RĂZBOI în Ucraina, ziua 953. Rușii au mai capturat un oraș, Vuhledar – Zelenski a dat ordinul de retragere a trupelor!/UE contraatacă: noi sancțiuni!

RĂZBOI în Ucraina, ziua 953. Rușii au mai capturat un oraș, Vuhledar - Zelenski a dat ordinul de retragere a trupelor!/UE contraatacă: noi sancțiuni!
RĂZBOI în Ucraina, ziua 953. Rușii au mai capturat un oraș, Vuhledar / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 03/10/2024, 08:59
Actualizat: 03/10/2024, 08:59

Războiul din Ucraina a intrat joi, 3 octombrie, în a 953-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Armata ucraineană a confirmat retragerea din oraşul Vuhledar, ocupat de trupele ruse. Localitatea are o importanţă deopotrivă simbolică şi strategică, oraşul fiind situat pe o poziţie înaltă şi la joncţiunea fronturilor din estul şi sudul Ucrainei.

„A autorizat manevra de retragere”

„Comandamentul superior a autorizat manevra de retragere din Vuhledar pentru a permite salvarea soldaţilor şi a echipamentelor militare şi pentru a lua noi poziţii în vederea continuării operaţiunilor”, a menţionat pe Telegram gruparea de forţe Hortiţia, însărcinată cu operaţiunile în zonă.

Pierderea Vuhledarului destabilizează acel sector de front pentru armata ucraineană şi ilustrează dificultăţile cu care aceasta se confruntă în faţa trupelor ruse, care sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Armata lui Vladimir Putin îşi continuă înaintarea pe frontul din estul Ucrainei şi se apropie tot mai mult de Pokrovsk, un oraş-cheie pentru logistica trupelor ucrainene.

Rușii anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi pe acest front, în pofida ofensivei lansate de armata ucraineană pe 6 august în provincia rusă Kursk, operaţiune prin care Ucraina a sperat ca Rusia să-şi mute suficient de multe trupe de pe frontul ucrainean pentru a-i opri înaintarea.

UE contraatacă: noi sancțiuni impuse Rusiei!

Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în UE, printre care incendii şi tentative de asasinat, informează AFP, citând surse diplomatice.

Uniunea Europeană şi NATO acuză Moscova că se află în spatele unei serii de incidente menite să destabilizeze într-un moment în care Rusia caută să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina.

Mai multe ţări europene, printre care Germania, Polonia, Letonia şi Estonia au fost victime ale acestor atacuri hibride.

Servicii de informaţii internaţionale, printre care cele ale Germaniei, au formulat atenţionări la începutul lui septembrie în privinţa riscurilor de atacuri cibernetice împotriva unor ţări ale NATO comise de un grup apropiat GRU, agenţia de informaţii militare externe a armatei ruse.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra cadrului juridic care le va permite să îi sancţioneze pe cei pe care ea îi consideră responsabili de aceste atacuri, impunând o îngheţare a activelor lor în UE şi o interdicţie privind deplasările pe teritoriul european.

Odată ce textul oficial va fi adoptat, Uniunea Europeană va publica numele persoanelor sau entităţilor vizate, au explicat aceleaşi surse.

UE a adoptat deja 14 pachete de sancţiuni de la declanşarea războiului, în februarie 2022.

Zelenski cere României să doboare rachetele rusești

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu drone Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. Dronele Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale.

Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic.

Printre altele, el a reluat tema doborârii rachetelor și dronelor rusești de către statele vecine: „Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor-cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a încheiat Zelenski, nu înainte de a reveni cu cerința privind doborârea dronelor/rachetelor rusești: „Putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Categoria de pensionari care scapă de impozit. Legea a intrat în vigoare de la 1...
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Când vine marele cutremur. Cum se pregătește România: Sunt mai greu de pus în practică.
Meniul zilei la doar 7 lei! Conține două feluri de mâncare și o salată
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Momente critice pentru Laura Cosoi! Actrița se confruntă cu mai multe probleme de sănătate: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Alba Iulia va fi Capitala Tineretului din România în anul 2026