🚨 RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 365. Atacuri cu rachete Hezbollah asupra orașelor israeliene Haifa și Tiberias: 10 persoane rănite și clădiri avariate

RĂZBOI Israel-Hezbollah, ziua 365. Atacuri cu rachete Hezbollah asupra orașelor israeliene Haifa și Tiberias: 10 persoane rănite și clădiri avariate
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 07/10/2024, 08:14
Actualizat: 07/10/2024, 10:28
08:57

General israelian: Ramura armată a Hamas a fost „învinsă”, dar vom duce un război lung

Într-un discurs susținut duminică în fața trupelor, generalul Herzi Halevi a declarat că Israelul se angajează într-un „război de durată” împotriva Hamas și Hezbollah, promițând distrugerea celor care atacă teritoriul israelian.

Comandantul armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a precizat, duminică, faptul că Israelul este angajat într-un „război de lungă durată” în fața amenințărilor reprezentate de Hamas și Hezbollah.

Declarația a fost făcută în ajunul comemorării atacului din 7 octombrie 2023, când gruparea islamistă Hamas a desfășurat un atac masiv asupra Israelului, soldat cu moartea a circa 1.200 de persoane și cu capturarea altor 250 de ostatici, potrivit CNN.

Generalul Halevi a declarat că ramura armată a Hamas a fost „învinsă”, dar a accentuat că Israelul va continua să lupte împotriva oricărui atac asupra teritoriului său.

Situația din regiune a escaladat considerabil după atacul din octombrie, iar răspunsul Israelului a inclus o ofensivă militară intensă în Fâșia Gaza, unde bombardamentele israeliene au dus la moartea a peste 41.000 de palestinieni, conform Ministerului Sănătății din guvernul Hamas.

De asemenea, tirurile transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel au devenit o realitate aproape zilnică, provocând strămutări în rândul populației de ambele părți ale graniței.

Escaladarea conflictului a fost agravată de eliminarea de către Israel a mai multor lideri de la vârful grupărilor Hamas și Hezbollah, care sunt susținute de Iran, considerat inamicul declarat al Israelului.

08:25

Hamas salută atacul din 7 octombrie: „O operațiune glorioasă”

La comemorarea unui an de la atacul din 7 octombrie 2023, Hamas a salutat această operațiune „glorioasă”, care a condus la izbucnirea războiului în Fâșia Gaza și a provocat mii de victime. Israelul continuă să promită represalii dure împotriva grupării islamiste.

Mișcarea islamistă Hamas a difuzat duminică un mesaj video în care glorifică atacul desfășurat pe 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la acest eveniment care a declanșat conflictul sângeros din Fâșia Gaza. În cadrul mesajului, Khalil al-Hayya, membru al mișcării Hamas aflat în Qatar, a declarat că „atacul glorios din 7 octombrie a distrus iluziile inamicului, convingând lumea de superioritatea și capacitățile noastre”.

Pe 7 octombrie 2023, Hamas a organizat un atac masiv, cel mai amplu din istoria conflictului israeliano-palestinian, care a dus la moartea a 1205 persoane, majoritatea civili, conform unei numărători realizate de AFP pe baza datelor israeliene. De asemenea, mai mulți ostatici au fost capturați și ulterior uciși în captivitate în Fâșia Gaza.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă militară cu scopul de a anihila Hamas în Gaza, războiul provocând până în prezent peste 41.000 de victime, potrivit guvernului Hamas, majoritatea fiind civili. Conflictul a creat o criză umanitară majoră în teritoriul palestinian, afectând grav populația civilă.

Pe lângă impactul devastator din regiune, războiul israeliano-palestinian a provocat tensiuni internaționale puternice. În ultimele luni, manifestațiile polarizate și valul de acte antisemite au crescut dramatic, oficiali europeni și americani descriind situația drept „un tsunami de antisemitism” în cadrul unor sesiuni recente la ONU.

Atacuri cu rachete Hezbollah asupra orașelor israeliene Haifa și Tiberias: 10 persoane rănite

O serie de rachete lansate de Hezbollah au lovit orașele israeliene Haifa și Tiberias, provocând rănirea a 10 persoane și avarierea mai multor clădiri, conform autorităților israeliene.

