Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, județe cu risc de INUNDAȚII/Raed ARAFAT: Autoritățile locale sunt obligate să asigure PERMANENȚA

Publicat: 26/09/2024, 19:05
Actualizat: 26/09/2024, 19:18

La finalul ședinței operative, convocate de premierul Marcel Ciolacu  pentru stabilirea măsurilor de protecție a populației, în contextul avertizărilor meteorologice, a avut loc o conferință de presă. Au participat directorul general ANM, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Astfel, au fost anunțate măsurile care trebuie și vor fi luate în caz de ploi abundente, în zonele în care există riscul să fie afectate. 

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, joi, că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Temperaturile vor scădea brusc de la 34 de grade la 15 grade, în regiunile intracarpatice. Vineri, ANM va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.

Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, de la ora 00.00 şi de mâine dimineaţă, de la ora 06.00-10.00, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei(…) Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod Roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, a transmis directorul ANM.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a detaliat metoda prin care autoritățile vor acționa. De asemenea, acesta a adăugat și faptul că autoritățile locale au obligația să identifice persoanele vulnerabile, în caz de inundații, iar informațiile trebuie comunicate tuturor factorilor de decizie. De asemenea, trebuie asigurată permanența în orice localitate, a declarat șeful Situațiilor de Urgență, Raed Arafat.

În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, către Olt se vor mobiliza unele forțe, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman(…) Vă reamintesc că mai avem mobilizate o mie de pompieri, o forţă de o mie de pompieri şi forţa de la Ministerul Apărării de 200 de militari, plus de la Jandarmerie şi Poliţie, încă la Galaţi, care activează. Iar schimbul celor de o mie se va întâmpla mâine dimineaţă, pentru încă o tură. Aşa că, la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către judeţele în care ne aşteptam să fie probleme. Mâine vom ajusta măsurile noastre pe baza informaţiilor care le vom primi de la ANM, deci informaţiile actualizate. În seara asta va fi o videoconferinţă, pe care o va conduce domnul ministru Predoiu cu prefecturile din judeţele care sunt limitrofe Dunării, plus câteva judeţe în care ştim că este posibil să fie sub efectul ploilor abundente. Iar mâine, la ora 16, va fi încă o videoconferinţă, tot împreună cu domnul ministru Predoiu, unde vom stabili măsurile definitive pe baza informaţiilor care le primim mâine, a transmis Arafat.

CITEȘTE ȘI:

Premierul a convocat comitetul de URGENȚĂ privind măsurile ce se impun pe sectorul Dunării

Ministrul Mircea FECHET, despre poluarea provocată de NEPTUN Deep: Și oamenii, când respiră, emit dioxid de carbon

Luiza Dobrescu
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
România, lovită de sâmbătă de una din cele mai puternice furtuni. Trei judeţe, cele mai...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
A murit Maggie Smith, actrița cunoscută pentru rolurile din filmele „Harry Potter” și „Downton Abbey”....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit