INVESTIGAȚIE internațională: Legăturile lui Mircea Geoană cu propagandiștii lui Putin. Veriga Rareș Mănescu

Publicat: 01/10/2024, 18:55
Actualizat: 01/10/2024, 20:43

Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus, care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. Investigația a fost realizată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Concret, aceștia arată că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea în care acesta era secretar general adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

Potrivit investigației, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus, Aleksei Kozlov, care spune că este specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Mănescu și Kozlov, parteneri în afaceri. Când a început colaborarea

Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit OCCPR.

Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.

În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia.

Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022.

Totuși, cei doi nu au clarificat dacă relația lor de afaceri a început înainte sau după ce Mănescu a devenit coordonator al campaniei pentru Geoană.

CITIȚI ȘI: MEGA-EXCLUSIVITATE. Răzbunarea SPIONULUI MIHAI CARAMAN, ÎN ZIUA ÎNMORMÂNTĂRII. Dovada că „penetrează” NATO și dincolo de moarte! Oamenii de bază ai lui Mircea Geoană l-au condus pe ultimul drum (GALERIE FOTO)

Rareș și Ramona Mănescu, invitați de onoare la petrecerea Mihaelei Geoană

Potrivit cancan, Mihaela Geoană, soția candidatului la președinția României, Mircea Geoană, a sărbătorit împlinirea a 61 de ani pe 25 februarie, organizând o petrecere fastuoasă. La eveniment au participat mai multe personalități publice, printre care s-au numărat Rareș Mănescu și soția sa, Ramona Mănescu. (Vezi poze în GALERIA FOTO)

Cine este partenerul de afaceri al lui Mănescu

Potrivit investigație, Aleksei Kozlov, care și-a creat un alias online, „Krepchinsky”, este responsabil pentru numeroase postări și activități de propagandă în favoarea regimului Putin.

Sub acest alias, Kozlov a postat, după invazia din 2014, materiale pro-rusești.

Ucraina este bolnavă. Bolnavă de nazism și într-o stare critică, a scris Krepchinsky într-o postare pe Facebook.

Tot sub acest pseudonim, în urmă cu aproape 10 ani, Kozlov recurta pe internet activiști ucraineni care să susțină Federația Rusă și le oferea bani pentru a colecta informații despre alți cetățeni ucraineni, notează jurnaliștii.

Totodată, Krepchinsky a fost, de asemenea, citat de numeroase ori de Newsfront, un site de propagandă din Crimeea pe care SUA l-au sancționat pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de informații a Rusiei.

Kozlov a negat că ar fi Krepchinsky, însă „reporterii din rețeaua OCCRP au adunat probe clare că Kozlov și Krepchinsky sunt una și aceeași persoană”.

Banner realizat de James O’Brien/OCCRP
Banner realizat de James O’Brien/OCCRP

Potrivit anchetei, Krepchinskiy a mers în Crimeea de mai mult de 10 ori între 2015 și 2020.

În materie de afaceri, acesta mai are un start-up în Republica Moldova și România, în care este partener de afaceri cu un mercenar moldovean care a luptat împotriva Ucrainei și care acum locuiește în Moscova.

Afacerile obscure ale lui Rareș Mănescu

Mai puțin clar e când l-a cunoscut Kozlov pe Mănescu. Cert este că au devenit buni parteneri de afaceri, atât de buni încât fostul primar a înregistrat noua lor firmă în vila sa din Otopeni. Vila, situată pe o stradă neasfaltată, valorează 140.000 de euro și este deținută printr-o companie de consultanță înregistrată în Germania.

Vila în care e înregistrată compania lui Mănescu & Kozlov se distinge de restul caselor pentru că are la intrare o statuie cu un mic Buddha (sursa foto: Context.ro)
Foto: Context.ro. Vila în care e înregistrată compania lui Mănescu & Kozlov.

Rareș Mănescu deține 50% din compania de acvacultură Beluga Ventures, împreună cu soția sa, Ramona.

Ea este fost europarlamentar, fost ministru de Externe al României și a condus și Ministerul Transporturilor, unde mandatul ei a fost marcat de scandalul unei intervenții eșuate în cazul unui accident aviatic.

Rareș Mănescu a fost un membru longeviv al Partidului Național Liberal. A fost consilier local, deputat în Parlamentul României și primar al sectorului 6 din București.

Mănescu nu a explicat de ce a decis să se lanseze în acvacultură, însă Kozlov a explicat interesul său pentru acest sector într-un interviu acordat în 2021 unui blogger moldovean.

Bloggerul, Pavel Zingan, a declarat reporterilor că s-a întâlnit personal cu Kozlov, care a povestit despre dragostea sa de-o viață pentru pescuit.

„În 2011, am părăsit Rusia pentru o lungă perioadă de timp. Am locuit în Miami, Singapore, Hong Kong, Thailanda și am pescuit peste tot”, i-a spus Kozlov lui Zingan când s-au întâlnit. „La un moment dat, hobby-ul a devenit o afacere”.

