Netanyahu va fi forțat să își frâneze elanul, în contextul în care Statele Unite nu vor RĂZBOI cu Iranul /Israelul riscă un conflict de uzură în Liban

Netanyahu va fi forțat să își frâneze elanul, în contextul în care Statele Unite nu vor RĂZBOI cu Iranul /Israelul riscă un conflict de uzură în Liban
Publicat: 02/10/2024, 15:30

Premierul Benjamin Netanyahu va trebui să adopte o linie politică mai temperată, după atacul masiv al Iranului asupra Israelului, în contextul în care liderul israelian se bazează pe Statele Unite, care însă se tem de un război cu Iranul. În același timp, ofensiva israeliană în sudul Libanului riscă să atragă armata israeliană într-un conflict de uzură cu Hezbollah.

Premierul Benjamin Netanyahu a argumentat, începând de la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu circa 1.200 de morți în sudul Israelului, că trebuie să distrugă grupul militant palestinian Hamas. A distrus o mare parte a infrastructurii organizației militante palestiniene, dar amenințările generate de Hamas nu au fost eliminate în totalitate, iar în Fâșia Gaza continuă să fie zeci de ostatici israelieni.

Între timp, s-a produs escaladarea pe care încercau să o evite Statele Unite și Uniunea Europeană. Netanyahu a intensificat atacurile masive asupra Libanului, eliminându-l pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Peste 1.100 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Beirutului.

Iranul nu este dispus să renunțe la influența asupra Libanului, iar Washingtonul nu vrea război cu Teheranul

Rămâne însă amenințarea generată de Iran. Regimul islamist de la Teheran a semnalat că va continua să exercite influență asupra Libanului și va susține grupurile de rezistență islamică din Irak, Siria, Liban și Yemen.

Atacul cu circa 180 de rachete balistice, lansat marți de Iran, este un bombardament fără precedent asupra Israelului. Iranul a avertizat că, în cazul unei riposte simetrice israeliene, va lansa un atac de amploare mai mare.

„Iranul a făcut o mare eroare și va plăti pentru ea. Regimul din Iran nu înțelege determinarea noastră de a ne apăra și de a riposta împotriva inamicilor noștri”, a avertizat Netanyahu.

În pofida amenințărilor, liderul israelian va fi forțat să își frâneze elanul. Chiar dacă Israelul ar putea folosi oportunitatea actuală pentru a ataca obiective nucleare iraniene, nu este sigur că bombardamentele ar putea fi suficient de eficiente pentru a opri programul atomic. În plus, Iranul, susținut puternic de Rusia, va riposta imediat, ceea ce ar atrage Statele Unite într-un război pe care încearcă să îl evite.

Administrația Joe Biden a reiterat sprijinul ferm pentru apărarea Israelului, a avertizat că vor exista ”consecințe severe” după atacul Iranului, dar a admis că este vorba de o ”escaladare semnificativă” și că va continua eforturile diplomatice pentru evitarea războiului total.

Statele Unite, care se confruntă cu probleme bugetare semnificative, sunt angrenate deja în războiul Ucrainei cu Rusia și încearcă să își stabilească direcția în materie de politică externă, nu au nevoie de un conflict direct cu Iranul, mai ales că Washingtonul și-a retras, în ultimii ani, trupele din Afganistan și Irak.

Israelul riscă să fie atras într-un conflict de uzură în Liban

În același timp, ambițiile lui Netanyahu de a demonstra superioritatea militară a Israelului riscă să atragă forțele armate israeliene într-un război de uzură cu militanții Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce ar putea genera pierderi majore pentru Israel. Un astfel de război ar atrage grupurile islamiste pro-iraniene din Irak și Siria și destabiliza mulți ani Orientul Mijlociu, cu efecte directe inclusiv asupra Israelului. În acest context, Netanyahu ar putea fi forțat să accepte ofertele Statelor Unite, Qatarului, Egiptului și Franței de a ajunge la soluții negociate în raport cu Hamas și Hezbollah și să mențină echilibrul de forțe, chiar dacă precar, în relația cu Iranul.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Financial Times: Statele Unite au o situație aproape la fel de IMPREDICTIBILĂ ca economiile emergente, în contextul volatilității politice

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...