Ministrul Luminița Odobescu, la ONU. Promite sprijin constant pentru Ucraina și susținerea României pentru „formula de pace” a lui Zelenski

Ministrul Luminița Odobescu, la ONU. Promite sprijin constant pentru Ucraina și susținerea României pentru „formula de pace” a lui Zelenski
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 25/09/2024, 11:34

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat marți, alături de președintele Klaus Iohannis, la deschiderea segmentului de nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde a asigurat Kievul de sprijinul constant al României în conflictul pe care îl duce de de peste 900 de zile împotriva invadatorilor ruși.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), programul ministrului român a inclus participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, unde s-a discutat despre situația din Ucraina.

În cadrul acestei întâlniri, Luminița Odobescu a vorbit despre importanța sprijinului internațional constant pentru Ucraina, evidențiind susținerea României pentru „formula de pace” propusă de președintele Volodimir Zelenski, considerată singurul cadru capabil să conducă la o pace justă și durabilă.

De asemenea, Odobescu a afirmat că România va continua să sprijine Republica Moldova, subliniind că stabilitatea acesteia este crucială pentru întreaga regiune.

Ministrul român a participat și la reuniunea ministerială a „Grupului de prieteni” pentru tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, reconfirmând angajamentul României față de inițiativele internaționale dedicate. În discursul său, Odobescu a pledat pentru o colaborare internațională mai activă, în toate formatele posibile, pentru a asigura eficiența demersurilor juridice.

Pe lângă aceste activități, Luminița Odobescu a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi, unde s-a reconfirmat interesul pentru diversificarea și consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv în ceea ce privește schimburile comerciale, investițiile și turismul.

Discuțiile au inclus și evoluțiile îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, precum și situația din Ucraina.

De asemenea, șeful diplomației române a participat la un dineu în format transatlantic, găzduit de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, s-a pus în discuție importanța unității transatlantice în gestionarea provocărilor globale, accentuând necesitatea unei abordări coordonate în regiunea Mării Negre, sprijinirea Ucrainei și susținerea Republicii Moldova în fața tacticilor hibride ale Moscovei.

Ministrul a reiterat, de asemenea, susținerea României pentru consolidarea cooperării între comunitatea transatlantică și partenerii like-minded din Indo-Pacific.

Reacția Rusiei la „formula de pace” a lui Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marți că războiul din Ucraina se va încheia doar atunci când Rusia va atinge obiectivele stabilite, ca reacție la declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care sugerează că sfârșitul conflictului este aproape.

„Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opțiune decât atingerea obiectivelor stabilite,” a declarat Peskov în conferința sa de presă zilnică. El a adăugat că „de îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operațiunea militară specială se va încheia.”

Replica purtătorului de cuvânt rus vine după ce Zelenski a afirmat într-un interviu acordat televiziunii americane ABC că „suntem mai aproape de pace decât credem” și că, pentru a ajunge la acest punct, Ucraina trebuie să rămână „foarte, foarte puternică.”

Care e „formula de pace” a lui Zelenski

Președintele ucrainean, aflat în vizită în SUA pentru a-și prezenta „planul de victorie,” a insistat asupra necesității de a-l obliga pe președintele rus Vladimir Putin să oprească războiul, sugerând că acesta ar fi îngrijorat de prezența trupelor ucrainene în regiunea de graniță Kursk.

Planul lui Zelenski include garanții de securitate, un program de asistență economică, angajamente privind viitoarea aprovizionare cu armament—inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune—și presiuni diplomatice pentru a determina Rusia să accepte negocieri pentru o soluționare pașnică a conflictului.

În continuare, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu va participa la niciun summit de pace pentru Ucraina bazat pe formula propusă de Zelenski. Totuși, ea a precizat că Rusia nu respinge „o soluție politico-diplomatică a crizei,” care să se bazeze pe condițiile propuse de Putin în luna iunie, potrivit Digi24.

Atunci, președintele rus a sugerat ca Ucraina să își retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie) și să renunțe la planurile de aderare la NATO, în schimbul unei încetări imediate a focului și a începerii negocierilor de pace.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Rețetă de bulion cu roșii și ardei. Îl poți folosi la prepararea ciorbelor și a...
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Cristina Vlad, artista de muzică populară, se lansează în afaceri! Ce business profitabil și-a deschis...
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Un obiect în formă de alună a fost înregistrat de radar în timp ce trecea...