Prima pagină » Actualitate » România importă 60% din laptele necesar consumului intern. Prețul unui singur litru ajunge să coste de aproape 10 ori mai mult, la raft

România importă 60% din laptele necesar consumului intern. Prețul unui singur litru ajunge să coste de aproape 10 ori mai mult, la raft

Doar 40% din laptele de consum provine din România, potrivit datelor. Țara noastră importă 60% din laptele necesar consumului intern din alte state europene. Deși are loc acest fenomen, Ministerul Agriculturii sugerează să fie redusă această dependență de importuri. Pe de altă parte, agricultorii se revoltă și susțin că autoritățile nu ar fi luat măsuri prin intermediul cărora să susțină producția românească.

Un fermier român ia o subvenție de 400 de euro pe cap de animal. În Ungaria, un producător primește o sumă dublă, conform TVR1.

Laptele necesar consumului intern este importat în proporție de 60%

România produce în jur de 40% din laptele necesar consumului intern. Peste jumătate din cantitate este importantă din alte state europene. Dependența de importuri ar trebui redusă, susține Ministerul Agriculturii. Unii dintre fermieri se plâng că autoritățile nu ar fi luat măsuri prin intermediul cărora să îi susțină pentru producția de lapte. Prețul unui singur litru de lapte, la producător, se situează între 1,20 și 1,30 lei. La raft, însă, situația se schimbă: prețul unui litru ajunge să coste chiar și de 10 ori mai mult.

Un fermier din Alba deține 800 de oi și 40 de bani. A susținut că prețul unui litru de lapte este relativ mic.

„Ce mă întristează pe mine… un preț relativ mic, 1,20 și 1,30 de lei pe timp de vară. Când vine toamna, ne mărește, ne dă 20 de bani în plus”, a spus fermierul din Alba.

Vezi și Românii mănâncă în medie 7 kg de pâine pe lună, mai puțină de la an la an. Clasica franzelă pierde tot mai mult teren

„Din perspectiva producției de lapte în România, accentul trebuie pus pe reducerea dependenței de importuri, să putem asigura consumul intern și chiar să exportăm. Fermierii trebuie să țintească spre performanță în fermele lor, avem premisele pentru a o atinge”, a susținut Florin Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pe de altă parte, reprezentanții industriei laptelui susțin că acest obiectiv ar fi mai dificil de îndeplinit.

„Sunt alte pachete de măsuri care au fost luate în alte state, iar în cazul nostru lipsesc sau sunt puse în aplicare cu foarte mare întârziere. În România, valoarea subvenției pentru o fermă medie spre mare este de 400 spre 450 de euro, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, spre exemplu, unde vorbim de o subvenție de aproape 800 de euro. Sunt decalaje importante”, a susținut Ionuț Lupu, președintele Asociației „Holstein RO”.

Vezi și Murăturile sunt vedetele sezonului, dar prețul legumelor a crescut. Cu cât se vând CASTRAVEȚII

Vezi și Cel mai căutat LAPTE de români este foarte scump. Cât ajunge să coste un litru într-un supermarket

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele