Dacia a prezentat BIGSTER, fratele mai mare al lui Duster. SUV-ul va fi produs tot la Pitești

Publicat: 09/10/2024, 11:12
Actualizat: 09/10/2024, 12:04

Dacia își extinde gama de vehicule cu lansarea oficială a modelului Bigster, un SUV de dimensiuni mari care marchează un pas important în strategia mărcii.

Bigster este fratele mai mare al celebrului Duster și se va produce în România, la uzina Dacia din Pitești. Cu prețuri care încep de la sub 25.000 de euro pentru versiunea cu motor termic și sub 30.000 de euro pentru versiunea Full Hybrid, Bigster aduce noutăți importante în portofoliul Dacia, notează Pro Motor.

Cu Bigster, Dacia intră în segmentul C-SUV, modelul reprezentând noutatea din gama producătorului român, după ce a debutat ca un concept car în urmă cu aproximativ trei ani și jumătate.

Chiar dacă cele două mașini arată asemănător și împărtășesc aceeași platformă CMF-B, diferența dintre cele două vehicule este vizibilă.

Bara de protecție al lui Bigster are un design diferit. Capota are un aspect sculptat, iar partea din față are o grilă lată, de culoare negru lucios, având în centru sigla „Dacia link”.

Pe laterale există elemente decorative dreptunghiulare, similare cu cele de pe Duster. Culoarea scuturilor față și spate, precum și protecțiile laterale de la nivelul pasajelor roților sunt realizate din plastic reciclat.

Partea din spate a Daciei Bigster diferă de lui Duster

Bigster este echipat în serie cu jante din aliaj de 17 sau 18 inch, iar pe nivelul superior, Journey, sunt disponibile opțional jante de 19 inch.

Pe nivelele superioare clienții pot opta pentru o caroserie vopsită în două nuanțe (pavilion de culoare neagră), o premieră pentru un model Dacia de serie mare. Este disponibilă totodată o nouă culoare de caroserie: Indigo Blue. În zona unde cele două tonuri de culoare se îmbină există un logo mare pe care scrie Bigster.

Partea din spate a Daciei Bigster diferă de lui Duster, cu acoperișul care se extinde mai mult, făcând ca partea din spate să pară mai dreaptă. Hayonul facilitează accesul la compartimentul pentru bagaje, care este mai mare. Accesul la vehicul este facilitat de cardul mâini libere și de hayonul electric.

Acesta este disponibil în serie pe Bigster Journey și opțional pe versiunea Extreme. Portbagajul lui Bigster are o capacitate de 667 de litri. Ca și Duster, protecțiile ușilor nu acoperă pragurile, ceea ce ar putea fi un dezavantaj.

Bigster are interior modern și tehnologie avansată

La interior regăsim aceeași atmosferă ca în fratele mai mic, Duster. Toate informațiile legate de conducere sunt reunite în tabloul de bord digital de 7 sau de 10,1 inch (în funcție de nivelul de echipare) iar sistemul multimedia dispune un ecran  central tactil de 10,1 inch.

Versiunile Bigster Essential și Expression dispun de sistemul multimedia Media Display cu 4 difuzoare și conectivitate wireless Apple CarPlay și Android Auto.

În Bigster există un sistem de aer condiționat cu două zone pentru locurile din față și cu aeratoare separate pentru pasagerii din spate, precum și încărcător cu inducție pentru smartphone.

Premieră pentru Dacia – Bigster are plafon panoramic cu trapă

Are o lungime de 120 cm iar trapa se poate fie întredeschide, fie deschide complet pe o distanță de 35 cm, asigurând o ambianță la bord luminoasă, plafonul panoramic este disponibil în serie pe versiunea Extreme și opțional pe Journey.

Bigster Extreme și Journey dispun de sistemul multimedia Media Nav Live, care oferă în plus navigație conectată integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și o cartografie actualizată timp de 8 ani.

Există trei tipuri de consolă centrală pentru locurile din față: joasă, intermediară sau, în premieră pe un model Dacia, o consolă înaltă integrând o cotieră (cu compartiment frigorific), un încărcător cu inducție și un spațiu de depozitare spațios.

