Mircea Abrudean: „Digitalizarea presupune simplificare. Birocrația ÎNGREUNEAZĂ actul guvernamental”

Publicat: 25/09/2024, 09:00
Actualizat: 25/09/2024, 09:08

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Mircea Abrudean, politician, secretar general al Guvernului , a discutat despre coaliția guvernamentală din România și a vorbit despre necesitatea continuării procesului de digitalizare în țară, în ciuda provocărilor întâmpinate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat despre coaliție, Mircea Abrudean a subliniat că aceasta oferă stabilitate și funcționează bine la nivel tehnic și decizional. Abrudean a subliniat necesitatea României de a continua să progreseze și să evite instabilitatea generată de tensiunile interne.

„Coaliția funcționează la nivel tehnic, la nivel de decizii, cu siguranță funcționează, pentru că România are nevoie de stabilitate și această coaliție asta a dus și generează în continuare României instabilitate. Sigur că diversele discuții, decizii, dezbateri contradictorii, declarații afectează încrederea până la urmă și lucrurile acestea se răsfrâng și asupra actului de guvernare, dar încercăm să nu se întâmple asta foarte des și lucrurile să meargă înainte, pentru că, repet, România are nevoie de stabili.”, a afirmat Mircea Abrudean.

România digitalizată

Mircea Abrudean a subliniat importanța digitalizării în România, menționând că aceasta a fost o prioritate și pentru alte guverne. El a evidențiat progresele recente, sprijinite de fonduri disponibile, precum PNRR, care facilitează inițiativele de e-guvernare și simplificarea birocrației, un aspect încă problematic în țară.

„România își dorește de ceva timp acest lucru. Cred că au fost câteva guverne care și-au asumat ca prioritate digitalizarea. În ultimii ani s-au făcut cei mai importanți pași pentru că avem și finanțări la dispoziție, avem PNRR, avem și alte tipuri de finanțări care ne dau această posibilitate. E vorba de digitalizare, e vorba de e-guvernare, să-i spunem. E vorba de simplificare până la urmă, pentru că birocrația încă este consistentă în România. În acest sens, avem la Guvern un comitet care se numește exact așa Reducerea birocrației și e-guvernare. Să ajungem până într-acolo încât totul să se facă online, servicii online publice. ”, a afirmat Mircea Abrudean.

Când o să fie gata digitalizarea?

Mircea Abrudean a subliniat că, deși progresul nu va fi instantaneu, este necesară răbdarea în fața provocărilor întâmpinate în digitalizarea administrației publice. Abrudean a menționat că deja există servicii publice digitalizate, inclusiv pentru diaspora, și a dat exemple precum RAR și Ministerul Afacerilor Externe, care oferă aplicații mobile pentru accesul la aceste servicii. De asemenea, el a evidențiat existența unui portal dedicat diasporei, care centralizează informațiile și serviciile disponibile.

„Sunt servicii publice care deja sunt digitalizate. Există, inclusiv pe zona de diaspora, câteva servicii publice digitalizate. Avem inclusiv RAR-ul, de exemplu, sau tot ce face Ministerul Afaceri Externe prin secțiile consulare, disponibile pe o aplicație de telefon. Există un portal diaspora.gov.ro. Avem instituții, autorități care emit certificate, licențe, autorizați în format digital și nu vorbesc aici de autoritățile locale care deja sunt mai avansate decât administrația centrală în procesul de digitalizare. Tot ce înseamnă autorizații de construire, certificate de urbanism sunt municipii sau județe în țară care le emit online deja.”, a declarat Mircea Abrudean.

Întrebat dacă digitalizarea se va extinde și în alte zone, nu doar în marile orașe, Mircea Abrudean a subliniat existența unor exemple de bună practică în mediul rural, unde comunele digitalizate oferă lecții valoroase instituțiilor centrale.

„Chiar există exemple de bună practică în mediul rural, în comune care sunt digitalizate și care dau lecții instituțiilor centrale din acest punct de vedere. Și asta înseamnă până la urmă oameni care au înțeles ce au de făcut, au viziune și știu să-și facă treaba.”, a concluzionat secretarul general al Guvernului.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri