Andrei Caramitru a criticat dur reacțiile stârnite de hotărârea Curții Constituționale a României privind interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Acesta a adus exemple din Europa de cazuri similare, subliniind că astfel de decizii nu sunt unice în România așa cum spun unii prin emisiunile televizate.
Andrei Caramitru a intervenit în dezbaterea publică declanșată de decizia Curții Constituționale a României (CCR), care a interzis candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.
Pe pagina sa de Facebook, Caramitru a oferit o serie de exemple din Europa în care partide și candidați au fost excluși din alegeri, susținând că astfel de măsuri sunt întâlnite și în alte democrații occidentale.
„E clar că lumea a luat-o razna complet în bula telectuală”, a scris Caramitru, referindu-se la reacțiile stârnite de hotărârea CCR. El a oferit exemple de partide și candidați din alte țări europene care au fost excluși din competițiile electorale.
„Vă dau eu câteva cazuri de partide și candidați care au fost interziși în alegeri în Europa aia civilizată:
– partidul separatiștilor catalani, în Spania ; plus partidele separatiste basce (batasuna)
– partidul de extremă dreapta “togetherness” din Slovacia , în 2004 (curtea constituțională)
– partidul republican din Montenegro (anti nato / pro rusia), in 2020 (curtea constitutinala)
– vlaams block (extremă dreapta) Belgia în 2004 (curtea lor supremă)
– partidul pro-rus din Letonia – 2006 (curtea constituțională)
– golden dawn (extremă dreapta) – Grecia 2020 – declarat organizație criminală.
– Rep. Moldova sub Maia Sandu recent – partide și candidați pro-ruși interziși
Mai vreți exemple? Că văd ca ați luat-o toți complet pe arătură . Probabil e dictatură domne în toate țările astea, e catastrofă peste tot , nu ? Sau cum ? Sau nu știți nici măcar să folosiți Google – de fapt nu știți nimic și nu înțelegeți nimic ?”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că magistrații Curții Constituționale a României au respins, din nou, candidatura la prezidențiale a Dianei Șoșoacă, după contestația acesteia. Decizia poate fi consultată aici.
Citește mai mult pe acest subiect:
EXCLUSIV. Avem motivarea CCR în cazul RESPINGERII candidaturii Dianei Șoșoacă