Din punct de vedere al spațiului, Bigster poate transporta 5 persoane împreună cu bagajele lor. Merită amintit că scaunul șoferului dispune în serie de comenzi electrice pentru reglarea înălțimii și pentru înclinarea spătarului.

Bigster vine cu un confort acustic sporit în interior, parbrizul beneficiind de protecție fonică. Bigster vine și cu 4 motorizări.

Dacia Bigster HYBRID 155 (transmisie automată)

Este primul model din cadrul Renault Group care beneficiază de noua motorizare HYBRID 155: un motor de 1,8 litri benzină cu 4 cilindri pe benzină de 107 CP (produs în Spania), din două motoare electrice (un motor de 50 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune), o baterie de 1,4 kWh (230 V) și o cutie de viteze automată electrificată. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer.

Dacia Bigster TCe 140 

Acest motor este derivat din propulsorul TCe 130 disponibil pe Noul Duster. Acest prim nivel de electrificare combină un motor pe benzină cu 3 cilindri de 1,2 litri turbo cu un sistem mild hybrid de 48V și o cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

Sistemul mild-hybrid susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea cu circa 10 % a consumului mediu (5,6 l/100 km) și a emisiilor de CO2 (129 g/km) față de un motor termic de putere echivalentă. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer.

Dacia Bigster ECO-G 140 (autonomie de 1.450 de km)

Dacia Bigster propune o motorizare care asociază carburația mixtă și un sistem mild-hybrid de 48 V. Acesta din urmă susține motorul cu 3 cilindri de 1,2 litri turbo, indiferent dacă funcționează pe benzină sau pe GPL, în fazele de demaraj și accelerație, optimizând plăcerea de a conduce și eficiența motorului. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer.

Autonomia poate ajunge la 1.450 km datorită celor două rezervoare cu o capacitate totală de 99 litri de carburant (50 litri de benzină și 49 litri de GPL). Instalat sub planșeul portbagajului, rezervorul de GPL nu diminuează volumul de încărcare al acestuia.

Dacia Bigster TCe 130 4×4 

Noul Bigster este adaptat pentru offroad datorită transmisiei sale integrale asociate cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte și un sistem mild-hybrid de 48 V. Acesta din urmă susține motorul cu 3 cilindri de 1,2 litri turbo, în fazele de demaraj și accelerație. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer.

Lansarea Daciei Bigster aduce un suflu nou în segmentul SUV-urilor de dimensiuni medii și mari, oferind un pachet complet de design robust, tehnologie avansată și motorizări eficiente.

Cu prețuri competitive, Bigster se anunță un concurent pentru alte SUV-uri din segmentul C, păstrând în același timp valorile care au consacrat marca Dacia: accesibilitate, funcționalitate și robustețe. Producerea lui la uzina din Pitești continuă tradiția auto românească.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 luni a rămas blocată într-o mașină în Petroșani. De ce părinții...
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis,...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Dezvăluiri incredibile: Lisa Marie Presley și-a ținut fiul mort pe gheață, în casă, timp de...
VIDEO. Ciucă, luat în râs după poanta cu Ciolacu. Tudose: „Doamne apără și păzește, ăsta...
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Cum arăta Daniela Gyorfi înainte de operații estetice. Puțini ar mai recunoaște-o acum! Imaginile cu...
Casa Verde Fotovoltaice: regulile de înscriere în program s-ar putea schimba de anul viitor
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Mașina cu autonomie URIAȘĂ, produsă în România. 1500 KM fără să alimentezi
Ryanair, noi modificări semnificative ale politicii de bagaje
Descoperire extraordinară în EGIPT! Un sicriu în alt sicriu ascunde...
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
Christopher Nolan pregătește un nou film. Un mare actor va avea rolul principal
Ce vedetă a prins buchetul de flori la nunta Monicăi Bîrlădeanu. Nu e vorba despre...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley, confesiune cutremurătoare despre moartea fiului său. Ce a...
BANCUL ZILEI. Chiar dacă are păduchi, Bulă merge la școală: – De ce te scarpini?
Cea mai mortală zi din istoria omenirii