Comitet pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Mediului / Mircea Fechet: Zonele cu RISC mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Mediului / Mircea Fechet: Zonele cu RISC mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui
Foto: Facebook/Ministerul Mediului
Publicat: 28/09/2024, 16:00
Actualizat: 28/09/2024, 19:57

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, sâmbătă dimineața, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), ca urmare a avertizărilor meteo și hidrologice. Sub presiunea pericolului iminent al viiturilor, Fechet a cerut autorităților locale și echipelor din subordinea ministerului să fie pregătite și să anunțe din timp populația.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A), a transmis, sâmbătă, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

Fechet a evidențiat necesitatea ca toate instituțiile subordonate Ministerului Mediului să fie pregătite să intervină rapid, acordând o atenție specială bazinelor hidrografice deja afectate, precum cele din zonele Galați și Vaslui, care ar putea fi lovite din nou de viituri.

Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni!

De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est.

Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat, a precizat ministrul de resort.

Totodată, ministrul Mircea Fechet a facut apel la autorităţile locale ”pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”.

Ministerul Mediului a atras atenția asupra necesității decolmatării râurilor și șanțurilor, mai ales în zonele deja afectate de inundații, și a solicitat operatorilor de depozite industriale și deșeuri să verifice funcționarea sistemelor de drenaj pentru a preveni eventualele pericole.

De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare precum şi personalul de exploatare.

Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare. La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă. De asemenea, terţii care deţin acumulări treuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide, a adăugat Ministerul Mediului.

La şedinţă a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1000 de pompieri şi răman în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie.

În ceea ce privește Dunărea, hidrologii au informat că se menține prognoza emisă ieri, cu valoare maximă, așteptată pe data de 1 octombrie, de 7600 mc/s, maxim care se va menține, probabil, și pe 2 octombrie.

În cazul în care vor fi precipitații importante în  zona afluenților Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7800-8000 mc/s. De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitațiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăși 9000 mc/s, a indicat sursa citată.

Totodată, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forte suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.

Pentru Capitală, ANM a emis avertizări privind ploi torențiale care ar putea aduce între 40 și 70 de litri pe metru pătrat începând de duminică după-amiază. În Bucureşti, ANAR prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova vor acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, vor interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa, a mai transmis Ministerul Mediului.

CITEȘTE ȘI:

ANM, COD PORTOCALIU de ploi torențiale în jumătate de țară! Zonele vizate, în care vor cădea peste 100 l/mp

Comandament energetic pe fondul avertizărilor meteo / Ministrul Energiei: Rafalele de VÂNT ar putea atinge o viteză de până la 80 km/h

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
INTERZIS dacă ai casă la curte. Ce NU ai voie să plantezi sau să construieşti...
Untul de arahide sau untul de migdale? Care este mai sănătos și ce mare diferență...
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Microgravitația din spațiu afectează ritmul normal al inimii astronauților