Ce se SCHIMBĂ din 1 octombrie. Pensionarii rămân cu mai mulți BANI în buzunar, crește valoarea tichetului de masă, se extinde plafonarea RCA

Ce se SCHIMBĂ din 1 octombrie. Pensionarii rămân cu mai mulți BANI în buzunar, crește valoarea tichetului de masă, se extinde plafonarea RCA
Publicat: 30/09/2024, 07:00

Luna octombrie aduce schimbări atât pentru pensionari, cât și pentru cei care sunt încă pe piața muncii, pentru consumatorii de energie electrică, dar și pentru persoanele aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

  • Începând cu drepturile din luna octombrie, plafonul lunar neimpozabil al pensiilor crește, astfel că persoanele ieșite din câmpul muncii rămân cu mai mulți bani în buzunar.
  • Măsura de creștere a pragului de impozitare se aplică și pensiilor militare, pentru a nu exista discriminări în rândul acestei categorii sociale, a argumentat Guvernul.
  • Altă veste bună cu aplicabilitate din 1 octombrie îi vizează pe cei care primesc bonuri de masă, pentru că din această dată crește valoarea lor zilnică.
  • Șoferii nu trebuie să se panicheze că vor plăti o poliță de asigurare obligatorie auto mai scumpă, pentru că prețul rămâne plafonat pentru încă trei luni, începând din 1 octombrie.
  • Intră însă în vigoare și o măsură care scoate bani din buzunarele românilor, mai exact cei racordați la sistemul energetic național vor plăti din 1 octombrie o taxă menită să ajute la finanțarea investițiilor verzi.
  • În ceea ce privește sistemul de justiție, a fost devansat oficial în 1 octombrie termenul de la care începe aplicarea prevederilor referitoare la monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

Prag de impozitare mai mare

Pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 la 3.000 de lei, astfel că, începând cu drepturile din octombrie, suma pentru care se plătește impozitul de 10% pe venit este diferența dintre cuantumul pensiei, dacă este peste 3.000 de lei, și acest prag.

Potrivit reglementărilor Codului fiscal în vigoare în prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei. Începând din octombrie 2024, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Nici pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie.

De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 200.000 de români, potrivit ministrului Finanțelor.

De exemplu, pentru o pensie de 3.100 de lei, diferența care rămâne în buzunarul pensionarului este de 100 de lei.

  • 3.100 – 2.000 = 1.100 (baza impozitare) x 10% (cotă impozit) = 110 impozit de plătit – 2.990 de lei în mână
  • 3.100 – 3.000 = 100 x 10% = 10 lei impozit de plătit – 3.090 de lei în mână

Majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil care se deduce din venitul din pensii, în cazul pensiilor militare de stat, însumează 34,6 milioane de lei pentru perioada de aplicare din anul 2024, implicit un impact bugetar negativ asupra veniturilor statului.

Crește valoarea tichetului de masă

Valoarea maximă a unui tichet de masă crește cu patru bani, conform Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 4.679/2024, care se aplică din 1 octombrie și ajunge la 40,04 lei.

Nu este o majorare spectaculoasă, ci înseamnă de fapt o indexare semestrială prevăzută de lege, dar această valoare se va aplica și în primele două luni ale semestrului I din 2025, adică în februarie și martie.

Potrivit Legii 165/2018, tichetele de masă reprezintă bilete de valoare pe care angajatorii le pot oferi lunar salariaților ca alocație exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziționarea produselor alimentare.

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă (…) nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei”, se precizează în Ordinul Ministerului Finanțelor din 24 septembrie.

Totuși, trebuie precizat că niciun angajator din mediul privat nu are obligația să acorde tichete de masă, această decizie fiind luată de fiecare administrator în parte și, dacă o acordă, nu este bătut în cuie să îi dea angajatului tichete de fix 40,04 lei, ci pot avea orice valoare sub acest prag.

RCA, plafonată până la sfârșitul anului

Prețul RCA rămâne plafonat încă trei luni, așa cum a decis Guvernul, pe baza ultimelor date din piață, care s-a resimțit semnificativ după ultimele două falimente ale liderilor de pe acest segment.

Astfel, după cum a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu, se prelungește plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului 2024.

Decizia a fost luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru a preîntâmpina „apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”.

O nouă taxă în factura de energie

Începând cu facturile pentru energie electrică din octombrie, românii vor avea de plătit o nouă taxă, aplicabilă tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici.

Furnizorii de energie electrică vor percepe, din 1 octombrie 2024, o taxă numită „contribuție CfD”, care are drept scop finanțarea unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.

Valoarea noii taxe este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh.

Sistemul de monitorizare electronică pentru infractori se aplică în toată țara

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că sistemul privind monitorizarea inculpaţilor aflaţi sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie, când se extinde la întreaga ţară, cu dispozitivele şi infrastructura existente deja în Bucureşti şi în 23 de judeţe.

Astfel, se devansează aplicarea la nivel naţional a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar şi arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

De asemenea, potrivit MAI, se devansează de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 data de extindere la nivelul întregii ţări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii.


CITEȘTE ȘI:

Ce se schimbă din 1 septembrie. Cresc PENSIILE, rămâne AJUTORUL de încălzire, se majorează plafonul la cardul de alimente și la medicamente compensate

Noua amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice a fost deja modificată. Cele mai importante schimbări care îi privesc pe contribuabili

Am aflat cine este milionarul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Omul de afaceri deține o celebră rețea locală de magazine

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar