„Surpriza din octombrie” care poate să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA

„Surpriza din octombrie” care poate să-l ajute pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA
Sursa Colaj Foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2024, 17:53
Actualizat: 07/10/2024, 18:08

Cu o lună înainte de ziua alegerilor, confruntarea dintre Donald Trump și Kamala Harris este echivalentul electoral al unei lupte fără mănuși, scrie BBC.  Cursa pentru Casa Albă pare să aibă încă un rezultat imprevizibil, atât la nivel federal, cât și în statele-cheie. Câștigătorul va fi decis de alegătorii indeciși. 

„În orice cursă extrem de strânsă, unde electoratul este împărțit, o diferență de 1-2% ar putea fi decisivă”, spune David Greenberg, un istoric de la Universitatea Rutgers.

2024 – Un an cu multe șocuri politice cum nu s-a mai văzut din 1968

2024 este anul cu multe șocuri politice: de la un candidat republican care a supraviețuit la două tentative de asasinat și a fost condamnat pentru infracțiuni, la președintele Joe Biden care s-a retras din cursă în favoarea vicepreședintei sale mai tinere.

Însă când surprizele apar în luna octombrie, cum ar fi emailurile lui Hillary Clinton din 2016, rămâne foarte puțin timp pentru a recupera voturile pierdute în urma unei gafe sau  pentru ca un candidat să-și mai repare reputația știrbită de o știre compromițătoare.  Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidențiale, neavând voturile electorilor din Pennsylvania, Virginia, Michigan, Georgia, Arizona și Wisconsin.

Urmările uraganului Helene: câștigată cu greu în 2020, democrații ar putea pierde Georgia

Primul  „cutremur” politic este uraganul Helene care a devastat săptămâna trecută două state-cheie în alegeri: Georgia și Carolina de Nord. Cu un număr de decese de peste 200, dezastrul umanitar a devenit o problemă politică pentru democrați. Kamala Harris a promis ajutor pe termen lung în timpul unei vizite în Georgia și a întâlnit americanii afectați de furtună în Carolina de Nord.

Pentru Trump, ambele state sunt esențiale pentru victorie, iar sondajele indică o cursă strânsă. În timpul unei vizite în Georgia, fostul președinte a susținut că americanii nu pot să primească ajutor pentru că banii din fondurile de urgență sunt cheltuiți pentru migranți. Nemulțumirea alegătorilor din cele două state-cheie față de eforturile democraților ar putea să-l avantajeze pe Trump.

Situația din Carolina de Nord după uraganul Helene. Sursa Foto: Profimedia
Situația din Carolina de Nord după uraganul Helene. Sursa Foto: Profimedia

Escaladarea războiului din Orientul Mijlociu înseamnă ca democrații să piardă Michigan

Pe lângă dezastrul lăsat de mama-natură  ce ar putea să o lase pe Kamala fără Georgia și Carolina de Nord, mai este o criză care ar putea să influențeze politica americană. Dar este una provocată de oameni. Războiul dintre Israelul condus de Benjamin Netanyahu și grupările teroriste Hezbollah și Hamas, cu Siria condusă de dictatorul Assad, dar și cu rebelii Houthi din Yemen, ar putea să se extindă la nivel regional.

S-ar putea ajunge la un război total dintre Israel și Iran. După 11 luni de lupte duse în Fâșia Gaza pentru anihilarea grupării teroriste Hamas, la finalul lunii septembrie, forțele israeliene au pătruns în sudul Libanului. Pe 1 octombrie, Iranul a bombardat Israel pentru a doua oară în acest an. Israel a rezistat cu brio cu ajutorul aliaților și a sistemului de apărare costisitor.

7 octombrie 2024: Bombardarea israeliană a Beirutului. Sursa Foto: Profimedia
7 octombrie 2024: Bombardarea israeliană a Beirutului. Sursa Foto: Profimedia

Kamala Harris, deși s-a prezentat drept un candidat al schimbării în favoarea creării statului Palestina, nu s-a distanțat de politicile administrației actuale în ceea ce privește relațiile SUA-Israel. Conflictul are consecințe și pentru democrați, în special pentru baza lor electorală. Harris se confruntă cu provocări din partea alegătorilor arabi-americani din Michigan, un stat crucial pentru democrați. Tinerii activiști din campusurile studențești desfășoară protestele anti-război.

Donald Trump ar putea profita de pe urma prăbușirii burselor

Economia rămâne principalul subiect pentru alegători, iar Harris a primit o veste bună pe acest front. Datele recente privind ocuparea forței de muncă au arătat o creștere robustă a locurilor de muncă și o scădere a șomajului la 4,1%.Totuși, preocupările economice ale alegătorilor nu se rezumă doar la cifre recente. În multe regiuni devalorizate, chiar și într-o economie în creștere, nemulțumirile persistă.

Și desigur, o prăbușire a burselor poate să-i aducă un rezultat favorabil candidatului republican. Recesiunea din 2007 și căderea burselor din 2008, declanșând Marea Criză Financiară, i-au erodat popularitatea administrației republicane a lui George W. Bush și i-au compromis șansele candidatului John McCain de a câștiga alegerile în fața candidatului democrat și de culoare Barack Obama. El a promis schimbări pentru revenirea economică, având  sloganul „Yes We Can”. 

Bursele înroșite înseamnă un 5 noiembrie „roșu”, un semn bun pentru câștigarea alegerilor de către republicani. Sursa Foto: Profimedia
Bursele înroșite înseamnă un 5 noiembrie „roșu”, un semn bun pentru câștigarea alegerilor de către republicani. Sursa Foto: Profimedia

În timp ce Trump era considerat mai capabil în gestionarea economiei, mai ales dacă se va afișa ca „salvatorul tăietor de taxe” în cazul prăbușirii burselor, o oportunitate excelentă pentru a arunca vina pe administrația Biden (din care Kamala face parte) pentru starea proastă a economiei, pentru „miliardele de dolari irosiți pe Ucraina, ajutoare sociale și mediu” și taxele „devastatoare” pentru mediul companii. Ar putea fi în joc controlul asupra statelor cheie  Pennsylvania și Virginia, câștigate cu greu în 2020 de Joe Biden. În 2016, cele două state au votat în favoarea lui Trump.

Citește și: Donald Trump, favorit să CÂȘTIGE alegerile prezidențiale din SUA, conform sociologului Mirel Palada / „Va fi o CONFRUNTARE mult mai strânsă”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi mai devreme....
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
La ce ajută al treilea compartiment al mașinii de spălat. Mulți nu știu, de fapt,...
ANIMAŢIE. Două TIR-uri s-au ciocnit frontal în tunelul Bahna, după ce un şofer bulgar a...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind...
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la...
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Marea Britanie vrea să mute zeci de migranți de pe o insulă secretă în România