Romgaz, „succes istoric” în cadrul emisiunii inaugurale de OBLIGAȚIUNI. Sebastian Burduja: „Un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc”

Romgaz, „succes istoric” în cadrul emisiunii inaugurale de OBLIGAȚIUNI. Sebastian Burduja: „Un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc”
Publicat: 07/10/2024, 14:15
Actualizat: 07/10/2024, 14:56

Ministerul Energiei recunoaște succesul Romgaz S.A, companie la care deține 70% din acțiuni, în cadrul emisiunii inaugurale de obligațiuni, în valoare de 500 milioane de euro, realizată prin Programul Euro Medium Term Notes. Această tranzacție demonstrează capacitatea Romgaz de a atrage investiții importante de pe piețele internaționale și consolidează poziția companiei ca un jucător strategic în sectorul energetic românesc și regional, au transmis oficialii instituției.

Compania de stat Romgaz a înregistrat un „succes istoric” prin emisiunea inaugurală de obligațiuni în cadrul Programului Euro Medium Term Notes, a transmis, luni, conducerea acționarului majoritar.

Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, anunțase public planul de lansare a emisiunii de obligațiuni în euro pe 19 septembrie, la un eveniment de specialitate. „Muncim de aproape 6 luni la emisiunea de obligatiuni şi o anuntăm curând, poate chiar săptămâna viitoare. Ea are o valoare totală de 1,5 miliarde euro, întregul program, şi tranşa va fi un benchmark bond. Avem aprobare de la AGA acum. Această emisiune va veni în paralel cu cele două linii de credit aprobate deja. Finanţările vor susţine investiţiile, mai ales cele de la Neptun Deep”, declara Răzvan Popescu.

Locul 5 la nivel mondial

Potrivit Ministerului Energiei, emisiunea a fost lansată pe 30 septembrie 2024 și atras un interes impresionant din partea investitorilor internaționali. Prima tranșă, în valoare de 500 milioane de euro, a depășit semnificativ așteptările, atrăgând o cerere record de aproape 6 miliarde de euro. Această emisiune s-a clasat pe locul 5 la nivel mondial în 2024 în funcție de raportul bid-to-cover (cererea față de ofertă) și pe locul 1 în Europa Centrală și de Est.

„Succesul remarcabil al acestei emisiuni, prima de acest tip a unei companii cu capital majoritar de stat, reprezintă un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului să atragă astfel de finanțări pentru proiectele strategice. Pentru Romgaz, acest succes este cu atât mai important având în vedere importanța proiectului Neptun Deep, un proiect prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Mai avem și investiția de la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat, proiect în valoare de peste 1 miliard de lei, unde am reînceput anul trecut forajele de mare adâncime. Aceste investiții contribuie la creșterea securității energetice a României și la tranziția către o energie mai curată, gazul având potențialul de a înlocui pe termen mediu cărbunele”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Cu un cupon de 4,75% pe an și o maturitate de 5 ani, obligațiunile vor ajunge la scadență în octombrie 2029. Aproximativ 80% din fondurile obținute provin de la investitori internaționali de renume, ceea ce arată atractivitatea companiei pe piețele de capital globale.

„Suntem încântați să anunțăm succesul emisiunii noastre inaugurale de obligațiuni, în valoare de 500 de milioane de euro, parte a programului EMTN al Romgaz, care ne onorează și arată încrederea investitorilor în planurile de dezvoltare ale companiei. Procesul de bookbuilding a însemnat nu doar un număr record de investitori internaționali, ci și o cerere de peste 5 miliarde de euro, ceea ce marchează o premieră pentru piața de emisiuni de obligațiuni corporative din România”, a declarat Răzvan Popescu, Director General Romgaz.

„Ministerul Energiei își exprimă aprecierea pentru echipa Romgaz, care a coordonat acest proces de succes. Fondurile obținute vor sprijini proiectele care vor contribui la consolidarea independenței energetice a României, la diversificarea surselor de energie și la asigurarea unei tranziții eficiente. Ministerul Energiei rămâne dedicat susținerii companiilor strategice de stat în eforturile lor de a atrage resurse și investiții pentru a realiza proiectele de dezvoltare care vor sprijini economia națională și securitatea energetică pe termen lung”, a transmis instituția.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, iar investiția totală este de 4 miliarde de euro, la care partenerii în concesiune contribuie în mod egal.

Citiți și:

Centrala de la Iernut ar putea să se deschidă la termen cu doar jumătate din capacitate. Sebastian Burduja: „Așteptăm un plan accelerat. De urgență”

Conducerea OMV Petrom, mesaj de pe gigantica platformă care va fora în Marea Neagră. „Proiectul Neptun Deep avansează în grafic și în siguranță”

 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer