Planul fiscal structural de ajustare a deficitului în următorii şapte ani / Marcel CIOLACU: Nu este trecută nicio nouă taxă, niciun nou impozit

Planul fiscal structural de ajustare a deficitului în următorii şapte ani / Marcel CIOLACU: Nu este trecută nicio nouă taxă, niciun nou impozit
Publicat: 26/09/2024, 15:59
Actualizat: 26/09/2024, 16:00

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Planul fiscal structural de ajustare a deficitului bugetar al României pentru următorii șapte ani va fi transmis Comisiei Europene până pe 15 octombrie de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ciolacu a subliniat că acest plan nu va include nicio nouă taxă sau impozit.

Nu este trecută nicio nouă taxă, niciun nou impozit. Sunt două abordări. Am avut o discuție cu ministrul finanțelor și cred că abordarea corectă din partea statului român este ca acesta să meargă cu acest plan pe 7 ani. Acolo negociezi, în primul rând, graficul de scădere al deficitului financiar și deficitul cu care intri în acest grafic.

Ministrul (n.r. Marcel Boloș) a venit cu explicațiile că anii 2025-2026 sunt cei mai importanți pentru România în ceea ce privește investițiile, fiindcă avem componentele din PNRR și, cum bine știți, aproape 60% din infrastructura rutieră este cofinanțată de statul român. Ritmul de investiții, de aproape 80 de miliarde de lei până în acest moment, trebuie menținut, astfel încât să ajungem la 10-12% din PIB pe investiții. Nu putem face asta dacă avem o curbă abruptă de reducere a deficitului, a declarat Ciolacu.

Premierul a menționat, de asemenea, necesitatea unei reorganizări administrative și a unei reforme fiscale care să producă efecte în anii următori, evitând astfel introducerea de noi taxe.

Nu putem introduce o reformă fiscală pentru anul 2025, deoarece există niște proceduri. Părerea mea este că domnul ministru (n.r. Marcel Boloș) trebuie să meargă cu acest plan.

Există și o altă abordare, una mai pompieristică și întotdeauna neasumată. Eu sunt o persoană care își asumă lucruri și nu mă deranjează să vin să le explic. Dacă nu răspunzi solicitărilor comisiei și nu prezinți niciun plan, automat Comisia face un acord pe 4 ani, a explicat șeful Executivului.

Întrebat cum va fi gestionat deficitul bugetar dacă acesta ajunge la 8% din PIB, premierul a replicat că România a realizat investiții de 80 de miliarde de lei, inclusiv în infrastructura rutieră, spitale și învățământ.

În sfârșit, România are autostradă, pentru că avem 800 km în lucru. Am început toate spitalele promise de clasa politică de 30 de ani. În sfârșit, se fac cele mai mari investiții în infrastructura din învățământ. Din această cauză avem deficit.

Credeți că oamenii mai sunt interesați de cum vom plăti deficitul? A existat vreun stat în Europa, state dezvoltate, care au procedat altfel? Există vreo companie de anvergură în România care se dezvoltă fără să facă împrumuturi? Eu vă cer să avem o logică de construcție, a adăugat premierul Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, întrebat dacă vor crește TAXELE din 2025: România este sustenabilă cât timp vom avea un acord echilibrat alături de Comisia Europeană

Marcel Ciolacu, despre restituirea sumelor de către președintele Klaus Iohannis în urma deciziei ÎCCJ: Întrebați-l pe domnul Iohannis

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cel mai mare escroc din istorie: Povestea incredibilă a bărbatului care a reușit să vândă...
Ținuta atipică aleasă de Daniela Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Invitații...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru 2025
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Din culisele primei dezbateri prezidențiale, Elena Lasconi la Antena 3 CNN. Ce nu s-a văzut...
Cum poți reclama șoferii agresivi în trafic pe noua aplicație a MAI. Ce informații trebuie...
Este oficial! Acestor 1.000.000 de pensionari români li se va mări din nou pensia, în...
Obiceiul banal care le umflă românilor factura la încălzire în sezonul rece. Toată lumea face...
Ai răbdare de trei ori mai mult, dar câştigul creşte de zece ori. Cum investim...
Cine sunt victimele accidentului de pe DN 2 Urziceni-Buzău? Un minor de 14 ani și...
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O altă persoană își parchează mașina în fața curții tale? Ce poți face, legal
Efectul Trump: Acţiunile companiilor europene dependente de export scad înaintea alegerilor din SUA. Candidatul Partidului...
ADEVĂRUL despre cel mai BOGAT pasager de pe Titanic! Înainte de catastrofă, a vrut să...
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele...
Nativii care își schimbă cariera. Vin mari lovituri financiare
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se...
Cine este, de fapt, Cristina Săvulescu, nora Deliei Budeanu? Povestea designerului preferat de Lady Gaga...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: - Plătești 100 de $, iei bătaie...
Elon Musk, critic al imigrației, ar fi lucrat ilegal în Statele Unite în anii 1990