Luni dimineață, poliția israeliană a confirmat că rachete lansate de Hezbollah au lovit Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel. Conform presei israeliene, alte rachete au lovit și Tiberias, un oraș situat la 65 km distanță de Haifa. În urma atacurilor, 10 persoane au suferit răni ușoare și au fost transportate la spital.

„Clădiri și proprietăți au fost avariate, iar echipele de urgență au intervenit rapid pentru a gestiona situația”, a transmis poliția.

Hezbollah a revendicat atacul, afirmând că a vizat o bază militară la sud de Haifa, utilizând rachete de tip „Fadi 1”. Două dintre aceste rachete au lovit Haifa, iar cinci au atins Tiberias.

Reacția armatei israeliene

Ca răspuns la atacul cu rachete, avioanele de luptă israeliene au lansat o serie de raiduri aeriene asupra țintelor Hezbollah din Beirut și din sudul Libanului.

Armata israeliană a confirmat că a lovit cartierul general al serviciilor de informații ale Hezbollah, precum și depozite de arme și centre de comandă.

„Loviturile au vizat infrastructura esențială a Hezbollah și au provocat explozii secundare, ceea ce indică prezența unor cantități mari de armament”, au precizat oficialii israelieni, potrivit News.ro.

Raidurile aeriene s-au extins și în zona Beqaa, unde au fost lovite mai multe situri strategice, inclusiv un lansator de rachete.

Armata israeliană a acuzat Hezbollah de amplasarea intenționată a armamentului sub clădiri rezidențiale din Beirut, punând astfel în pericol civilii.

Un an de război

Astăzi, Israelul comemorează un an de zile de la atacurile sângeroase comise de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Orientul Mijlociu, invazia din Fâșia Gaza, Liban și atacurile venite din Iran.

La un an după atacul devastator din 7 octombrie 2023, lansat de Hamas asupra Israelului, în urma căruia peste 800 de civili și-au pierdut viața, tensiunile din Orientul Apropiat au escaladat, iar confruntările armate s-au extins la nivel regional.

Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost surprins de atacul neașteptat al grupării Hamas, desfășurat sub numele de cod „Al-Aqsa Flood”. Planificat în secret timp de doi ani, operațiunea a reușit să treacă neobservată de serviciile secrete israeliene, declanșând un val de violențe fără precedent.

Mii de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza într-un interval scurt de timp, depășind capacitatea scutului antiaerian „Iron Dome” de a intercepta toate loviturile. Orașe importante precum Așkelon, Așdod și Tel Aviv au fost grav afectate de tirurile masive de rachete.

În paralel, aproximativ 6.000 de militanți Hamas au reușit să pătrundă pe teritoriul Israelului, după ce au distrus „zidul de fier” care separa Gaza de Israel. Aceștia au devastat așezările de la graniță, atacurile fiind îndreptate în principal împotriva civililor.

„Brutalitatea a fost nemaivăzută”, relatează surse locale. În acea zi fatidică, sute de civili au fost uciși în casele lor, pe stradă, în mașini sau la un festival de muzică.

Ca răspuns, Israelul a declarat stare de război și a lansat o intervenție militară de amploare împotriva militanților Hamas. Deși armata israeliană a reușit să oprească incursiunea, nu a putut împiedica capturarea a 251 de civili, care au fost luați ostatici de gruparea teroristă.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivele pentru care candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă de CCR. Explicația...
Marele absent de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță! Nu se așteptau niciodată ca...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca...
Oana, mama și tatăl său au fost găsiți morți în casa din Bistrița! Erau în...
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon iPhone 16. Ce trebuie să faci
Ceaiul numit „Ozempicul natural”. Ce să bei să slăbești, fără să iei medicamente
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Cine are prioritate, de fapt, pe SEMAFOR galben intermitent?
Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată...
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
S-a decis o nouă taxă. Românii vor plăti de fiecare dată câte 360 lei: O...
„Joker 2” conduce în box office-ul internațional Cu 81,1 milioane de dolari
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
VIDEO China este pregătită de război
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite: "Îi vedem pe alții...
Reacția Monicăi Bîrlădeanu după nunta de poveste cu Valeriu Gheorghiță: „A fost exact cum am...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cercetătorii descoperă cum apar vocile cauzate de schizofrenie