Pilonul 2 a ajuns la active de 30 mld. euro, din care aproape o treime reprezintă CÂȘTIGUL net adus de investiții. Începe o nouă campanie de informare

Pilonul 2 a ajuns la active de 30 mld. euro, din care aproape o treime reprezintă CÂȘTIGUL net adus de investiții. Începe o nouă campanie de informare
Publicat: 07/10/2024, 14:40

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul 2, a atins pragul de 150 de miliarde de lei (30 de miliarde de euro), a anunțat, luni,  Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) care a lansat cu această ocazie o nouă campanie națională de informare, în al șaptelea an consecutiv.

Pilonul 2 – la care sunt înscriși 8,2 milioane de români, adică marea majoritate a populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună – a ajuns în prezent la active nete administrate în valoare de 150 miliarde de lei (30 miliarde de euro), dintre care aproape o treime reprezintă câștigul net adus de investiții, au transmis, luni, oficialii APAPR.

Potrivit administratorilor, banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. Pentru cea mai mare parte a populației, Pilonul 2 reprezintă de altfel singura sursa de acumulare financiară pe termen lung, în special în cazul românilor cu venituri mici, care au dificultăți să economisească prin alte instrumente.

La fondurile de Pilon 2, cel mai mare cont are o valoare de 2,51 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De asemenea, 20% dintre participanți au acumulat mai puțin de 1.346 lei.

În primele șase luni din 2024, peste 29.000 de români au primit bani din Pilonul II, suma totală a plăților ajungând la 577 milioane de lei. Dintre aceștia, 80% au ales plăți unice, valoarea totală a acestor plăți fiind de 235 milioane lei.

„Lucrurile bune au nevoie de timp să crească”.

La fel ca o pădure, Pilonul 2 crește sănătos încă din 2008, precizează APAPR, care a anunțat cu această ocazie lansarea unei noi campanii naționale de informare privind Pilonul 2 de pensii private obligatorii: „Lucrurile bune au nevoie de timp să crească”.

Campania APAPR debutează luni și se va desfășura pe TV și online până la finele lunii noiembrie 2024. Este pentru al șaptelea an consecutiv când APAPR derulează campanii naționale cu obiectivul de a crește gradul de informare și conștientizare privind Pilonul 2 de pensii private, precum și drepturile românilor în acest sistem de economisire pe termen lung. Site-ul de campanie este www.pilonul2.ro, unde românii pot să își verifice foarte simplu și rapid apartenența la un fond de pensii private, precum și valoarea contului personal. În prezent, doar unul din opt români este conectat digital la Pilonul 2, verificându-și online contul de pensie privată.

APAPR a sărbătorit 20 de ani de activitate în vara lui 2024, fiind înființată odată cu adoptarea Legii 411/2004 care guvernează Pilonul 2 de pensii private.

„În toată această perioadă, APAPR a contribuit, prin dialog instituțional profesionist și eficient, la protejarea arhitecturii generale a sistemului de pensii private și a intereselor milioanelor de români care își depun banii și speranțele în fondurile de pensii pentru un viitor mai bun”, a transmis APAPR.

Pentru a marca acest moment de maturizare instituțională, APAPR va organiza la București, în aprilie 2025, lucrările bi-anuale ale Adunării Generale a Membrilor PensionsEurope, organizația-umbrelă la nivel european a asociațiilor de fonduri de pensii de pe continent.

Fondurile de pensii private ale membrilor PensionsEurope gestionează împreună active în valoare de aproape 5 trilioane de euro, în beneficiul a 90 de milioane de cetățeni europeni.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativ

CITEȘTE ȘI:

Pilonul II, randament – record în 2023, cu peste 10% mai mult decât rata inflației. Cu cât cresc conturile românilor, odată cu majorarea contribuției

APAPR: O ambiguitate din Codul fiscal poate duce la impozitarea pensiilor private cu 15% sau 20%, cote introduse pentru pensiile speciale

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?