DIICOT a deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja a depus plângere privind unii activiști, inclusiv Greenpeace, că ar bloca proiecte

DIICOT a deschis un dosar penal după ce Sebastian Burduja a depus plângere privind unii activiști, inclusiv Greenpeace, că ar bloca proiecte

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) o plângere la adresa mai multor organizații de mediu care încearcă să blocheze proiecte din domeniu, au confirmat pentru Gândul, surse judiciare. Informația a fost publicată inițial de G4Media, articol care a determinat oficialii instituției să trimită precizări de presă, fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor dacă ministrul a făcut sesizarea. Și activiștii Greenpeace au reacționat, întrebându-se de ce atacă Sebastian Burduja societatea civilă.

Plângerea depusă luni de ministrul Sebastian Burduja a vizat mai multe entități din domeniul protecției mediului, inclusiv Greenpeace, a fost înregistrată și repartizată unui procuror, au confirmat surse judiciare.

Conform informațiilor inițiale ale G4Media, printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Sebastian Burduja – care a solicitat DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu care se opun dezvoltării unor proiecte energetice au legături cu Federația Rusă – se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

„Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului”

După apariția articolului, Ministerul Energiei a transmis o serie de precizări, fără admită sau să nege demersul pe lângă DIICOT.

„Cu privire la informațiile apărute în presă, facem precizarea că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală privind faptele menționate în articolul de presă. De asemenea, facem precizarea că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, au transmis oficialii instituției.

Cu această ocazie, Ministerul Energiei a anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

„Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții. În acest sens, Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României. Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Reacția Greanpeace

Și reprezentanții Greenpeace România au reacționat, printr-o postare pe contul de Facebook, cu titlu „De ce atacă Sebastian Burduja societatea civilă?”, față de plângerea ministrului Energiei, despre care spun că au aflat din presă.

„Conform unor declarații pe surse apărute în presă, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal organizației Greenpeace, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare față de mai multe organizații de mediu care se opun unor proiecte energetice cu un nivel de risc ridicat pentru mediu și sănătate publică. Această știre vine după mai multe declarații ale Ministrului Energiei în care condamnă protestele pașnice și formele legale la care au recurs activiștii de mediu”, au scris cei de la Greenpeace, pe Facebook.

Ei ce întreabă ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care „folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor”?

„Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?”, au scris aceștia.

Mai mult, activiștii au precizat că au fost declarați indezirabili în Rusia.

„Asemeni Federației Ruse, care a clasificat Greenpeace ca „organizație indezirabilă”, miniștri din România, în loc să susțină dialogul, democrația și alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. Face parte dintr-o tendință în creștere a corporațiilor și guvernelor de a zdrobi protestele pașnice și vocile critice – folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceștia. Este o încercare de a reduce la tăcere oamenii cei mai afectați de criza climatică. Activiștii nu fac activism de mediu pentru că se plictisesc acasă, ci pentru că simt pe pielea lor efectele crizei climatice”, au scris activiștii.

„De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii și lumea noastră naturală de forțele extractive și distructive. Oare știe domnul Burduja că în România majoritatea crimelor de mediu rămân nepedepsite? Oare este etic să încarci parchetele noastre cu plângeri penale nefondate? Sau știe domnul ministru că depunerea unei plângeri penale despre fapte nereale este o infracțiune?”, au conchis cei de la Greenpeace România.

Citiți și:

Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B

Care e viitorul schemei de PLAFONARE? Sebastian Burduja: „Nu mi se pare normal ca eu, șeful ANRE sau Ion Țiriac să beneficiem de preț plafonat”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Cum am ajuns să fim mai bolnăvicioși și cu un creier mai mic. Specialiștii au...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Prognoză Accuweather pentru luna noiembrie în București: Temperaturile scad sub 0 grade Celsius
La ce ajută al treilea compartiment al mașinii de spălat. Mulți nu știu, de fapt,...
"Bijuteria" din inima României care face furori cu gastronomia. Străinii, impresionaţi de vizită: "A fost...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
El este Ion, polițistul decedat într-un tragic accident rutier la Ungheni. Pasiunea pentru mașini i-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
S-a dat ordin în România. Devine interzis de astăzi, 11 Octombrie. A intrat în vigoare
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Noi imagini de la NASA dezvăluie o gaură uriașă în roata roverului Curiosity de pe...