Liberalizarea prețului la gaze naturale e de peste un an și jumătate pe rolul CCR. „Impactul este devastator pentru furnizori și pentru statul român”

Publicat: 07/10/2024, 08:00
Actualizat: 07/10/2024, 11:20

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) sunt așteptați de mai bine de un an și jumătate să se pronunțe în cazul Ordonanței de urgență a Guvernului din 2020 prin care s-a decis liberalizarea prețului la gaze naturale. Atunci, în martie 2023, s-a constituit dosarul la CCR, după ce instanța de fond a admis, în noiembrie 2022, cererea de sesizare depusă de – pe atunci – un student la drept, Cristian Adrian Secu, tânărul care a obținut anularea obligativității purtării măștii în aer liber. Doi ani mai târziu, tânărul, acum absolvent de Drept, dar și inginer și programator, explică, într-o declarație pentru Gândul, care crede că sunt motivele acestei tergiversări.

  • Liberalizarea prețului la gaze naturale se află de peste un an și jumătate pe rolul Curții Constituționale a României.
  • Judecătorii au fost chemați să se pronunțe dacă OUG privind liberalizarea este constituțională.
  • Dosarul a fost deschis la sesizarea instanței de fond, la solicitarea unui tânăr student la Drept, Cristian Adrian Secu.
  • Inițiatorul spune că plătea un preț de aproape două ori și jumătate mai mic decât cel plafonat.
  • „Impactul e devastator pentru operatorii de furnizare a gazelor și pentru statul român”, crede inițiatorul despre motivele tergiversării.
  • Liberalizarea pieței gazelor naturale este în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020.
  • Schema de plafonare și compensare a prețurilor în energie se aplică până la 1 aprilie 2025.

Cristian Adrian Secu, tânărul care, pe când era studentul la Drept, a obținut anularea obligativității purtării măștii în aer liber, a reușit să convingă judecătorii instaței de fond, Curtea de Apel București, să trimită la Curtea Constituțională și Ordonanța de Urgență a Guvernului din 2020 prin care s-a decis liberalizarea prețului la gazele naturale.

El a dat în judecată, în iulie 2022, la Curtea de Apel București, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Guvernul și Engie, cel mai mare furnizor de gaze, cu care are contract, cerând judecătorilor să anuleze Ordinul ANRE nr. 27 din 23 martie 2020 prin care se stabilea implementarea liberalizării prețurilor la gaze naturale pentru clienții casnici și, implicit, să oblige furnizorul de gaze să îi anuleze retroactiv toate scumpirile care i-au fost aplicate în baza noilor acte normative și să îi recalculeze facturile.

Totodată, el a solicitat sesizarea Curții Constituționale în cazul OUG 1 din 6 ianuarie 2020 care prevede, printre alte măsuri fiscal-bugetare, și liberalizarea prețului la gazele naturale, solicitare admisă de completul Curții de Apel pe 9 noiembrie 2022. Instanța a dispus ca, până la decizia CCR, judecarea în dosar să se suspende.

Tânărul spunea pentru Gândul, în noiembrie 2022, că a hotărât să pornească un proces pentru că, înainte de liberalizarea pieței gazelor, plătea un preț de aproape două ori și jumătate mai mic decât cel de la acea dată, când încă este în vigoare un preț plafonat, iar când nu se va mai aplica schema de ajutor, ar ajunge să plătească, potrivit contractului pe care îl are cu furnizorul de gaze, un preț de cinci ori și jumătate mai mare decât cel de dinaintea OUG din 2020.

„Dosar în faza de raport”

Aproape doi ani mai târziu, demersul lui Cristian Adrian Secu este încă neconcretizat, fiind încă în fază de raport.

Dosarul în sine a fost înregistrat la CCR abia în martie 2023, câteva luni mai târziu după sesizarea instanței de fond, după redactarea motivării.

Contactat de reporterul Gândul, Cristian Adrian Secu, care a absolvit Drepul, dar este și inginer și programator, a detaliat stadiul dosarului, precizând că a încercat să urgenteze dezbaterea pe caz.

Cererea de urgentare, cu toate documentele atașate spre argumentare, a fost înregistrată la CCR pe 4 aprilie 2023, dar fără succes.

Legat de stagnarea dosarului, pot doar să speculez. Cred că se amână soluționarea sa pentru că impactul este devastator pentru operatorii de furnizare a gazelor și pentru statul român. Ne-am afla în situația în care, dacă s-ar admite excepția de neconstituționalitate, operatorii de furnizare ar trebui să repună utilizatorii finali în situația anterioară și să le returneze banii ca urmare a creșterii prețurilor în regim de piață liberă. Pe de altă parte, furnizorii pot da în judecată statul român, invocând că ei au respectat legea, iar dacă legea e strâmbă, atunci statul român este în culpă și, implicit, sumele pe care le-au returnat utilizatorilor finali vor fi recuperate din bugetul statului”, a explicat Cristian Adrian Secu.

„Având în vedere aceste consecințe și faptul că se apropie alegerile, este posibil ca admiterea excepției să afecteze planurile de guvernare pe care anumite partide politice le-au avansat în ultima vreme”, crede inițiatorul sesizării la CCR.

Liberalizarea pieței gazelor naturale este în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020, iar în prezent, cel puțin până la 1 aprilie 2025, se aplică schema de plafonare și compensare a prețurilor la gaze naturale și energie electrică.

Decizia autorităților pentru menținerea schemei a fost întărită inclusiv vineri, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în contextul în care Comisia Europeană a anunțat că a inițiat o procedură de infringement, care presupune mai multe etape și care ar putea conduce la sancționarea României din cauza impunerii de restricții asupra prețurilor și exporturilor la electricitate și gaze, dând termen Bucureștiului două luni pentru abordarea problemelor.


CITEȘTE ȘI:

Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România – SURSE

Guvernul a aprobat MĂSURILE pentru sezonul rece. Sebastian Burduja: „România va fi în siguranță, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivele pentru care candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă de CCR. Explicația...
Marele absent de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță! Nu se așteptau niciodată ca...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca...
Oana, mama și tatăl său au fost găsiți morți în casa din Bistrița! Erau în...
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon iPhone 16. Ce trebuie să faci
Ceaiul numit „Ozempicul natural”. Ce să bei să slăbești, fără să iei medicamente
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
„A murit și copila, au murit și părinții” O familie din Bistrița și-a găsit sfârșitul...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Motivele pentru care poți rămâne fără talonul mașinii. Detaliul care face diferența
Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată...
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
S-a decis o nouă taxă. Românii vor plăti de fiecare dată câte 360 lei: O...
Mama Cristinei de la Insula Iubirii nu o iartă pe ispita Diandra Moga.   „Sunteți diabolici”
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
VIDEO China este pregătită de război
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite: "Îi vedem pe alții...
Noi informații despre starea de sănătate a lui Michael Schumacher. În ce stare se află...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Oamenii percep trecutul mai bine decât viitorul, arată un studiu