Premierul Marcel Ciolacu a onorat invitația Camerei de Comerț și Industrie a României la aniversarea celor 160 de ani de activitate neîntreruptă. În prezent, instituția însumează 42 de filiale, în fiecare județ al țării. Premierul Ciolacu a făcut propunerea ca, la Cotroceni, președintele ales al României ar trebui să aibă întâlniri lunare cu Consiliul Economic Consultativ care ar trebui înființat.
La împlinirea celor 160 de ani de activitate, în discursul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că o Românie puternică nu poate fi decât una cu o economie puternică. iar acest lucru nu poate veni decât din industrializare.
Sunt puține instituții cu un rol definitoriu în consolidarea Statului Român Modern precum Sistemul Cameral din România, care sărbătorește azi 160 de ani de activitate neîntreruptă(…) Este cel mai eficient mod pentru ca oamenii de afaceri din România să aibă șansa să-și extindă afacerile în afara țării, iar România să atragă investiții substanțiale sau să recâștige piețe internaționale importante. Sunt convins că, o asemenea audiență formată din oameni de business este interesată despre cum va arăta viitorul. Și, de aceea, vreau sa vă vorbesc puțin despre ROMÂNIA VIITORULUI, care înseamnă în primul rând un stat cu o ECONOMIE puternică. Iar această putere nu poate veni decât din RE-INDUSTRIALIZAREA țării!
Marcel Ciolacu a făcut o scurtă trecere în revistă a programelor de sprijin al industriașilor, inițiate de către guvernanți.
De aceea, pregătim în aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei. Cel mai important este Programul național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 1 miliarde de euro. Vrem să atragem investiții mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Iată de ce am pregătit și un Plan pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie să creeze în mod direct minim 250 de locuri de muncă și să se dezvolte în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională. Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale de construcție pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești. Astfel, a treia componentă majoră o reprezintă Planul de 250 de milioane de euro pe an pentru companiile care fac investiții în producția de materii prime industriale. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice și industriale din Europa. Și putem face asta readucând la viață marile uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat.
Premierul a făcut apel la mediul privat să caute posibilitatea realizării unui parteneriat public-privat.
Trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în țară îngrășăminte agricole și să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. În paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri.Iar o altă mare direcție strategică este creșterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanțare a IMM-urilor. În paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susținute prin bonificații fiscale. Toate acestea nu se pot realiza fără un parteneriat autentic între stat și mediul privat. Aceasta este partea esențială a oricărui plan de creștere.
Una dintre principalele propuneri ale premierului Ciolacu, dacă va fi ales președinte, pentru oamenii de afaceri, a fost aceea de înființare a unui Consiliu Economic Consultativ, cu întâlniri lunare, la Cotroceni.
Vă propun să construim o țară în care Președintele României să aibă la Palatul Cotroceni un Consiliu Economic Consultativ cu întâlniri lunare. Un Consiliu din care să facă parte cei mai importanți reprezentanți ai mediului antreprenorial din România, alături de analiști economici, de experți pe domenii și de înalți funcționari ai statului! Asta înseamnă cu adevărat să faci echipă cu oamenii de business ai României pentru binele țării! Vă propun să construim o țară în care, atunci când pleacă în deplasări externe, Președintele României să caute nu avioane pentru luxul său personal! Ci să ceară aeronave cât mai încăpătoare pentru delegații economice puternice, cum fac toți liderii statelor europene dezvoltate! Cred că aceasta este calea sigură pentru a dezvolta mediul de afaceri din România și economia noastră. Iar Camera de Comerț și Industrie a României rămâne pentru mine unul dintre cei mai importanți parteneri instituționali pentru a construi pe termen lung!
CITEȘTE ȘI: