Romgaz, „succes istoric” în cadrul emisiunii inaugurale de OBLIGAȚIUNI. Sebastian Burduja: „Un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc”

Romgaz, „succes istoric” în cadrul emisiunii inaugurale de OBLIGAȚIUNI. Sebastian Burduja: „Un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc”
Publicat: 07/10/2024, 14:15
Actualizat: 07/10/2024, 14:56

Ministerul Energiei recunoaște succesul Romgaz S.A, companie la care deține 70% din acțiuni, în cadrul emisiunii inaugurale de obligațiuni, în valoare de 500 milioane de euro, realizată prin Programul Euro Medium Term Notes. Această tranzacție demonstrează capacitatea Romgaz de a atrage investiții importante de pe piețele internaționale și consolidează poziția companiei ca un jucător strategic în sectorul energetic românesc și regional, au transmis oficialii instituției.

Compania de stat Romgaz a înregistrat un „succes istoric” prin emisiunea inaugurală de obligațiuni în cadrul Programului Euro Medium Term Notes, a transmis, luni, conducerea acționarului majoritar.

Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, anunțase public planul de lansare a emisiunii de obligațiuni în euro pe 19 septembrie, la un eveniment de specialitate. „Muncim de aproape 6 luni la emisiunea de obligatiuni şi o anuntăm curând, poate chiar săptămâna viitoare. Ea are o valoare totală de 1,5 miliarde euro, întregul program, şi tranşa va fi un benchmark bond. Avem aprobare de la AGA acum. Această emisiune va veni în paralel cu cele două linii de credit aprobate deja. Finanţările vor susţine investiţiile, mai ales cele de la Neptun Deep”, declara Răzvan Popescu.

Locul 5 la nivel mondial

Potrivit Ministerului Energiei, emisiunea a fost lansată pe 30 septembrie 2024 și atras un interes impresionant din partea investitorilor internaționali. Prima tranșă, în valoare de 500 milioane de euro, a depășit semnificativ așteptările, atrăgând o cerere record de aproape 6 miliarde de euro. Această emisiune s-a clasat pe locul 5 la nivel mondial în 2024 în funcție de raportul bid-to-cover (cererea față de ofertă) și pe locul 1 în Europa Centrală și de Est.

„Succesul remarcabil al acestei emisiuni, prima de acest tip a unei companii cu capital majoritar de stat, reprezintă un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului să atragă astfel de finanțări pentru proiectele strategice. Pentru Romgaz, acest succes este cu atât mai important având în vedere importanța proiectului Neptun Deep, un proiect prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Mai avem și investiția de la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat, proiect în valoare de peste 1 miliard de lei, unde am reînceput anul trecut forajele de mare adâncime. Aceste investiții contribuie la creșterea securității energetice a României și la tranziția către o energie mai curată, gazul având potențialul de a înlocui pe termen mediu cărbunele”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Cu un cupon de 4,75% pe an și o maturitate de 5 ani, obligațiunile vor ajunge la scadență în octombrie 2029. Aproximativ 80% din fondurile obținute provin de la investitori internaționali de renume, ceea ce arată atractivitatea companiei pe piețele de capital globale.

„Suntem încântați să anunțăm succesul emisiunii noastre inaugurale de obligațiuni, în valoare de 500 de milioane de euro, parte a programului EMTN al Romgaz, care ne onorează și arată încrederea investitorilor în planurile de dezvoltare ale companiei. Procesul de bookbuilding a însemnat nu doar un număr record de investitori internaționali, ci și o cerere de peste 5 miliarde de euro, ceea ce marchează o premieră pentru piața de emisiuni de obligațiuni corporative din România”, a declarat Răzvan Popescu, Director General Romgaz.

„Ministerul Energiei își exprimă aprecierea pentru echipa Romgaz, care a coordonat acest proces de succes. Fondurile obținute vor sprijini proiectele care vor contribui la consolidarea independenței energetice a României, la diversificarea surselor de energie și la asigurarea unei tranziții eficiente. Ministerul Energiei rămâne dedicat susținerii companiilor strategice de stat în eforturile lor de a atrage resurse și investiții pentru a realiza proiectele de dezvoltare care vor sprijini economia națională și securitatea energetică pe termen lung”, a transmis instituția.

Companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, pe 21 iunie 2023, iar investiția totală este de 4 miliarde de euro, la care partenerii în concesiune contribuie în mod egal.

Citiți și:

Centrala de la Iernut ar putea să se deschidă la termen cu doar jumătate din capacitate. Sebastian Burduja: „Așteptăm un plan accelerat. De urgență”

Conducerea OMV Petrom, mesaj de pe gigantica platformă care va fora în Marea Neagră. „Proiectul Neptun Deep avansează în grafic și în siguranță”

 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Șoșoacă și contestatara sa au fost colege de partid și au făcut împreună ritualuri...
Scenă violentă în emisiunea Mireasă! Ce i-a putut face Simona unei biete pisici care se...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Corina Caragea şi Robert Pongracz, sărutări lungi și apăsate. Ştirista de la ProTV, aşa cum...
Cine sunt pensionarii care vor încasa lunar 6.100 de lei. S-a dat anunțul oficial de...
O fabrică din România oferă salarii compensatoare pentru a convinge 800 de angajați să îşi...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Unul dintre nuntașii care au căzut în gol 3 metri, la o nuntă din Constanța,...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Teaser misterios cu ceea ce ar putea fi prima Dacia premium din toate timpurile
Aniversarea lui Putin, umbrită de atacurile ucrainene asupra televiziunii de stat ruse şi celui mai...
Gazul FĂRĂ MIROS și fără culoare care provoacă cea mai cumplită boală a secolului
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat...
Angajați, plătiți ca să demisioneze. Sumele sunt fabuloase
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță!...
Ileana Sterp dorește să clarifice anumite aspecte pentru cei care nu au înțeles rostul anumitor...
Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Ospătar, dumneata numești asta supă de pasăre?
Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului