Biden admite că există riscul unui ”RĂZBOI TOTAL”, în contextul în care Israelul pregătește o invazie în Liban /O dronă a lovit Portul Eilat

Publicat: 25/09/2024, 22:19

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat, miercuri, că există riscul izbucnirii unui ”război total” în Orientul Mijlociu, în contextul confruntărilor Israelului cu grupurile militante Hamas și Hezbollah, dar s-a declarat încrezător că eforturile diplomatice vor putea evita un astfel de scenariu. Armata israeliană pregătește o potențială invazie în sudul Libanului, iar o dronă lansată din Irak a căzut miercuri seară în Portul israelian Eilat.

Întrebat, la postul ABC News, dacă mai este viabil un armistițiu în Fâșia Gaza și dacă există riscurile unui război total în Orientul Mijlociu, în contextul escaladării confruntărilor Israelului cu grupul palestinian Hamas și cu mișcarea libaneză Hezbollah, Biden a admis că este posibil un conflict de amploare, dar s-a declarat încrezător în succesul eforturilor diplomatice.

”Răspunsul este că, în cadrul armistițiului, ar fi necesar un schimb pentru eliberarea ostaticilor. Acest lucru, în primul rând. În al doilea rând, este posibil un război total, dar cred că există și oportunitatea unui acord general care să modifice fundamental întreaga regiune. Este posibil, iar eu folosesc toată energia echipei mele pentru un astfel de acord. Există dorința de a se produce o schimbare în regiune”, a afirmat Biden.

Statele Unite, Qatarul și Egiptul depun eforturi pentru un acord între Israel și Hamas, care să prevadă oprirea confruntărilor militare din Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni. Biden pare să sugereze că vrea un acord mai amplu, pentru eliminarea riscurilor generate de Hezbollah la frontiera Libanului cu Israelul și, eventual, cu Arabia Saudită, pentru normalizarea relațiilor cu statul evreu.

Secretarul de Stat Antony Blinken a afirmat miercuri că, deși Israelul are o ”problemă legitimă” de securitate, aceasta nu poate fi rezolvată prin război.

”Israelul are o problemă reală și legitimă. După atacurile oribile din 7 octombrie, comise de Hamas în sudul Israelului, Hezbollah, din Liban, s-a alăturat și a lansat rachete în Israel. Cea mai bună modalitate de a obține acest lucru nu este prin război, nu prin escaladarea confruntărilor, ci ar fi printr-un acord diplomatic, astfel încât forțele militare să fie retrase de la frontieră, să fie creat un mediu de securitate, iar oamenii să revină acasă. Noi asta încercăm”, a declarat Blinken.

Marți, președintele Biden a cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru oprirea conflictelor Israelului cu grupurile militante Hamas și Hezbollah, avertizând asupra riscurilor unui război de amploare.

”Am prezentat împreună cu Egiptul și Qatarul o propunere de armistițiu și un acord privind ostaticii. Planul a fost susținut de Consiliul de Securitate al ONU. Acum este momentul ca părțile să finalizeze termenii acordului, pentru a aduce acasă ostaticii și pentru a garanta securitatea Israelului și a Fâșiei Gaza fără controlul grupului Hamas. Să oprească suferințele din Gaza și acest război”, a afirmat Biden în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU.

”Fără a fi provocată, mișcarea Hezbollah s-a alăturat atacurilor din 7 octombrie prin lansarea de rachete spre Israel. Un an mai târziu, prea mulți oameni sunt în continuare evacuați de la frontiera Israelului cu Libanul. Un război total nu este în interesul nimănui. Chiar dacă situația a escaladat, încă este posibilă o soluție diplomatică. De fapt, rămâne singura direcție spre securitate durabilă (…). Depunem eforturi neobosite pentru a obține acest acord”, a insistat Joe Biden.

Armata israeliană pregătește o invazie în sudul Libanului

Armata israeliană a anunțat, miercuri seară, că a atacat peste 2.000 de ținte din Liban în ultimele trei zile.

”Am continuat astăzi atacurile asupra Libanului. Avioanele de vânătoare au bombardat sute de ținte, pentru a distruge capabilitățile Hezbollah”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul The Times of Israel.

Bilanțul bombardamentelor israeliene efectuate de ultimele zile în Liban este de cel puțin 569 de morți, inclusiv 50 de copii, și 1.835 de răniți.

Conform unor surse militare israeliene, Guvernul israelian pregătește o posibilă invazie în sudul Libanului, pentru distrugerea capabilităților grupului fundamentalist Hezbollah.

Atac cu drone asupra Portului israelian Eilat

O dronă lansată din Irak a căzut, miercuri seară, în Portul israelian Eilat, rănind două persoane. O altă dronă a fost doborâtă de un sistem antiaerian montat la bordul unei nave militare israeliene. Atacul a fost revendicat de Mișcarea Rezistenței Islamice din Irak, un grup militant pro-iranian.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vladimir Putin modifică doctrina utilizării armelor NUCLEARE, în contextul tensiunilor extreme cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă...
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?