Le Figaro o DESFIINȚEAZĂ pe Diana Șoșoacă după respingerea candidaturii la prezidențiale: „O naționalistă pro-rusă, conspiraționistă și antisemită”

Le Figaro o DESFIINȚEAZĂ pe Diana Șoșoacă după respingerea candidaturii la prezidențiale: „O naționalistă pro-rusă, conspiraționistă și antisemită”
Diana Șoșoacă - Foto: Profimedia images
Publicat: 09/10/2024, 09:47

Publicația franceză Le Figaro a analizat „portretul” Dianei Șoșoacă după ce eurodeputata cu viziuni rusofile a fost eliminată din cursa prezidențială din România la decizia CCR și BEC. Le Figaro o descrie pe Șoșoacă drept o „figură” naționalistă, pro-rusă, brutală și conspiraționistă, cunoscută pentru declarații ostile la adresa Uniunii Europene, NATO, Statelor Unite și Israelului, dar pro-Rusia.

Curtea Constituțională a României a decis să respingă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, o decizie care a generat reacții puternice atât în țară, cât și în presa internațională.

Publicația franceză Le Figaro a publicat un articol extrem de critic, în care o descrie pe Șoșoacă drept o „naționalistă pro-rusă, conspiraționistă și antisemită”.

În urma deciziei Curții Constituționale, Șoșoacă a avut o reacție virulentă pe rețelele de socializare, afirmând că acest verdict o transformă într-un „martir național”.

„Cu aproape toate majuscule, reacția Dianei Sosoacă la decizia Curții Constituționale a României, care a exclus-o duminică din cursa prezidențială, sintetizează perfect excesele și obsesiile sale. „Prin acest motiv rușinos, ați făcut din mine un EROU, un MARTIR NAȚIONAL! (…) DEMISIONAȚI, TICĂLOȘILOR! (…) AȚI ÎNCĂLCAT PRINCIPIUL SEPARAȚIEI PUTERILOR, AȚI INVOCAT DELICTUL DE OPINIE CA PE VREMEA LUI STALIN ȘI HITLER! (…) PENTRU TOT RAHATUL SCRIS, VĂ VOI DA ÎN JUDECATĂ ÎN TOATE INSTANȚELE INTERNE ȘI INTERNAȚIONALE! SUNTEȚI STALINIȘTI ȘI NAZIȘTI! CÂND AM SPUS CĂ CONCURENTUL MEU A FOST DEȚINUT DE SERVICIILE SECRETE ROMÂNEȘTI ȘI STRĂINE, AȚI RÂS – ACUM VEDEM CĂ AM AVUT DREPTATE! CCR [Curtea Constituțională a României, Ed.]=MOSSAD=USA=ISRAEL….” , a „urlat” Șoșoacă pe pagina ei de Facebook, scrie Le Figaro.

Șoșoacă a atacat vehement instanța, acuzând că a fost victimă a unui complot orchestrat de agențiile de informații străine, inclusiv Mossad și CIA.

„Pentru a fi clar înțeleasă de internauți, Diana Sosoacă, care își cheamă susținătorii să manifesteze, a precizat pe site-ul său: „MESAJ CĂTRE EVREI, AMERICANI, FRANCEZI ETC.: NU MI-E FRICĂ DE VOI! NU MĂ VOI OPRI! NU VOI TĂCEA! VA TREBUI SĂ MĂ OMORÂȚI ȘI CHIAR ȘI ATUNCI, NU VOI TĂCEA, PENTRU CĂ VOCEA MEA VA RĂSUNA DE DINCOLO DE MORMÂNT!”

Până acum, ea (Șoșoacă n.red) nu a tăcut niciodată; de fapt, ar fi chiar invers. De când a intrat în politică, în 2020, aleasa „naționalistă” a strigat, a vociferat continuu. Furia ei, îndreptată inițial împotriva măsurilor sanitare luate în timpul epidemiei Covid-19 și în special împotriva vaccinurilor, s-a diversificat, vizând Ucraina, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

„Mossadul știa”

Cuvintele ei stau mărturie în acest sens: Diana Sosoacă nu este o candidată ca oricare alta. Naționalistă de neînțeles, antiucraineană dacă nu chiar pro-rusă, o adeptă înrăită a teoriei conspirației, antisionistă și chiar antisemită, o demagogă declarată, chiar brutală fizic – în 2021, ea a sechestrat pentru scurt timp un jurnalist italian după un interviu aprins.

În iulie anul trecut, de exemplu, ea a explicat în Parlamentului European că a „participat la o întâlnire secretă în Parlamentul României «, unde senatorii ar fi fost »informați despre ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie ” . „În aceste filme, am văzut cum Mossad-ul știa, cu trei ore înainte de atac, cine va ataca, unde, când și care sunt locațiile. „Fie ca Dumnezeu să le dea odihnă tuturor celor care au murit atunci și care încă mai mor în toate războaiele ”, a spus ea, sugerând o înscenare a serviciilor secrete israeliene, una dintre frământările sale.

Decizia CCR o crește pe Șoșoacă și „SOS-ul” ei în sondaje

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale de a elimina numele Dianei Sosoacă de pe lista de candidați pentru alegerile prezidențiale este fără precedent și nu a făcut obiectul niciunei justificări motivate, observă Politico.

O lipsă de transparență care alimentează „martiriul europarlamentarului” și stârnește critici mult dincolo de propria sa tabără, mai ales că excluderea sa, decisă de o instanță ai cărei nouă membri sunt numiți de autoritățile politice, este irevocabilă și nu poate face obiectul niciunui recurs legal.

