescu a avertizat că valorile de temperatură vor scădea considerabil, de la 34°C, care se vor înregistra vineri în sudul țării, la 22°C duminică.
În regiunile intracarpatice, temperaturile ar putea coborî chiar și până la 15-16°C. Ploile abundente ar putea aduce cantități de apă de până la 80 l/m², iar în anumite zone chiar 100 l/m², ceea ce ar putea determina emiterea unor coduri roșii.