Rafila: „Ne gândim să DEZVOLTĂM centrele comunitare integrate cu asistență stomatologică și unele care să deservească unde nu sunt medici școlari”

Cu bani din PNRR, România reabilitează și dotează 2.600 de cabinete medicale și dezvoltă centre comunitare integrate, menite să acorde servicii medicale, sociale și educaționale pentru comunitățile mai puțin favorizate. “Ne gândim să dezvoltăm și alte tipuri de servicii, cum ar fi asistența medicală stomatologică sau aceste centre comunitare să poată să deservească acolo unde nu există medici școlari și unități de învățământ apropiate”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri GÂNDUL.RO.

În domeniul asigurării asistenței medicale, accesul universal la servicii de sănătate se bazează pe extinderea competențelor în asistența medicală primară.

“Trebuie să fie practică, apropiată de cetățeni și să poată să ofere într-adevăr cât mai multe servicii medicale, nu doar servicii legate de prescripția de medicamente sau de dispecerizare, către zonele de asistență medicală spitalicească sau ambulatorie de specialitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„O dezvoltare rațională”

Cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România reabilitează și dotează 2.600 de cabinete de medicină de familie. Peste 40 de milioane de euro sunt alocate dezvoltării centrelor comunitare integrate, mai ales pentru comunitățile mai puțin favorizate.

“În aceste centre, în afară de asistența medicală primară, vor fi oferite servicii de asistență medicală comunitară și pot să constituie centre care să adune toate forțele disponibile la nivel local, fie că discuți de asistent comunitar, de asistent social sau de mediatori sanitari”, a completat Rafila.

Ne gândim să dezvoltăm și alte tipuri de servicii, cum ar fi asistența medicală stomatologică sau aceste centre comunitare să poată să deservească acolo unde nu există medici școlari și unitățile de învățământ apropiate.

O astfel de abordare în domeniu asigurării asistenței medicale este, în opinia ministrului Sănătății, „o dezvoltare rațională”.

“Permite, în viitor, o reorganizare a serviciilor de asistență medicală spitalicească cu spitalizare continuă, încât ele să fie corelate cu dezvoltările tehnologice și cu dezvoltările legate de dispozitivele medicale, de medicația care există în momentul de față și care fac posibil diagnosticul și tratamentul pacientului, fie în spitalizare de zi, fie într-o zonă ambulatorie. E un parcurs firesc”, a completat Alexandru Rafila.

„România are unul dintre cele mai mari numere de paturi, raportat la populație, din Uniunea Europeană”

„România are un număr mare de paturi, raportat la populație, unul dintre cele mai mari numere de paturi, raportat la populație, din Uniunea Europeană și, în mod clar, serviciile ambulatorii, fie că plecăm de la cele de asistență medicală, cât și de la cele de ambulatorii de specialitate, trebuie să înlocuiască o parte din aceste servicii de asistență medicală spitalicească”, mai spune ministrul Sănătății.

„E o evoluție firească și care ține cont de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical. Nu în România, ci în general”, a completat Alexandru Rafila.

Un număr de 200 de centre comunitare integrate vor fi construite, reabilitate, modernizate, extinse şi/sau dotate în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalul scop al centrelor comunitare integrate este acela de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populaţie şi, în special, pentru grupurile vulnerabile.

Partenerii celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD.


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rogobete: „26 miliarde de lei, programul global de DEZVOLTARE a sistemului de sănătate prin investiții, digitalizare, tranziție verde”

VIDEO EXCLUSIV | Ce rezerve are Hidroelectrica pentru iarnă? Karoly Borbely: „Avem obligația să stocăm 2 TWh apă. Stăm bine”

Karoly Borbely (Hidroelectrica), la Gândul Green: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

Cum lucrează primul mare constructor CHINEZ pe semiinelul de nord al Autostrăzii Capitale? Când se va circula între D1 și DN 2

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...