„Cred că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea acestei decizii și că aceasta trebuie să conțină argumente juridice și constituționale solide… altfel vorbim despre o vulnerabilitate a sistemului democratic din România,” a avertizat într-un mesaj pe Facebook actualul premier social-democrat Marcel Ciolacu, el însuși candidat aflat pe locul doi în sondaje cu 20,3% din intențiile de vot.

În fruntea partidului său „SOS România ”, Diana Sosoacă este creditată cu 13,6% din voturi, ceea ce i-a permis să se plaseze pe locul al treilea loc în sondaje timp de mai multe luni. Interesant este faptul că, la începutul anului 2023, Diana Sosoacă era creditată cu mai puțin de 1% din voturi…

Eliminarea sa ar putea totuși schimba situația dacă voturile sale ar merge către un alt candidat naționalist rusofil, cel al lui George Simion, fondatorul partidului AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor), care se află pe locul cinci cu 12% din voturi.

Chiar dacă trebuie să ne ferim de aritmetica electorală căreia nu-i plac adăugirile, scorul cumulat al lui Sosoacă și Simion ajunge la 25,6% din intențiile de vot, un scor mai mare decât cel al primilor doi candidați. O amânare cel puțin parțială este cu atât mai puțin probabilă cu cât eurodeputata rusofilă și-a început cariera politică în cadrul AUR, din care a fost rapid exclusă după alegerea sa în Senat în 2020 din cauza unor declarații considerate prea radicale de acest partid, care nu este cunoscut pentru centrismul său.

„România Mare” a Dianei Șoșoacă

„Este posibil ca AUR sau SOS România să fie în turul al doilea,” declara cercetătorul Florent Parmentier, specialist în țările est-europene la Sciences Po Paris și secretar general al CEVIPOF, într-un articol pe care Le Figaro îl consacra în decembrie 2023 apariției Dianei Sosoacă.

După decizia Curții Constituționale, această posibilitate apare în mod paradoxal și mai puternică. O victorie a unuia dintre cei doi naționaliști în turul al doilea pare foarte improbabilă în acest stadiu, dar cercetătorul asociat la Centrul de Geopolitică HEC a reamintit că alegerile prezidențiale nu sunt singurul vot care trebuie observat. Pentru că se prefigurează și alegeri legislative la sfârșitul lunii decembrie 2024: cu peste 40% din voturi, tabăra naționalistă, deși divizată, pare puternică.

Dincolo de România, mizele nu sunt mici la scară europeană. Diana Sosoacă (și, într-o mai mică măsură, AUR) apără cu înverșunare vechea idee a „României Mari ” , rezultată din Regatul României, așa cum a existat între 1919 și 1940, care se extinde în Moldova, Ucraina și Ungaria.

Fostul senator și deputat european nu încetează să arboreze harta acestui teritoriu lărgit cu peste 50.000 km2. În acest context, în spatele unei neutralități afișate, ea joacă de facto o carte pro-rusă, mizând pe o înfrângere militară a Ucrainei, pe care ar dori să o vadă dezintegrată pentru a recupera Bucovina și fosta Basarabie.

În numele protejării minorităților românești, ea continuă să acuze Kievul de discriminare, face campanie împotriva transferurilor de arme occidentale către Kiev și defăimează Uniunea Europeană care „nu înțelege că este înrobită de Washington ” .

În iunie, la câteva zile după alegerea sa în Parlamentul European, ea a vrut chiar să cheme un preot pentru a alunga „demonii”. Nu există nicio îndoială că, după decizia abruptă a Curții Constituționale a României de a o exclude din cursa pentru vârf, Diana Sosoacă își va ridica și mai mult vocea – dacă acest lucru este posibil din punct de vedere vocal – împotriva tuturor acestor forțe demonice pe care le vede apărând în fiecare zi împotriva ei”, scrie Le Figaro.

Citește mai mult pe acest subiect: 

Amalia Bellantoni, dezvăluiri după măsura CCR: „Șoșoacă își dorește ca România să fie un stat dictatorial”

CCR și-a menținut decizia de RESPINGERE în cazul Dianei Șoșoacă/ Drum total închis pentru președintele S.O.S la alegerile prezidențiale

EXCLUSIV. Avem motivarea CCR în cazul RESPINGERII candidaturii Dianei Șoșoacă

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Pericol în București: o mașină a căzut într-o groapă după ce o stradă s-a...
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor...
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis,...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Dezvăluiri incredibile: Lisa Marie Presley și-a ținut fiul mort pe gheață, în casă, timp de...
Momentul pentru care forțele israeliene se pregătesc de 22 de ani: Cum ar putea Israelul...
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Cum arăta Daniela Gyorfi înainte de operații estetice. Puțini ar mai recunoaște-o acum! Imaginile cu...
Ce este mai avantajos: PFA sau microîntreprindere
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
Imagini din satelit cu uraganul Milton! Cum arată furtuna care se apropie amenințător de Florida
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Mașina cu autonomie URIAȘĂ, produsă în România. 1500 KM fără să alimentezi
Ryanair, noi modificări semnificative ale politicii de bagaje
Descoperire extraordinară în EGIPT! Un sicriu în alt sicriu ascunde...
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
Serial-eveniment, pe Netflix. Milioane de oameni îl așteptau
Ce vedetă a prins buchetul de flori la nunta Monicăi Bîrlădeanu. Nu e vorba despre...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Cine va câștiga Premiul Nobel pentru Chimie 2024? Materialele inovatoare și inteligența artificială, în topul...
BANCUL ZILEI. Chiar dacă are păduchi, Bulă merge la școală: – De ce te scarpini?
Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor