Transgaz, noi finanțări din Fondul pentru Modernizare pentru proiecte strategice: 8,5 milioane de euro pentru alimentarea CET Ișalnița și CET Turceni

Transgaz, noi finanțări din Fondul pentru Modernizare pentru proiecte strategice: 8,5 milioane de euro pentru alimentarea CET Ișalnița și CET Turceni
Publicat: 27/09/2024, 18:08
Actualizat: 27/09/2024, 19:20

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al Societății Naționale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz SA, Ion Sterian, au semnat vineri contractul de finanțare pentru „Creșterea capacității de transport a SNT (sistemul național de transport – n.r.) și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)”. Finanțarea, în valoare de aproximativ 8,5 milioane euro, este asigurată din Fondul pentru Modernizare.

Proiectul „Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj) cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat, proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, iar lucrările pentru conducta de transport gaze naturale prin acest proiect sunt amplasate în extravilanul comunelor Hurezani, Vladimir, Săulești, Aninoasa, Turburea, Filiași, Țânțăreni, Brănești și Turceni din județele Gorj și Dolj, din Regiunea Sud-Vest.

„Parte a procesului de decarbonizare asumat de România”

Proiectul derulat de Transgaz SA are o valoare totală de 143,6 milioane de lei (28,85 milioane de euro), iar valoarea finanțării din Fondul pentru Modernizare este de 42,13 milioane de lei (8,46 milioane de euro).

„Prin semnarea acestui contract de finanțare Transgaz își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru dezvoltarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de transport gaze naturale cu finanțare nerambursabilă. Proiectul asigură alimentarea cu gaze naturale necesară pentru producția de energie în bandă a celor două centrale pe gaz, respectiv 850 MW Ișalnița și 475 MW Turceni, fiind totodată parte a procesului de decarbonizare asumat de România”, a declarat Ion Sterian, vineri, cu ocazia semnării contractului.

Dirctorul general al Transgaz a subliat cu acest prilej importanța asigurării infrastructurii de transport a gazelor naturale.

„Reiterăm și cu această ocazie mesajul ferm adresat noii conduceri a Comisiei Europene, comisarilor cu atribuții pe componentele de mediu, schimbări climatice și energie de a avea în considerare că securitatea în aprovizionare, diversificarea surselor de energie, reducerea prețurilor la energie și combaterea schimbărilor climatice au toate un numitor comun: gazele naturale și infrastructura de transport a gazelor naturale. Doar prin asigurarea unui nivel de finanțare important al infrastructurii de transport gaze naturale, pregătite pentru hidrogen verde, se pot asigura premisele reindustrializării, a decarbonizării, reducerii prețurilor la energie și creșterea calității nivelului de trai al populației”, a transmis Ion Sterian.

În ceea ce privește proiectul de investiție pentru care s-a semnat vineri contractul de finanțare din Fondul pentru Modernizare, conducerea Transgaz precizează că atinge încă două obiective majore: creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale pentru zona de Sud-Est a României și crearea condițiilor necesare racordării la Sistemul Național de Transport gaze naturale a localităților din regiune, aceste dezvoltări desigur permițând și alimentarea altor consumatori casnici și industriali din zonă.

„Gazoductele pe care le va construi Transgaz, respectiv Conductă Racord CCGT Ișalnița (jud. Dolj) – 0,610 km, Conductă de transport gaze naturale NT Hurezani – NT Turburea jud. Gorj) -24,165 km și Conductă de transport gaze naturale Țânțăreni – Turceni (jud. Gorj)- 11,055 km, au o lungime totală de peste 35,5 km, au diametrul DN 500 și sunt proiectate pentru o presiune de 40 bar, vor traversa două județe, permițând racordarea la rețeaua de gaze naturale a 12 localități, însemnând peste 42.000 de cetățeni, 15.500 de gospodării, 82 de unități de învățământ, 24 de lăcașe de cult, 22 de unități medicale și 11 cămine culturale. Aceasta înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru cetățeni și oportunități reale de dezvoltare durabilă pentru economia locală și națională”, a conchis Ion Sterian.

Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale, fiind aprobate până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

Patru contracte de 150 de milioane de euro

Contractul pentru proiectul Transgaz este unul dintre cele patru semnate vineri la Ministerul Energiei, p finanțare cu o valoarea totală de 755 de milioane de lei (152,33 milioane de euro).

Este vorba de o serie de proiecte strategice destinate modernizării și extinderii infrastructurii de energie electrică și gaze naturale din România.

„Semnarea acestor contracte reprezintă un nou pas important pentru România în drumul nostru spre o infrastructură energetică modernă și sigură. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la creșterea siguranței în alimentarea cu energie și la îmbunătățirea capacităților de transport și distribuție, având un impact major asupra dezvoltării economice și sociale a regiunilor vizate. Fiecare dintre aceste investiții răspunde nevoii de a asigura o distribuție eficientă a energiei în diferitele regiuni ale țării, precum și de a crește capacitatea de transport a gazelor naturale. În plus, prin modernizarea rețelelor, ne pregătim să facem față cerințelor viitorului, creând o bază solidă pentru tranziția către o economie verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

  • Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A.

Proiect: „Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)”

Valoarea totală a proiectului: 143.601.585,81 lei (28.850.722,43 euro)

Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 42.131.102,75 lei (8.464.480,00 euro)

  • Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA

Proiect: „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea-Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”

Valoarea proiectului: 393.807.329,99 lei (79.119.084,26 euro)

Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 318.893.345,47 lei (64.068.257,62 euro)

  • Rețele Electrice Muntenia

Proiect: „Modernizare linii MT 20kV Ianculești, Călugăreni, Motoare, Uzunu, Pompe 2 și modernizare RED JT cu centralizare măsură în localitățile Călugăreni, Crucea de Piatră și Moșteni-Brăniștari”

Valoarea totală a proiectului: 151.583.257,54 lei (30.742.122,48 euro)

Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 97.167.779,99 lei (19.706.291,07 euro)

  • Rețele Electrice Banat

Proiect: „Modernizarea rețelei de distribuție din Orașul Bocșa, prin pozarea subterană a liniilor aeriene de medie tensiune, transformarea PT aeriene în PT în anvelopa de beton și modernizarea rețelelor de joasă tensiune”

Valoarea totală a proiectului: 242.465.844,29 lei (49.062.291,44 euro)

Valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare: 146.061.693,3 lei (29.555.178,73 euro)

Finanțarea pentru aceste proiecte provine din Fondul pentru modernizare, parte a Programului-cheie 3 – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

Potrivit Ministerului Energiei, investițiile semnate vineri vor contribui la crearea unor rețele energetice mai eficiente, susținând tranziția României către un sistem energetic sustenabil și reducerea emisiilor de carbon, în linie cu obiectivele naționale și europene.

Sursa foto: Transgaz

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face PRĂPĂD în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Incendiu cu degajări mari de fum în București la containere locuite de ucraineni! Este pericol...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Netflix pregătește o comedie fantastică: Despre aventurile unui bărbat divorțat. Video
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit