O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Cuenca, Spania, în timpul construcției unei căi ferate de mare viteză. Fosilele sale, considerate ale ultimului gigant din Europa, au fost studiate de specialiști spanioli și portughezi. Descoperirea relevă noi informații despre migrația și adaptarea dinozaurilor la medii diverse. Fosilele sunt expuse la Muzeul de Paleontologie din Cuenca.
Fosilele dinozaurului au fost descoperite în 2007, în timpul lucrărilor pentru o cale ferată de mare viteză între Madrid și regiunea Elevante, de pe coasta Mediteranei. Această descoperire a surprins paleontologii, deoarece zona din Cuenca nu era cunoscută pentru astfel de fosile. Dinozaurul, complet necunoscut până atunci, a primit numele regiunii unde au fost găsite rămășițele sale. Acesta reprezintă o dovadă a bogatei diversități biologice din Europa acum 73 de milioane de ani, aducând informații valoroase despre fauna care popula continentul în Cretacicul târziu.
Oamenii de știință cred că această specie de dinozaur a migrat din Asia, traversând continente până la Peninsula Iberică. Dinozaurii aveau o mare capacitate de adaptare la medii și condiții climatice diverse. Adaptabilitatea lor le-a permis să se dezvolte și să supraviețuiască în diferite regiuni ale lumii.
Specialiștii spanioli și portughezi au folosit vertebre, fragmente ale centurii pelviene și membre pentru a reconstitui scheletul dinozaurului descoperit la Cuenca. Procesul minuțios de reconstrucție a permis cercetătorilor să înțeleagă mai bine anatomia și morfologia acestui gigant preistoric. Scheletul reconstituit oferă cercetătorilor, o imagine de ansamblu asupra aspectului general și comportamentului acestui dinozaur. Cercetările viitoare vor putea aduce mai multe detalii despre stilul de viață al acestor animale și modul lor de adaptare.
Fosilele dinozaurului sunt acum expuse în Muzeul de Paleontologie din Cuenca, oferind o ocazie unică pentru cercetători și pasionați să le studieze. Expoziția atrage interesul vizitatorilor, oferind informații despre viața acestor animale și despre ecosistemele în care au trăit. Această descoperire nu doar că adaugă noi date despre fauna preistorică europeană, dar și deschide noi direcții de cercetare.
Sursă: TVR1
Foto caracter ilustrativ: Shutterstock
CITEȘTE ȘI:
Elena Lasconi: „Dacă mă rog, văd mai limpede. Biserica ar trebui să fie DEPARTE de politic”
Ion Cristoiu: „America nu are cum să rezolve TOATE problemele lumii”
H. D. Hartmann: „Folosirea armelor NUCLEARE de către Rusia va face țări, precum România, să dispară”