Calendar ortodox, 1 octombrie 2024. Astăzi, creștinii prăznuiesc sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Un preot a vorbit deschis despre tradițiile din această zi, reamintind, de altfel, minunea pe care Maica Domnului a înfăptuit-o, în această zi sfântă, în secolul al X-lea. Iată mai jos, în articol, ce transmite Părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din Capitală.
În secolul al X-lea, când flota rusească asedia Constantinopolul, Maica Domnului a început să se roage pentru viața creștinilor. Părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din București a vorbit despre această zi sfântă și despre tradițiile pe care ar trebui să le respectăm.
„Este o sărbătoare frumoasă, cu cruce roșie de câțiva ani în calendarul bisericesc, care ne duce cu gândul la momentele de încercare, de deznădejde și care ne încurajează să nu renunțăm și să ne rugăm la Maica Domnului, care niciodată nu zăbovește să răspundă la chemările noastre, atunci când ne rugăm cu inima curată”, spune Părintele Gabriel Cazacu.
Vezi și Zile LIBERE 2024 | Românii pot avea 12 zile libere la sfârșit de 2024
Se spune că persoanele care se roagă la Fecioara Maria vor scăpa de necazuri și greutăți. Tot astăzi, creștinii ar trebui să ofere de pomană câteva alimente pentru sufletele celor trecuți în neființă. Se spune că fetele care nu se roagă vor avea un chip mai „întunecat”. Pentru a atrage dragostea, norocul și protecția asupra familiei, mamele trebuie să rostească rugăciuni.
În această zi, tradiția populară arată că nu este bine să îndeplinești anumite activități casnice. De exemplu, nu este bine să mături, să speli rufe sau să faci munci grele, în gospodărie. Tot astăzi nu este bine să consumi produse dulci. Tradiția populară arată că persoanele care țin astăzi post ar trebui să consume doar ceai și covrigi. De 1 octombrie nu este bine să te tunzi, pentru că ai putea atrage ghinionul în viața ta.
Vezi și Tradiții și superstiții înainte de Echinocțiul de toamnă. Cum atragi norocul după 22 septembrie
Preotul a precizat că aceasta este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. În data de 1 octombrie, creștinii sunt îndemnați să se roage și să meargă la biserică. Rugăciunile către Maica Domnului capătă un sens protectiv.
„Este o zi de sărbătoare închinată Maicii Domnului și puterii Sale de mijlocire, de mântuire și de rezolvare a tuturor neputințelor pe care Neamul Românesc le are. Nu trebuie să încetăm nicio clipă să ne rugăm și să cerem ajutorul la nevoie. Sărbătoarea prăznuită în Biserică pe 1 octombrie le amintește oamenilor de puterea rugăciunii în momentele grele și de faptul că ajutorul Maicii Domnului nu încetează să apară oricând la nevoie. Se recomandă ca în această zi să îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările din viața noastră. Să ne rugăm pentru toți cei dragi nouă și pentru toți cei aflați în situații greu încercate”, a spus preotul pentru Digi24.
Această zi mai poartă denumirea din popor de „Pocroave”. Astăzi, creștinilor li se recomandă să fie bucuroși și să consume fructe de toamnă! Printre acestea se numără prunele, gutuile, merele sau strugurii. De altfel, gospodinele pot pregăti plăcinte cu diverse arome – dovleac, prune, mere. Pe 1 octombrie are loc și Ziua Internațională a Vârstnicilor.
„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”, este rugăciunea care poate fi rostită de creștini.
Sursă foto: Envato