Caviar, marca Kozlov. Foto: Facebook/Merkuriev Ilya
Caviar, marca Kozlov. Foto: Facebook/Merkuriev Ilya

Legături cu un mercenar din Donbas

Un alt aspect tulburător al investigației este legătura lui Kozlov cu Andrei Batin, un mercenar moldovean care a luptat în Donbas de partea forțelor pro-ruse. Batin este partenerul lui Kozlov într-o altă afacere cu sediul în Republica Moldova, Noida Group, care operează și în România.

Rise Moldova a descoperit mai multe imagini cu Batin în Donbas, alături de comandanți și militari ruși. Peste 30 de poze îl plasează pe partenerul lui Kozlov în Ucraina și câteva alături de militari sau comandanți ruși.

Foto: rise.md (stânga) Aleksandr Rahuba, un fost comandant din Donbas, și Andrei Batin (dreapta).
Foto: rise.md, (stânga) Aleksandr Rahuba, un fost comandant din Donbas, și Andrei Batin (dreapta).

Batin a postat online fotografii și cu Grigore Caramalac, un lider al crimei organizate din Republica Moldova, care este stabilit în Rusia și a fost sancționat atât de țara sa de origine, cât și de Uniunea Europeană.

Batin a negat că a luptat în Ucraina, spunând că imaginile în care apare acolo cu arme au fost, de fapt, preluate dintr-un film în care a fost implicat, care a fost realizat „sub egida Moscovei”. Nu a detaliat cine, când și de ce a realizat filmul.

Într-o discuție cu reporterii din rețeaua OCCRP, Kozlov a insistat că fotografiile care îl înfățișau ca fiind bloggerul pro-rus numit Krepchinsky au fost falsificate și postate de cineva care îi purta pică. „Ani de zile m-au extorcat de bani și m-au șantajat”, a spus el, deși nu a explicat cine și care ar fi motivația. Kozlov a insistat că este o „persoană pașnică”.

Vizitele lui Geoană la Moscova

În anul 2009, HotNews relata despre o vizită privată pe care Mircea Geoană a avut-o la Moscova, când era președinte al Senatului, unde s-a întâlnit cu un consilier al fostului președinte rus Dmitri Medvedev (propagandist rus cunoscut în ultimii ani pentru amenințările transmise, inclusiv la adresa României. În prezent este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse).

Întâlnirea din aprilie 2009 ar fi fost aranjată de un afacerist rus care atunci avea interese în domeniul energetic din România și despre care s-a scris că a făcut parte din GRU.

Nu pot decat sa va confirm ca Mircea Geoana a fost la Moscova. Ca sa aveti imaginea completa, aduceti-va aminte ca dupa luna aprilie, am spus „e bine ca pleaca din CSAT”. Aveam in vedere exact acest lucru, nu poti sa fii vicepresedinte CSAT si sa pleci la intalniri organizate la Moscova fara sa informezi presedintele CSAT, a fost reacția fostului președinte Traian Băsescu, în 2009, la postul B1 TV.

Ulterior, în 2011, scurgerea de date Wikileaks scotea la iveală o telegramă prin care Ambasada SUA de la București nota că „un mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia” și menționa existența a două vizite secrete la Moscova. Geoană nu a oferit o reacție cu privire la aceste acuzații.

Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu, potrivit telegramei care a apărut în Wikileaks.

Mircea Geoană acuză o operațiune de „kompromat” împotriva sa

Drept reacție, Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, susține că împotriva sa a fost declanșată o campanie de compromitere, cu proveniență externă.

V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată operațiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu secretarul general, Alianța Nord-Atlantică, a afirmat Geoană, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Mircea Geoană a făcut un apel către instituțiile statului român „pentru a veghea și a proteja democrația românească”.

Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO sunt de neacceptat și de aceea fac un apel către cetățenii noștri, către jurnaliștii noștri să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică. Asistăm la o operațiune de compromitere și dezinformare cu proveniență externă și execuție internă, a conchis Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: 

Mircea Geoană: „Nu mă dezic de trecutul meu, respect aceste partide, vreau sa lucrez cu ele, sunt vremuri complicate, dar dați-mi oameni competenți”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Mii de evrei trec prin România, în pelerinaj spre Ucraina. Zeci de zboruri pe aeroporturile...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Detalii şocante din ancheta uciderii româncei din Italia. Criminalul a omorât-o cu o mișcare de...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Fosta prezentatoare tv care arată WOW la 54 de ani. La ce aliment a renunțat...
Localitatea terorizată de lupi. Atacă în fiecare noapte şi au ucis zeci de câini
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
ULTIMĂ ORĂ! Știrea zilei despre Maria Ciobanu
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Reguli ITP 2024. Șoferii din România sunt obligați în termen de 30 de zile
Documentul de care scapă mulți dintre cei care vor să se pensioneze. Data, 1 ianuarie...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Imagini incredibile cu Alin Oprea și Larisa Uță! Au mers în fața altarului în urmă...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Românii vor călători fără vize în Statele Unite. Anunțul făcut de ambasadoarea SUA în România