Ștefan Popescu: „Americanii nu pot să nu intervină în Orientul Mijlociu, iar Iranul nu își permite o CONFRUNTARE de proporții”

Publicat: 02/10/2024, 11:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Ștefan Popescu, analist de politică externă, a discutat despre situația actuală din Orientul Mijlociu și implicarea Americii, subliniind că Netanyahu este conștient că intervenția americană este inevitabilă datorită valorii strategice a Israelului pentru Statele Unite. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ștefan Popescu sugerează că Netanyahu este conștient că americanii nu pot rămâne pasivi în conflictul din Orientul Mijlociu și că Israelul are o valoare semnificativă pentru Statele Unite, ceea ce face ca intervenția americană să fie inevitabilă. El a declarat că în contextul unei lupte strânse, alegerile din 2024 ar putea influența criza actuală din Orientul Mijlociu.

„Kamala Harris arată mai bine ca Biden în 2024, dar arată mai rău decât Biden din 2020, când era foarte aproape cu Trump. Ori, apropo de această criză, cum se va repercuta asupra alegerilor americane, în condițiile în care lupta este foarte strânsă? Și dacă facem o comparație cu 2020, când balanța a fost înclinată de 300.000 de voturi din șase state. Deci, dacă mergem pe varianta asta și mă uit la Michigan, un stat în care se află o comunitate musulmană șiită din sudul Libanului, care a manifestat astăzi, sunt puțini, 2% din populație, dar la un scor așa de strâns…Aici Netanyahu știe foarte bine că nu pot să nu intervină americanii. Sunt prizonierii acestei alianțe. Israelul are o valoare atât de mare pentru ei, încât nu pot sta cu mâinile în sân.”, a declarat Popescu.

Ștefan Popescu subliniază că aripa stângă a Partidului Democrat este pro-palestiniană și nemulțumită de sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Israel. Popescu consideră că această situație ar putea fi benefică pentru Donald Trump, observând că premierul britanic și alții preferă să se întâlnească cu candidatul republican.

„Vedem foarte bine că aripa stângă a Partidului Democrat este foarte pro-palestiniană și foarte deranjată de această poziționare netă a Statelor Unite de partea Israelului și este posibil să conteze, dar asta nu va conta foarte mult pentru noi, pentru că știți, indiferent ce administrație vine pe 21 ianuarie, vom avea o administrație cu capacitate de acțiune și cu anumite priorități. Este foarte posibil să fie un avantaj pentru Trump. Mă mai uit la încă un lucru, mi se pare foarte interesant, nu am mai văzut așa ceva ca prim-ministru britanic, să dorească să se întâlnească cu candidatul republican, Zelenski, cu candidatul republican, nu mai vorbim și de Orban care sunt pe aceeași lungime de undă, dar arată că Trump nu stă chiar atât de rău pentru că altfel ar fi ignorat. Deci este clar că Trump are o șansă foarte mare.”, a declarat Popescu.

Fragilitatea Iranului și dorința de dialog cu Occidentul

Analistul a subliniat că președintele iranian Masoud Pezeshkian dorește să reia contactele cu Occidentul, ceea ce indică fragilitatea situației Iranului. Acest lucru sugerează că Iranul nu își poate permite o confruntare majoră cu Israelul și Statele Unite.

„Una este retorica, dar președintele Pezeshkian sigur că el este un moderat, dar la tribuna Națiunilor Unite de la New York, recent, acum câteva zile, a spus că dorește să reia contactele cu Occidentul. Asta arată clar că Iranul este într-o situație fragilă, nu-și permite o confruntare de proporții cu Israelul și cu Statele Unite ale Americii.”, a afirmat analistul.

Momentul declanșator: 7 octombrie

Întrebat care a fost momentul declanșator al acestei situații, dacă a fost vorba de asasinarea liderului sau altă situație, Popescu consideră că momentul fondator a fost 7 octombrie, dată care a determinat reacția Israelului. Aceasta a fost motivată în principal de necesitatea de a aborda amenințarea imediată reprezentată de Hamas. Ulterior, Israelul vizează și distrugerea structurii axei rezistenței islamice,

„Momentul fondator este 7 octombrie, această dată a determinat reacția Israelului, în primul rând pentru a rezolva cu principala amenințare imediată, Hamasul. Apoi, bineînțeles, pentru a rezolva problema și a distruge structural axa rezistenței islamice care a fost construită de serviciile iraniene în Liban, în Siria, în Irak. Gaza este sub control israelian.”, a concluzionat analistul Ștefan Popescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...